Fanuc 15M kilka pytan

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
tajmus
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Fanuc 15M kilka pytan

Post napisał: tajmus » 12 lut 2014, 12:37

Witam. Dostalem w nowej dla mnie firmie do ogarniecia maszyne Kitamura Mycenter 3. Jest to centrum pionowe, 3 osie. Steruje nia Fanuc 15M w wersji angielskiej. Wczesniej przez chwile pracowalem na maszynie Hyundai z Fanuc 21i. Tam wiadomo był Manual Guide. W wersji 15M nie ma. Mam kilka pytan:

1. Jak na tej maszynie ustawiac bazy? Bede mial do dyspozycji sonde o dlugosci 129.9 (przykladowo). Dojezdzam w osi Z (pionowa oś) do materialu i ustawiam sonde na 0. Co dalej? Wiemy, ze bazy chce zapisac w G54. Ale co gdzie mam wpisac? W menu w offsetach mam tabele z narzedziami i bazy G54 itp. W Position mam wartosci Relative, Actual i Machine (maszynowe to wiem). Moge podeslac zdjecia... Koledzy co gdzie wpisac? W wersji 21 wiedzialem, a tu? Zapewne wartosc 129.9 gdzies trzeba wpisac, tak aby miec to Z0 na powierzchni materialu. Jak w tej wersji jest z pozostalymi osiami (X,Y)?

2. Umiem stworzyc program, usunac, wczytac do edycji. Mam natomiast smieszny problem :( Jak dany program wczytac do pamieci, aby maszyna z niego zaczela obrobke. Wchodze na Edit lub Memory do Directory (Memory) i mam liste programow np. O00010, itp. Co dalej?? Po wczytaniu tak programu u gory po prawej widnieje jego nr. Wczytany jest tam jakis O00066 i nie potrafie tego zmienic :(

3. Jaki postprocesor powinien byc przygotowany do przesylania programu z EdgeCam 2012? Nigdy wczesniej nie przesylalem z kompa do maszyny. Zawsze pisalem programy na maszynie (Fanuc 21i i Heidenhain 530i).

4. Tablica z narzedziami i korekcje? Wchodze w offsety i mam tabele z narzedziami i tabelke Data. W niej zapewne mamy dlugosci narzedzi??? Dobrze mysle? Gdzie sa tabele z promieniami czy srednica np freza czy glowiczki???

Wiem, ze wiele z tego pewnie znalazlbym w necie. Niestety nie mam kiedy (praca, male dziecko i wiele innych obowiazkow). Bardzo prosze o pomoc. Postaram sie w jakis sposob Wam to wynagrodzic. Z gory dziekuje. Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-02-12, 14:37 ]
dokladna wersja Fanuca to 15-MA

Tagi:

burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Fanuc 15M kilka pytan

Post napisał: burzaxxx » 15 lut 2014, 20:25

tajmus pisze:
1. Jak na tej maszynie ustawiac bazy? Bede mial do dyspozycji sonde o dlugosci 129.9 (przykladowo). Dojezdzam w osi Z (pionowa oś) do materialu i ustawiam sonde na 0. Co dalej? Wiemy, ze bazy chce zapisac w G54. Ale co gdzie mam wpisac? W menu w offsetach mam tabele z narzedziami i bazy G54 itp. W Position mam wartosci Relative, Actual i Machine (maszynowe to wiem). Moge podeslac zdjecia... Koledzy co gdzie wpisac? W wersji 21 wiedzialem, a tu? Zapewne wartosc 129.9 gdzies trzeba wpisac, tak aby miec to Z0 na powierzchni materialu. Jak w tej wersji jest z pozostalymi osiami (X,Y)?
Łapiesz Z0 na stole, np. 600. dodajesz wysokosć imadła np 50 + wysokość detalu 20
W Z g54 wpisujesz 600-50-20 --- to jest zero DETALU
2. Umiem stworzyc program, usunac, wczytac do edycji. Mam natomiast smieszny problem :( Jak dany program wczytac do pamieci, aby maszyna z niego zaczela obrobke. Wchodze na Edit lub Memory do Directory (Memory) i mam liste programow np. O00010, itp. Co dalej?? Po wczytaniu tak programu u gory po prawej widnieje jego nr. Wczytany jest tam jakis O00066 i nie potrafie tego zmienic :(
chyba jest FRWD SRCH - CONT/MEM
4. Tablica z narzedziami i korekcje? Wchodze w offsety i mam tabele z narzedziami i tabelke Data. W niej zapewne mamy dlugosci narzedzi??? Dobrze mysle? Gdzie sa tabele z promieniami czy srednica np freza czy glowiczki???
WEAR to długość a DIAM to korekcja

Autor tematu
tajmus

Post napisał: tajmus » 17 lut 2014, 11:46

witam burzaxxx . Napisalem Ci PW/emaila z kilkoma jeszcze pytaniami. Nie wszystko zrozumialem. Dzieki za posta :)
Dalej nie kumam lapania Z0... :cry:
Jakby ktos inny miał jeszcze jakies sugestie badz tez mogł pomoc to bardzo prosze. Poleca +. Z gory dzieki. Pozdrawiam

Psikus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Psikus » 20 lut 2014, 13:13

Witam

Kolego , zakładasz narzędzie, dojeżdżasz do materiału i pozycję maszynową wpisujesz do G54 w offset a offsecie narzędziowym wpisujesz długość jako 0.

Drugie narzędzie dojeżdżasz do materiału i różnice długość pokazuje Ci pozycja relatywna albo absolutna już nie pamiętam. Różnice wpisujesz w offset narzędziowy itd.

pozdr

ps. warunek , przy ustawianiu narzędzi maszyna musi mieć podane miejsce zerowe jakie ustawiasz

MoldMichal
Posty w temacie: 2

Post napisał: MoldMichal » 20 lut 2014, 17:23

opcja 3 :P
dojerzdzasz wrzecionem nad materiał o np 100mm (płytka wzorcowa)
wpisujesz w G54 pozycje maszynowa+ 100mm...
ustawianie narzedzi:
dojerzdzasz wrzecionem do czegokolwiek płaskiego (np stała szczenka imadła)
też podtykając płytke wzorcową, zerujesz relatywne, podjerzdzasz w gore, wkładasz narzedzie i dojerzdzasz do tej samej płytki wzorcowej; relatywne wpisujesz w offset długości narzedzia :)
tym sposobem masz realna długośc narzedzia od czoła wrzeciona ;)
Pozdrawiam Michał

Autor tematu
tajmus

Post napisał: tajmus » 23 lut 2014, 21:04

dzieki chlopaki. temat lapania baz chyba zostal juz ogarniety :) okaze sie w tym tyg jak juz maszyna ruszy konkretnie.

udaje sie przesylac program z kompa do maszyny ale nigdy nie wczyta wszystkich blokow. kilka ostatnich nie wczytuje... puszczam przez BOBWire. w czym moze tkwic problem??

martwi mnie jeszcze jeden problem. w offsetach jak wejde to mam 2 'zakladki': bazy (G54 itp) i liste z narzedziami (100 pozycji choc w magazynie jest tylko 30). jest kolumna DATA gdzie moge wpisac dlugosc narzedzia ale nigdzie nie widze korekcji promienia badz srednicy?? ponizej przesylam sporo zdjec Menu tego Fanuca 15MA.

co sie stalo z korekcja??? bez tego ani rusz przy dokladnej robocie...

https://picasaweb.google.com/1071108487 ... directlink

MoldMichal
Posty w temacie: 2

Post napisał: MoldMichal » 24 lut 2014, 10:00

po 1 po co Ci wpisywać promienie do narzedzi jak program chcesz puszczac z cama ??
po 2 korekcji mozesz miec wiecej niż narzedzi w magazynie ;)
ot taki gwintownik ktory jest zwymiarowany stoi w szafie a w razie potzreby wyjmujesz np T2 wkladasz tam narzedzie i wywolujesz je T2M6;G43H77Z100. niepolecam latwo sie machnać..
z przesyłaniem niewiem ale na ostatnich zdjeciach w MDI widze brak kropek..
jedziesz w mikronach ;>?
a sterowanie widze identyczne jak w 10M :D malo przyjemne
Pozdrawiam Michał

kunf
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: kunf » 24 lut 2014, 10:58

Witaj, jesli chodzi o zmiane programu w maszynie, to w glownym menu na ustawieniu MEMORY wpisz z klawiatury O i nr programu np O1000 gdzie pierwsze to literka O i wcisnij FW_SRCH lub BW_SRCH, w ramach ciekawostki kiedy wpiszesz sama literke O i wcisniesz FW_SRCH to program zmieni sie na nastepny, natomiast kiedy wcisniesz BW_SRCH program zmieni sie na 1 wstecz.

Długości narzedzi i korekcji wpisuje sie właśnie w zakładce OFFSET, ja np wpisuje dla narzedzia nr 1 korekcje promienia w pozycji 1 natomiast korekcje wysokości w pozycji 11
w ten sposob nie ma mozliwosci pomylki, pozatym korekcje promienia wywolujesz poprzez D, np D1 oznacza ze wywolujesz korekcje narzedzia z pozycji 1

W razie jakis pytan pisz :)
Pzdr

[ Dodano: 2014-02-24, 11:11 ]
Ten blad PS 187 dlatego Ci wyskoczył bo nie masz wpisanej predkosci posuwu. Pewnie masz juz włączony ruch roboczy G1 ale nie masz zadanej predkosci F np G1 X100.0 Y100.0 F3000

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 24 lut 2014, 22:28

tajmus pisze:po 1 po co Ci wpisywać promienie do narzedzi jak program chcesz puszczac z cama ??
Rozwiń myśl . Proponujesz koledze łądowanie nowego programu za każdym razem kiedy potrzeba zrobić korekcje średnicy ?

W programie który widzę na zdjęciach nie ma lini wywołującej długość narzędzia .
Np tak G43 Z50. H01
W fanuku jest tak ze średnice i długość narzędzia można sobie wpisać gdzie się chce . Dobrym sposobem jest ten który opisał kolega wyżej ale równie dobrze można wpisać średnice na parzystych a długości na nieparzystych lub jak kto lubi . Generalnie jest niezły bajzel w każdej opcji :razz: U nas jest przyjęte ze do 10 pozycji są długości potem promienie .
tajmus pisze:udaje sie przesylac program z kompa do maszyny ale nigdy nie wczyta wszystkich blokow. kilka ostatnich nie wczytuje
Sprawdź czy masz odpowiednia ilość wolnej pamięci . Następnie błędy w programie typu brak kropki litera O zamiast zera itp . Ewentualnie może ci brakować na końcu programu jakiś znaków . Zgraj z maszyny jakiś program i zobacz jakie są znaki specjalne na końcu . U mnie w tekście programu ostatnim znakiem po M30 musi być % .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”