1. Jak na tej maszynie ustawiac bazy? Bede mial do dyspozycji sonde o dlugosci 129.9 (przykladowo). Dojezdzam w osi Z (pionowa oś) do materialu i ustawiam sonde na 0. Co dalej? Wiemy, ze bazy chce zapisac w G54. Ale co gdzie mam wpisac? W menu w offsetach mam tabele z narzedziami i bazy G54 itp. W Position mam wartosci Relative, Actual i Machine (maszynowe to wiem). Moge podeslac zdjecia... Koledzy co gdzie wpisac? W wersji 21 wiedzialem, a tu? Zapewne wartosc 129.9 gdzies trzeba wpisac, tak aby miec to Z0 na powierzchni materialu. Jak w tej wersji jest z pozostalymi osiami (X,Y)?
2. Umiem stworzyc program, usunac, wczytac do edycji. Mam natomiast smieszny problem

3. Jaki postprocesor powinien byc przygotowany do przesylania programu z EdgeCam 2012? Nigdy wczesniej nie przesylalem z kompa do maszyny. Zawsze pisalem programy na maszynie (Fanuc 21i i Heidenhain 530i).
4. Tablica z narzedziami i korekcje? Wchodze w offsety i mam tabele z narzedziami i tabelke Data. W niej zapewne mamy dlugosci narzedzi??? Dobrze mysle? Gdzie sa tabele z promieniami czy srednica np freza czy glowiczki???
Wiem, ze wiele z tego pewnie znalazlbym w necie. Niestety nie mam kiedy (praca, male dziecko i wiele innych obowiazkow). Bardzo prosze o pomoc. Postaram sie w jakis sposob Wam to wynagrodzic. Z gory dziekuje. Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-02-12, 14:37 ]
dokladna wersja Fanuca to 15-MA