Cześć Koledzy, mam jeden problem. Podczas toczenia powierzchni rolki ø200 mm w kształcie dwóch czopów z siodłem na środku o promieniu r22 występują drgania noża. Dokładnie występują przy toczeniu nożem PRAWYM, jadąc od środka detalu na zewnątrz. Takiego zjawiska natomiast nie ma gdy obrabiam nożem LEWYM, jadąc od środka detalu na zewnątrz, drugiej strony detalu. Prędkość obrot. s=210 m/min (70% na pokrętle obrotów wrzeciona), posuw f= 0,05 mm/obr.(70% na pokrętle posuwu), głębokość naddatku g=0,2 mm. Wtedy powierzchnia wychodzi idealna, chropowatość bez zarzutu, „lustro”.
Przy toczeniu tej drugiej połowy detalu próbowałem dawać mniejszy posuw 0,01, prędkość 90, ale to nic nie dało. Tak samo zwiększając , prędkość do 240 i posuw 0,068.
Również zmniejszałem naddatek: od 0,2 przez 0,1, a nawet 0,05 mm, wtedy drgania i nierówne ślady przeskakiwania noża po powierzchni detalu niestety także występowały. Jaki popełniam błąd ? Może nie takie parametry pracy? Sprawdzałem ustawienie noży w oprawkach głowicy rewolwerowej, ok.
Płytki w nożach są
BORAZONOWE. Dodam, że materiał obrabiany jest wysoko twardy:
60-62 HRC. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam