Problem z wywołaniem narzędzi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Problem z wywołaniem narzędzi
Witam
Mam problem z wywołaniem narzędzi w maszynie ze strowaniem Fanuc Oi-MC. Maszyna posiada magazyn na 24 narzędzia a mogę wywołać tylko 14. Podczas wywoływania pozostałych narzędzi wyskakuje błąd (załącznik).
Np:
We wrzecionie jest narzędzie T1 i chce wywołać narzędzie T3. Magazyn się nie pozycjonuje do wymiany, wyskakuje błąd ale na ekranie wskakuje T3. Tak jest w przypadku 10 narzędzi. Reszta działa poprawnie.
Mam problem z wywołaniem narzędzi w maszynie ze strowaniem Fanuc Oi-MC. Maszyna posiada magazyn na 24 narzędzia a mogę wywołać tylko 14. Podczas wywoływania pozostałych narzędzi wyskakuje błąd (załącznik).
Np:
We wrzecionie jest narzędzie T1 i chce wywołać narzędzie T3. Magazyn się nie pozycjonuje do wymiany, wyskakuje błąd ale na ekranie wskakuje T3. Tak jest w przypadku 10 narzędzi. Reszta działa poprawnie.
- Załączniki
-
- 20130223_112050.jpg (54.76 KiB) Przejrzano 1637 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Posty w temacie: 4
-
- Posty w temacie: 2
Te 10 narzędzi jest po kolei czy losowe numery ?
Używałeś czasu życia narzędzi ? Narzędzia mogły zostać zablokowane po przekroczeniu zadanego czasu lub ilości detali.
Jak maszyna zarządza magazynem narzędzi np czy narzędzia zawsze są oddawane do tego samego gniazda magazyny czy za każdym razem gdzie indziej (jeśli tak to powinna być dostępna w sterowaniu lista gdzie które jest, mogą być tam informacje odnośnie "statusu" narzędzia).
Komunikat błędu wygląda na niekompletny, co podaje książka ?
Używałeś czasu życia narzędzi ? Narzędzia mogły zostać zablokowane po przekroczeniu zadanego czasu lub ilości detali.
Jak maszyna zarządza magazynem narzędzi np czy narzędzia zawsze są oddawane do tego samego gniazda magazyny czy za każdym razem gdzie indziej (jeśli tak to powinna być dostępna w sterowaniu lista gdzie które jest, mogą być tam informacje odnośnie "statusu" narzędzia).
Komunikat błędu wygląda na niekompletny, co podaje książka ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Zablokowane narzędzia nie są kolejnymi w magazynie.
Maszyna niedawno kupiona i nie wiem czy było używane zarządzanie trwałością narzędzi.
Wydaje mi się, że maszyna po zmianie narzędzia nie oddaje do tego samego kubka.
W żadnej książce nie znalazłem informacji na temat tego błędu.
Jak i gdzie mogę sprawdzić, ewentualnie jak usunąć informacjie na temat zarządzania trwałością narzędzi?
Maszyna niedawno kupiona i nie wiem czy było używane zarządzanie trwałością narzędzi.
Wydaje mi się, że maszyna po zmianie narzędzia nie oddaje do tego samego kubka.
W żadnej książce nie znalazłem informacji na temat tego błędu.
Jak i gdzie mogę sprawdzić, ewentualnie jak usunąć informacjie na temat zarządzania trwałością narzędzi?
-
Chyba w "OFFSET" powinien być ekran z czasem życia narzędzi (ta funkcja jest opcjonalna).
Sprawdź czy w "CUSTOM", "GRAPH" nie ma czegoś odnośnie zarządzania narzędziami, producent mógł tam coś umieścić. Ewentualnie pod "SETTINGS" i "DGNOS".
Często magazyny narzędzi mają możliwość załadowania narzędzia o większej średnicy niż standardowa. Wtedy automatycznie blokowane są sąsiednie gniazda (mniej dostępnych miejsc niż widać). Ustawia się to w offsetach lub na "ekranie" zarządzania magazynem.
Książki masz po polsku ? Tylko do Fanuc czy też specjalnie do tej maszyny ?
Jaka to maszyna ? Może Google pomoże.
[ Dodano: 2013-02-25, 19:34 ]
Sprawdź czy w "CUSTOM", "GRAPH" nie ma czegoś odnośnie zarządzania narzędziami, producent mógł tam coś umieścić. Ewentualnie pod "SETTINGS" i "DGNOS".
Często magazyny narzędzi mają możliwość załadowania narzędzia o większej średnicy niż standardowa. Wtedy automatycznie blokowane są sąsiednie gniazda (mniej dostępnych miejsc niż widać). Ustawia się to w offsetach lub na "ekranie" zarządzania magazynem.
Książki masz po polsku ? Tylko do Fanuc czy też specjalnie do tej maszyny ?
Jaka to maszyna ? Może Google pomoże.
[ Dodano: 2013-02-25, 19:34 ]
Chyba wszystko zależy od tego jak to producent maszyny rozwiązał. Na Makino były do tego M kody plus lista na ekranie gdzie jakie narzędzie aktualnie się znajduje.guwer pisze:A mam pytania jak sprawdzić które narzędzie znajduje się w poszczególnym kubku i jak można to np. wyzerować?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, 19:38 przez artur235, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
..... strzelam.
Sprawdź ID .... , może w liście narzędzi masz namieszane?
.... patrz; przykład foto.
http://zapodaj.net/6b1063fa76fe9.jpg.html
Mariusz.

Sprawdź ID .... , może w liście narzędzi masz namieszane?
.... patrz; przykład foto.
http://zapodaj.net/6b1063fa76fe9.jpg.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Na temat zarządzania trwałością narzędzi jest kompletny opis w polskojęzycznej instrukcji tego sterownika o numerze: B-64124PL/01.
Numeru błędu jednak nie ma w dostępnej instrukcji.
Wydaje mi się że błąd nie jest spowodowany kontrolą zużycia narzędzia, narzędzie w tym przypadku nie powinno zostać zablokowane, tylko operator powinien dostać ostrzeżenie, ewentualnie komunikat, o granicznym zużyciu narzędzia. Błąd przedstawiony na screenie sugeruje, że numer narzędzie nie jest "widoczny" dla maszyny.
Magazyn narzędzi powinieneś znaleźć pod tą ścieżką:
SYSTEM>PMC>PMCPRM>DATA>G.DATA
Nie zapominaj o narzędziu we wrzecionie, czyli 24 miejsca w magazynie od 1 do 24 + numer 0 odpowiadający narzędziu które aktualnie znajduje się we wrzecionie.
Chyba nie ma maszyny wyposażonej w magazynek rewolwerowy które podczas wymiany oddawała by narzędzie zawsze pod ten sam numer, na logikę zasada jego działania wyklucza tego typu zdarzenie.
Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś problemy lub nie będziesz czegoś pewny to pisz.
BTW o ile dobrze pamiętam, to edytując tablicę narzędzi w magazynie musisz być w trybie MDI.
Numeru błędu jednak nie ma w dostępnej instrukcji.
Wydaje mi się że błąd nie jest spowodowany kontrolą zużycia narzędzia, narzędzie w tym przypadku nie powinno zostać zablokowane, tylko operator powinien dostać ostrzeżenie, ewentualnie komunikat, o granicznym zużyciu narzędzia. Błąd przedstawiony na screenie sugeruje, że numer narzędzie nie jest "widoczny" dla maszyny.
Magazyn narzędzi powinieneś znaleźć pod tą ścieżką:
SYSTEM>PMC>PMCPRM>DATA>G.DATA
Nie zapominaj o narzędziu we wrzecionie, czyli 24 miejsca w magazynie od 1 do 24 + numer 0 odpowiadający narzędziu które aktualnie znajduje się we wrzecionie.
Chyba nie ma maszyny wyposażonej w magazynek rewolwerowy które podczas wymiany oddawała by narzędzie zawsze pod ten sam numer, na logikę zasada jego działania wyklucza tego typu zdarzenie.
Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś problemy lub nie będziesz czegoś pewny to pisz.
BTW o ile dobrze pamiętam, to edytując tablicę narzędzi w magazynie musisz być w trybie MDI.