Normanie nie korzystam z tej funkcji ponieważ nie wiem jak ją odwołać.
Sterowanie to Fanuc 18T. Wprowadzając po G50 współrzędne X, Z lub U,W aktualne położenie narzędzia przyjmuje nowe współrzędne ABS, w jaki sposób odwołać to przesunięcie tak aby bazować jedynie na przesunięciach z offsetu ? Próbowałem odwołać to funkcją G51 ale mam komunikat że nie ma takiego G-kodu
Odwołanie przesunięcie G50 X...Z...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jak wpiszę G50 X0 Z0 to aktualna pozycja narzędzia stanie się początkiem układu współrzędnych. Aby odwołać przesunięcie G50 i bazować na przesunięciu z offsetu Geom muszę wrócić do zera G28 U0 W0, a potem dopiero wpisać G50 i wartości przesunięć z geom X... Z...ze znakiem dodatnim
Haas CNC Tools Machine
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Na OI-mC przy pomocy G52 ustawia się przesunięcie bazowe. Ustawiając przykładowo G52 X20 Y20 (frezarka), zadeklarowany punkt bazowy przedmiotu obrabianego przesuwa się na podane współrzędne, czyli aktualny punkt bazowy X0 Y0 faktycznie znajduje się o 20 mm "dalej" niż powinien (przyjmując określony wcześniej punkt bazowy przedmiotu obrabianego).
Aby przywrócić pierwotną wartość punku bazowego nadajemy przy tej funkcji G współrzędne X0 Y0. Czyli za każdym razem przesunięcie odbywa się nie od położenia narzędzia (czy aktualnego przesunięcia), tylko zawsze od zadeklarowanego punktu bazowego.
Aby przywrócić pierwotną wartość punku bazowego nadajemy przy tej funkcji G współrzędne X0 Y0. Czyli za każdym razem przesunięcie odbywa się nie od położenia narzędzia (czy aktualnego przesunięcia), tylko zawsze od zadeklarowanego punktu bazowego.