pomoc przy starcie maszyny

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
jatoch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

pomoc przy starcie maszyny

Post napisał: jatoch » 22 lip 2012, 20:31

Witam, mam do ustawienia, przygotowania do pracy frezarkę pracującą na fanuc 21i mb. Szczerze powiem, że cała moja dotychczasowa praktyka to jedynie tokarki i do tego pracujące z manual guide. Włożyłem kilka narzędzi do magazynu i nie za bardzo mam pojęcie jak je ustawić, kilka lat temu, operator pokazywał mi jak ustawiać narzędzia za pomocą czujnika zegarowego,.. cóż zapomniałem. Czy ktoś z Was widział w internecie jakieś materiały szkoleniowe, które mógłbym wykorzystać w ustawianiu narzędzi, będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Obrazek

Tagi:

MoldMichal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: MoldMichal » 23 lip 2012, 08:29

witam.. mam troszkę nowsze sterowanie ale może coś pomogę..
mi w zegary bawić się nie chce :)
podjedz wrzecionem na cos szlifowanego (np stała szczeka imadła), i wpasuj tam ciasno płytkę wzorcową ( u mnie jest to 100. ), przechodzisz do pozycji - wszystkie- oprc - zero - w.osie .
po zerowaniu podjedz wrzecionem w gore , wsadź narzędzie i dojedz tez do tej samej płytki wzorcowej w tym samym pkt bazowym ..
wchodzisz w offset - kompensacje - wybierasz odpowiednia tabelkę ( np T 1 to H1, oczywiście możesz jaki chcesz ale warto zapisać :D)
i naciskasz na pulpicie maszyny Z i wp. względną :) i tak poklei każde narzędzie..
tylko pamiętaj że Z właściwego też wtedy łapiesz na wrzeciono.. ( podjedz nad detal wrzecionem wpasuj płytkę i spisz Z maszynowy dodając wysokość płytki ( u mnie 100. dla wygody dodawania:D)

i po problemie u mnie na polskiej wersji łatwiej ale poradzisz sobie ... :)

pamiętaj tylko żeby prób dokonywać na jakimś dużym offsecie w Z :)
lepiej kilka razy na początek spróbować niż raz przypie*** :)

[ Dodano: 2012-07-23, 12:03 ]
no i nie zapomnij dodać G43 (T1M6; G17G43H1; ) do G-codu co by Ci tą kompensacje długości sczytało ;]
G17 z innej beki jest ale ja ta daje w jednej lini..
Pozdrawiam Michał

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 23 lip 2012, 15:00

Witam
Ja na ,, swoim'' Haas-e używam sond (detalu i narzędzia) .... więc problemów nie mam .
..... o instrukcji obsługi nie wspomnę. :razz:

Czasami jednak któraś z sond pada ..... , a pracować trzeba dalej.

Jak potrzebuję określić bazę (G54 Z0) , to wykonuję (w MDI) podjazd czołem freza do wierzchniej części materiału .
Wartość ***** długości narzędzia + wartość ***** maszynowe = wartość ***** bazy

, a jak potrzebuję znać długość narzędzia , to;
od wartości ***** bazy - wartość ***** maszynowe = wartość ***** długości narzędzia.

Wynik -/+ (w zależności co mierzę ) wpisuję w tabelę Offsetów i problem z głowy.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
jatoch
Posty w temacie: 2

Post napisał: jatoch » 02 sie 2012, 21:31

Dziekuje Panowie za podpowiedzi :roll:
Szczególne wyrazy uznania dla użytkownika markuz, który telefonicznie krok po kroku poprowacził mnie przez to zadanie, jeszcze raz dzięki :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”