kompensacja narzędzia dla ostrego konturu Oi TC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
kompensacja narzędzia dla ostrego konturu Oi TC
koledzy jaką kompensację wpisać w program by wychodził wyraźny,ostry kontur przedmiotu? teraz fazy kakby zaokrągla.szczególnie niemiłe przy operacji wykończeniowej.promień płytki 0.8.no i jakim kodem później odwołać kompensację?i jaki Gkod odpowiada za roztaczanie średnic wewnątrz i wytaczanie wewnątrz sztuki od dołu do góry?dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: kompensacja narzędzia dla ostrego konturu Oi TC
adzia1982 pisze:koledzy jaką kompensację wpisać w program by wychodził wyraźny,ostry kontur przedmiotu? teraz fazy kakby zaokrągla.szczególnie niemiłe przy operacji wykończeniowej.promień płytki 0.8.no i jakim kodem później odwołać kompensację?i jaki Gkod odpowiada za roztaczanie średnic wewnątrz i wytaczanie wewnątrz sztuki od dołu do góry?dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi

Widzę , że kolega nowicjusz i ze znajomością G- kodów cieniutko .....

Pobierz plik ; Fanuc i poczytaj.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
ano zielony.i bez jakiegokolwiek szkolenia a praca ma iść.już jakiś czas mam instrukcję pod Oi TC.na sinumeriku jest G09 ( zwolnienie przy fazach i łukach ).tutaj na Oi TC nic takiego nie widzę.próbowałem wpisywać w program kompensację G41,na koniec odwołanie G40.w OFFSET/KOMP/GEOM T2...to pozycjonowanie mi tu pasuje.no ale nic się nie zmieniło.po WIELU próbach zobaczyłem,że przed wejściem w fazę czy łuk jesli ręcznie zmniejszam pokrętłem z 100% na 50% to faza ma wyraźny kontur.ale musi być jakiś myk by ona sama robiła ładne krawędzie.szef wydrukował srtonę z zapisem faz 45 stopni jako K a promieni jako R.dwie godziny kombinowałem,zmieniałem program a maszyna jakby nie czytała tego K i R.DORADŹCIE JAKOŚ PROSZĘ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
W Haas też korzystam z G09 (dokładne zatrzymanie).adzia1982 pisze:ano zielony.i bez jakiegokolwiek szkolenia a praca ma iść.już jakiś czas mam instrukcję pod Oi TC.na sinumeriku jest G09 ( zwolnienie przy fazach i łukach ).tutaj na Oi TC nic takiego nie widzę....
Moim zdaniem problem tkwi w promieniu płytki ...... ja o promieniu 0.8 używam do obróbki zgrubnej.adzia1982 pisze:....szczególnie niemiłe przy operacji wykończeniowej.promień płytki 0.8....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
kolega z pracy działa na starej maszynie..chyba z sinumerikiem..no ale tam nawet przy zgrubnej obróbce wykonuje piękne ostre przejścia w fazach.a co z tym K jako faza?teaz by zrobić fazę na 2mm pod 45stopni programuję np: g1 x23 , g1 x27 z-2.a według tego co czytałem powinna też czytać tak:np. g1 zo fo.2 (punkt z dala od materiału np x60), g1 x20 , g1 x27 k-2 , z-50
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, 13:21 przez adzia1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Używasz G41/ G42 i wpisujesz promień płytki w offsetach ?
http://chomikuj.pl/VF-5
Pobierz instrukcję obsługi tokarki Haas ...... tam masz to fajnie opisane.
Mariusz.
adzia1982 pisze:....a co z tym K jako faza?...

Pobierz instrukcję obsługi tokarki Haas ...... tam masz to fajnie opisane.
Mariusz.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, 13:25 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jaka to maszyna (?) ....... kwadrant płytki podałeś?adzia1982 pisze:imak mam od dołu i narzędzie idzie w lewo.próbowałem modyfikować program podając mu G41 przed wejściem w materiał i odwołując G40 na wyjściu po wykonaniu konturu.nic sie nie zmieniło.T 2 i promień płytki .08
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki