tornado 200 (fanuc o-t)- problem z ZRN i parametrami
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
tornado 200 (fanuc o-t)- problem z ZRN i parametrami
Baterie od APC padły bez wcześniejszego ostrzeżenia, co spowodowało alarm dotyczący konieczności ustawienia punktów zerowych(310 APC Alarm:X Axis need ZRN oraz 320 APC Alarm:Z Axis need Zrn). Wszyscy odsyłają do parametru 1815 lecz w moim oknie parametrów wyświetlają się te o numerach do 999 a następnie od 6140. Nie wiem więc czy to sterowanie do ustawienia ZRN wymaga edycji innych parametrów, czy parametry te są w jakiś sposób ukryte, czy też możliwe jest że ten konkretny przedział uległ skasowaniu ? Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
witam wszystkich
kupilem tokarke tornado 100 b . tez mialem problem z alarmami 310 i 320
faktycznie w trybie MDI zmiana PWE na 1 i wtedy parametr 22 bit 1 i 2 na 1 nastepnie PWE na 0 , reset i pomoglo
kolejnym problemem byla glowica ktora krecila sie to w lewo to w prawo a nie mogla zlapac pozycji zadanej . - tutaj pomogla zmiana kolejnosci faz ( osie chodzily zgodnie z oznaczeniami )
mam teraz kolejny klopot - nie startuje wrzeciono - zaciskam szczeki uchwytu w mdi wpisuje M03 S500 - maszyna "lapie " polecenie ale w panelu widomosci dla operatora pokazuje sie komunikat " will not run witth chuck open " - dodaje ze na cylindrze od zacisku sa dwie czujki indukcyjne - te jednak sprawdzilem - zarowno miernikiem jak rowniez podejrzalem je w elektrycznej "drabince " ( maszyna ma taka opcje ) , stany wejsc sie zmieniaja .
czy ktos moze mial takie zdarzenie i jakie ewentualnie podpowiedzi ???
dodaje ze raz udalo mi sie zakrecic maszyna w taki sposob
kupilem tokarke tornado 100 b . tez mialem problem z alarmami 310 i 320
faktycznie w trybie MDI zmiana PWE na 1 i wtedy parametr 22 bit 1 i 2 na 1 nastepnie PWE na 0 , reset i pomoglo
kolejnym problemem byla glowica ktora krecila sie to w lewo to w prawo a nie mogla zlapac pozycji zadanej . - tutaj pomogla zmiana kolejnosci faz ( osie chodzily zgodnie z oznaczeniami )
mam teraz kolejny klopot - nie startuje wrzeciono - zaciskam szczeki uchwytu w mdi wpisuje M03 S500 - maszyna "lapie " polecenie ale w panelu widomosci dla operatora pokazuje sie komunikat " will not run witth chuck open " - dodaje ze na cylindrze od zacisku sa dwie czujki indukcyjne - te jednak sprawdzilem - zarowno miernikiem jak rowniez podejrzalem je w elektrycznej "drabince " ( maszyna ma taka opcje ) , stany wejsc sie zmieniaja .
czy ktos moze mial takie zdarzenie i jakie ewentualnie podpowiedzi ???
dodaje ze raz udalo mi sie zakrecic maszyna w taki sposob
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Prawdopodobnie ważna jest sekwencja zmian sygnałów z czujników a np samo wyłączenie się czujnika może oznaczać niezamocowanie detalu (cylinder dojechał do położenia krańcowego). Jeśli masz kontrolkę "Chuck Clamp" obserwuj ją razem z czujnikami na cylindrze, powinno dać się zauważyć moment w którym jest sygnał zamocowania.39sircarlos pisze:zarowno miernikiem jak rowniez podejrzalem je w elektrycznej "drabince " ( maszyna ma taka opcje ) , stany wejsc sie zmieniaja .
Sposób zacisku zewnętrznie/wewnętrznie masz ustawiony właściwie ?
[ Dodano: 2012-04-18, 16:45 ]
artur235 pisze:Prawdopodobnie ważna jest sekwencja zmian sygnałów z obu czujników a np samo wyłączenie się czujnika może oznaczać niezamocowanie detalu (cylinder dojechał do położenia krańcowego). Jeśli masz kontrolkę "Chuck Clamp" obserwuj ją razem z czujnikami na cylindrze, powinno dać się zauważyć moment w którym jest sygnał zamocowania.39sircarlos pisze:zarowno miernikiem jak rowniez podejrzalem je w elektrycznej "drabince " ( maszyna ma taka opcje ) , stany wejsc sie zmieniaja .
Sposób zacisku zewnętrznie/wewnętrznie masz ustawiony właściwie ?
-
niestety nie ma na maszynie kontrolki zamkniecia zacisku ,zapewne mozna to podejrzec w diagnostyce, ale trzeba wiedziec ktory to konkretnie numer parametru diagnostycznego i bitu . sposob zacisku ustawialem zmienialem , kombinowalem tez z ustawieniem czujek .
tez mi sie wydaje ze to sekwencja ,ale nie mam jak tego sprawdzic
moze jakies inne pomysly ??
tez mi sie wydaje ze to sekwencja ,ale nie mam jak tego sprawdzic

moze jakies inne pomysly ??
-
-
no i zagadka rozwiazana 
przyczyna jednak bledne ustawienie czujek.
poprzedni wlasciciel zamienil uchwyt na zacisk , przy zacisku zasada dzialania jest odwrotna tzn gdy uchwyt byl otwarty to zacisk jest zamkniety i na odwrot .
trzeba bylo wybrac odpowiedni tryb pracy dla zacisku i wylaczyc maszyne ( maszyna zczytuje i zapisuje stan przelacznika trybu zacisku tylko w pierwszej petli programowej.)
do tego trzeba bylo zamienic czujki miejscami .
troche to pokretnie brzmi , ale na szczescie dziala:)

przyczyna jednak bledne ustawienie czujek.
poprzedni wlasciciel zamienil uchwyt na zacisk , przy zacisku zasada dzialania jest odwrotna tzn gdy uchwyt byl otwarty to zacisk jest zamkniety i na odwrot .
trzeba bylo wybrac odpowiedni tryb pracy dla zacisku i wylaczyc maszyne ( maszyna zczytuje i zapisuje stan przelacznika trybu zacisku tylko w pierwszej petli programowej.)
do tego trzeba bylo zamienic czujki miejscami .
troche to pokretnie brzmi , ale na szczescie dziala:)