Witam, wymyślił ktoś program, który ułatwiłby pisanie kodu?
np takie coś. wchodzimy w program Klikam napisz nowy program. Później w przygotowane w fomularzu pola wpisaujemy baze.
nastepnie wybieramy z opcji np. lewe obroty i w pole wpisujemy szybkosc
chodzi o to ze to co robimy za pomoca formularza i dodawania nowych operacji samo przepisuje sie na kod
G54;
S1000 F0.5;
M4;
etc
czyli zeby pod opcja ( posuw + wartosc) zeby byl ukryty posuw i automatycznie sie dodawal do kodu
chodzi o to zeby nie znajac obsolutnie kodu moc napisac program przez taki wlasnie interfejs
ps. jesli nie w tym dziale to prosze przeniesc
Interfejs do pisania programu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
To nie problem przecież - tak mamy popisane rózne pierdółki: kanałek, wycinanie otworu, otwory na średnicy (z łbami i bez), sześciokąt, różne pierdółki do tokarki. Podaje się parametry a program generuje g-code gotowy do puszczenia.
No tyle że EMC2 ma taką przewagę, że taki program (w Pythonie) można odpalić bezpośrednio z interfejsu maszyny (znaczy z Axisa) a wynikowy gcode ląduje od razu w programie i wystarczy tylko R wcisnąc
W tym momencie nie mam jak pokazac zrzutów - ew. w poniedziałek.
Podobne rozwiązania widac np. tu: http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?Sim ... Generators
Nie wiem jak tam z Fanucem, ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby sobie taki generator napisać w czymkolwiek, wyrzucić wynik do pliku i potem to wczytac ręcznie na maszynę.
No tyle że EMC2 ma taką przewagę, że taki program (w Pythonie) można odpalić bezpośrednio z interfejsu maszyny (znaczy z Axisa) a wynikowy gcode ląduje od razu w programie i wystarczy tylko R wcisnąc

W tym momencie nie mam jak pokazac zrzutów - ew. w poniedziałek.
Podobne rozwiązania widac np. tu: http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?Sim ... Generators
Nie wiem jak tam z Fanucem, ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby sobie taki generator napisać w czymkolwiek, wyrzucić wynik do pliku i potem to wczytac ręcznie na maszynę.