M198
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
M198
Piszę do Was gdyż mam problem z kartą pamięci
Maszyna normalnie widzi kartę i można z niej zgrać program (krótki)
Ale nie działa mi funkcja czytania (pod)programu bezpośrednio z karty. Daję M198 P1234 i wyskakuje błąd ZA DUŻO LITER. Pewnie chodzi o te nieszczęsne M198. Pewnie jakieś parametry za to odpowiadają ale niestety nie wiem które.
Prosił bym o jakąś radę. Chodzi o fanuc 18i-t
Maszyna normalnie widzi kartę i można z niej zgrać program (krótki)
Ale nie działa mi funkcja czytania (pod)programu bezpośrednio z karty. Daję M198 P1234 i wyskakuje błąd ZA DUŻO LITER. Pewnie chodzi o te nieszczęsne M198. Pewnie jakieś parametry za to odpowiadają ale niestety nie wiem które.
Prosił bym o jakąś radę. Chodzi o fanuc 18i-t
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Fanuc jest systemem "opcjonalnym" tzn. za wszystkie udogodnienia a takim jest czytanie z karty długich programów i wykonywanie podprogramów za pomocą funkcji M198 jest dodatkowo płatne !!! Koszt uruchomienia tej funkcji przez serwis to około 2 tys euro 
Nie przeskoczysz tego nie znając parametru ... Gdzieś miałem parametry i hasła do takiego upgradu ale to niebezpieczne, bo może się skończyć tym że system nie wstanie.
Mój znajomy serwisant Fanuca z Niemiec odblokowywał mi większą ilość korektorów narzędziowych i funkcje G95 (posuw mm/obr) i skończyło się tym że trzeba było backup wgrywać bo maszyna zwariowała ....
Jeżeli chcesz to mogę poszukać odezwij się na priv , ale na Twoją odpowiedzialność
Sprawdź jeszcze czy masz I/O channel =4 oraz ... to bardzo ważne ..... czy Twoj program na karcie nie ma czasem rozszerzenia np. nc albo txt
Error Too many digits może wystąpić jak program na PCIMCIA ma rozszerzenie

Nie przeskoczysz tego nie znając parametru ... Gdzieś miałem parametry i hasła do takiego upgradu ale to niebezpieczne, bo może się skończyć tym że system nie wstanie.
Mój znajomy serwisant Fanuca z Niemiec odblokowywał mi większą ilość korektorów narzędziowych i funkcje G95 (posuw mm/obr) i skończyło się tym że trzeba było backup wgrywać bo maszyna zwariowała ....
Jeżeli chcesz to mogę poszukać odezwij się na priv , ale na Twoją odpowiedzialność
Sprawdź jeszcze czy masz I/O channel =4 oraz ... to bardzo ważne ..... czy Twoj program na karcie nie ma czasem rozszerzenia np. nc albo txt
Error Too many digits może wystąpić jak program na PCIMCIA ma rozszerzenie
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
najpierw sprawdź czy zgrywanie programu z pamieci do sterowania i na odwrót działa.kanał karty to 4. następnie sprawdź ustawienie parametrów:
0.0 = 0 (TV Check)
20 = 4 (I/O Channel Memory Card)
138.7 = 1 (Memory Card DNC Function Enable)
3404.2 = 1 (DNC Using Program Number)
6030=198 (M-code nr)
Po zmianie parametrów wyłącz/włącz maszynę.
Rozumiem że jest ci to potrzebne bo program jest zbyt duży aby zmieścić go w pamięci cnc?
0.0 = 0 (TV Check)
20 = 4 (I/O Channel Memory Card)
3404.2 = 1 (DNC Using Program Number)
6030=198 (M-code nr)
Po zmianie parametrów wyłącz/włącz maszynę.
Rozumiem że jest ci to potrzebne bo program jest zbyt duży aby zmieścić go w pamięci cnc?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
M198 P3369 - wywolanie podprogramu w programie glownym
O3369 - nazwa pliku na karcie , bez rozszerzenia
%
O3369 - pierwsza linia w podprogramie gdy otworzysz go w np notatniku
a i najwazniejsze M6T... , baza i H pierwsza wsp Z musi byc w programie glownym , dopiero dalej M198 P.... , bo przypierdolisz ...
O3369 - nazwa pliku na karcie , bez rozszerzenia
%
O3369 - pierwsza linia w podprogramie gdy otworzysz go w np notatniku
a i najwazniejsze M6T... , baza i H pierwsza wsp Z musi byc w programie glownym , dopiero dalej M198 P.... , bo przypierdolisz ...
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
radeko, C-CODER, mój fanuk nie ma tej opcji M198 więc pozostaje kombinować z DNC ale też to jakoś nieciekawie widzę
mophus,
u mnie tam nic nie ma! Cały parametr wszystkie 8 pól na zero nie ma w ogóle czegoś takiego jak bit 7 DNM.Czyżby nie było tej opcji w moim fanuku?
mophus,
u mnie tam nic nie ma! Cały parametr wszystkie 8 pól na zero nie ma w ogóle czegoś takiego jak bit 7 DNM.Czyżby nie było tej opcji w moim fanuku?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc "tam nic nie ma"...to znaczy ze nie ma parametru 138 czy ma on wartość 00000000. Mówiąc prościej powinien mieć 1XXXXXXX, gdzie x to wartość, która nas nie interesuje i nie powinniśmy jej zmieniać a 1 to bit 7 który chcemy aby był na jeden. Musi być na jeden aby czytanie programu bezpośrednio z karty działało. tu masz krótki opis
http://cnctechservices.ca/images/MEMORY ... RATION.pdf
http://mastercam.bg-jy.com/2011/03/25/m ... m-control/
tu masz opis tego samego problemu i jego rozwiązanie po angielsku. Zapoznaj się z materiałami, zmień wszystkie paramerty tak jak podałem wyżej, wyłącz/włącz maszynę i spróbuj czy działa.
i jeszcze jeden link z opisem problemu:
http://www.practicalmachinist.com/vb/cn ... mc-186821/
radeko, nie znalazłem nigdzie w opisach aby czytanie programu z karty było opcją, a g95 może nie było aktywne bo miałeś wybraną inną grupę G? Zmiana grupy G kodów jest opisana w książce fanuca b-64120 na str177
parametr 3401 bit 6 i 7
6=0 7=0 grupa A
6=1 7=0 grupa B
6=0 7=1 grupa C
sprawdź którą grupę masz wybraną.
http://cnctechservices.ca/images/MEMORY ... RATION.pdf
http://mastercam.bg-jy.com/2011/03/25/m ... m-control/
tu masz opis tego samego problemu i jego rozwiązanie po angielsku. Zapoznaj się z materiałami, zmień wszystkie paramerty tak jak podałem wyżej, wyłącz/włącz maszynę i spróbuj czy działa.
i jeszcze jeden link z opisem problemu:
http://www.practicalmachinist.com/vb/cn ... mc-186821/
radeko, nie znalazłem nigdzie w opisach aby czytanie programu z karty było opcją, a g95 może nie było aktywne bo miałeś wybraną inną grupę G? Zmiana grupy G kodów jest opisana w książce fanuca b-64120 na str177
parametr 3401 bit 6 i 7
6=0 7=0 grupa A
6=1 7=0 grupa B
6=0 7=1 grupa C
sprawdź którą grupę masz wybraną.