Założyłem konto bo powoli tracę nadzieję, że ogarnę sam temat

/* Nie jestem operatorem CNC. Jestem informatykiem - programistą ale już trochę ogarniam panel fanuca

Znajomy kupił tokarkę Fanuc Series Oi-TF PLUS z dedykowanym oprogramowaniem które na podstawie różnych parametrów generuje kompletny program *.ncf.
Następnie ten plik *.ncf trzeba przesłać przez "Fanuc Program Transfer Tool" do pamięci maszyny i jest to trochę uciążliwe.
Chciałbym to jakoś uprościć.
Udało mi się skonfigurować FTP w maszynie i widzę zawartość folderu FTP z poziomu maszyny.
Problem polega na tym, że plik *.ncf jest w jednym pliku np. program.ncf a Program Transfer Tool tworzy O6666, O8888 oraz O9999.
Po analizie zawartości pliki te zawierają dokładnie części wycięte z pliku program.ncf.
I teraz moje pytania:
Czy można przestawić sterowanie FANUC, że korzystało z jednego pliku w pamięci EMB_ETHERNET?
Jeżeli nie może być jeden plik to czy jak wygeneruję odpowiednie pliki i wrzucę na FTP maszyna może uruchamiać obróbkę z pamięci ETHERNET bez konieczności kopiowania ich do pamięci "głównej"?
Czy sposób transmisji jako "COMMON" jest ogólnodostępny?

Szukam różnych rozwiązań żeby się pozbyć Fanuc Program Transfer Tool

Mój idealny schemat wyglądałby tak:
1. Generowanie pliku *.ncf w dedykowanym oprogramowaniu
2. Kopiowanie całości przez CTRL+C
3. Przechwycenie kopiowania (w moim programie czuwającym w tle) i po weryfikacji zawartości kodów CNC (a nie np. jakaś inna wiadomość) utworzenie pliku/plików na serwerze FTP.
4. Dostęp do pamięci FTP na maszynie i obróbka
Pozdrawiam
Rexo