Komunikacja między komputerem a tokarką CNC

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
BoKo1
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Komunikacja między komputerem a tokarką CNC

Post napisał: BoKo1 » 20 maja 2010, 03:43

Witam. Mam w pracy kilka tokarek OKUMA i od niepamiętnych czasów kłopoty z transmisją programów do jednej z nich :cry: Nowsze modele maszyn wyposażone są w tradycyjną stację na dyskietki 3.5" ale starsze można podłączyć jedynie przez RS232. Problem polega na tym, że działa połączenie maszyna - komputer ale nie znalazłem sposobu aby wysłać program z komputera do maszyny. Wszystkie dane związane z ustawieniem właściwych parametrów są dokładnie takie same jak dla maszyn, które działają prawidłowo i .... albo jest jeszcze coś, czego nie wiem a trzeba to coś - uruchomić, dopisać, przełączyć ... albo jest to problem elektroniki w maszynie, zerwany kabelek?? Czy ktoś z forumowiczów słyszał o nim lub widział jakiś tester takiego połaczenia? A może jakieś inne sugestie?
Pozdrowienia

Goooogle zawsze pomocne

Tagi:

bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bob35 » 20 maja 2010, 17:01

W maszynie też ustawia się parametry transmisji. Być może a raczej napewno masz inne niż na komputerze. Weź starszy program z win 95 do komunikacji po rs tam widzisz czy komp wysyła do maszyny dane.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.

Autor tematu
BoKo1
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BoKo1 » 21 maja 2010, 02:35

bob35 pisze:W maszynie też ustawia się parametry transmisji. Być może a raczej napewno masz inne niż na komputerze. Weź starszy program z win 95 do komunikacji po rs tam widzisz czy komp wysyła do maszyny dane.
Oczywiście, że w maszynie także ustawia się parametry transmisji. Napisałem także, że ....wszystkie dane związane z ustawieniem właściwych parametrów są dokładnie takie same jak dla maszyn, które działają prawidłowo .... więc problemem nie jest komputer (do transmisji programów korzystam z DOS-owego programiku bodaj z roku 1995). Na 90% podejrzewam winę maszyny ale ....... no właśnie ... Przyszło mi do głowy tylko jedno - poświęcić czas i sprawdzać połączenia wewnątrz maszyny.
Goooogle zawsze pomocne

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”