Witam
Tak sie zastanawiałem czy jest taka możliwość np. przez wpis parametru ale nigdzie nie znalazłem informacji.
Bardziej wtajemniczonych proszę o pomoc.
O-iMB programowe zerowanie współrzędnych względnych ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
jak ty to rozumiesz? Wspolrzedne wzgledne sa wzgledne
....
Co chcesz kasowac?
Jezeli juz chcesz wrocic do punktu wyjscia (tzn tam gdzie zaczales uzywac G91) to najlepiej posluzyc sie wspolrzednymi absolutnymi.. tzn:
G90 X0,y0,z0 - na poczatku programu dojezdzasz na ustalona pozycje bezwzgledna
....
....
G91 x,y,z - uzywasz pozycjonowania przyrostowego
G91x,y,z
G91x,y,z
G90 x0,y0,z0 - tutaj wracasz na pozycje poczatkowa i juz....
pzdro

Co chcesz kasowac?
Jezeli juz chcesz wrocic do punktu wyjscia (tzn tam gdzie zaczales uzywac G91) to najlepiej posluzyc sie wspolrzednymi absolutnymi.. tzn:
G90 X0,y0,z0 - na poczatku programu dojezdzasz na ustalona pozycje bezwzgledna
....
....
G91 x,y,z - uzywasz pozycjonowania przyrostowego
G91x,y,z
G91x,y,z
G90 x0,y0,z0 - tutaj wracasz na pozycje poczatkowa i juz....
pzdro
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
aaaaa.
No to moze tak....w Siemensie bylo tak, przesuniecie punktu zerowego... G54...G57 a odwolanie bylo G58,G59 lub G500
Wiem ze w Fanucu jest tez G52 - lokalne ustawienie punktu zerowego lub G53 globalne ustawienie punktu zerowego, zatem uzywajac G52 mozesz przypisac okreslona wartosc w dowolnym miejscu dla dowolnej wspolrzednej
No to moze tak....w Siemensie bylo tak, przesuniecie punktu zerowego... G54...G57 a odwolanie bylo G58,G59 lub G500
Wiem ze w Fanucu jest tez G52 - lokalne ustawienie punktu zerowego lub G53 globalne ustawienie punktu zerowego, zatem uzywajac G52 mozesz przypisac okreslona wartosc w dowolnym miejscu dla dowolnej wspolrzednej
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<