sonda pomiarowa
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
sonda pomiarowa
pracuje na tokarce Puma Dewoo 400 z systemem Fanuc 21i, więc mam pytanie, jak pomierze sondą narzędzia to później położenie wg programu pokazuje mi wg. punktu urojonego (punk bedący skrzyżowaniem stycznych do krzywizny zakorąglenia naroża płytki i równoległych do osi maszyny) czy środka krzywizny ów płytki,na którym zawieszony jest promień
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
narzędzia mierzy się (podaje)zawsze wg. wartości rzeczywistej (ZMIERZONEJ !)
tjL1- wartość rzeczywistą osi-x ( czyli najbardziej oddalony punkt na płytce noża w osi X)
L2- analogicznie w osi Z
(Czyli do miejsca w którym dane OSTRZE będzie się stykać z materiałem w tych osiach x,z)
Szczerze mówiąc nie spotkałem się z osobną sondą pomiarową do narzędzi na obrabiarkach Puma z systemem Fanuk.
ZAWSZE NARZĘDZIA KALKULOWAŁEM( na maszynie - TOKARKI) DOJEŻDŻAJĄC NARZĘDZIEM DO DANEJ ( ZMIERZONEJ)ŚREDNICY i włączałem kalkulację. (Oczywiście jeszcze trzeba potem podać w tabelce promień płytki i położenie ostrza)
tjL1- wartość rzeczywistą osi-x ( czyli najbardziej oddalony punkt na płytce noża w osi X)
L2- analogicznie w osi Z
(Czyli do miejsca w którym dane OSTRZE będzie się stykać z materiałem w tych osiach x,z)
Szczerze mówiąc nie spotkałem się z osobną sondą pomiarową do narzędzi na obrabiarkach Puma z systemem Fanuk.
ZAWSZE NARZĘDZIA KALKULOWAŁEM( na maszynie - TOKARKI) DOJEŻDŻAJĄC NARZĘDZIEM DO DANEJ ( ZMIERZONEJ)ŚREDNICY i włączałem kalkulację. (Oczywiście jeszcze trzeba potem podać w tabelce promień płytki i położenie ostrza)
oczy Wielkiego Brata widzą wszystko
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
ale mi chodzi o jedno, o punkt wg którego trzeba programować, zaużmy że toczę sam wałek wykorzystując operację planowania i toczenia wzdłużnego, w jednej ruch roboczy odbywa się w jednej osi. x lub zkaleena pisze:Tak, jak napisał kolega lex, ale jest jeszcze korekcja ostrza narzędzia (G41 i G42) i masz też pewnie wpisywanie wielkości promienia ostrza, które uwzględnia korekcja.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
witam mam problem wlasnie z sonda pomiarowa nie wiem za bardzo jak jej uzywac a pracuje na obrabiarce mass mcv 1000 quick ze sterowaniem fanuc
[ Dodano: 2008-10-02, 19:59 ]
aha i nie bardzo wiem jak dodawac posty na forum jezeli ktos mi moze podpowiedziec to bylbym wdzieczny bo nie wiem czy to co napisalem jest opostem czy tylko odpowiedzia na post w tej hwili
[ Dodano: 2008-10-02, 19:59 ]
aha i nie bardzo wiem jak dodawac posty na forum jezeli ktos mi moze podpowiedziec to bylbym wdzieczny bo nie wiem czy to co napisalem jest opostem czy tylko odpowiedzia na post w tej hwili
Moge zrobic cos z niczego
ale jak nie ma niczego ???? du**