Cykl na kanałek trapezowy czołowy.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: Cykl na kanałek trapezowy czołowy.
U siebie to bym robił frezem kulowym lub toroidalnym, a scieżkę z CAMa wygenerował.
Na pulpicie z Fanucem takiego czegoś nie ogarniesz raczej cyklem... Trzeba by to parametrycznie opisać, co nie jest wcale łatwe. Trygonometrię sobie przypomnij
Przy dużej partii możesz zamówić frez kształtowy u producenta.
Na pulpicie z Fanucem takiego czegoś nie ogarniesz raczej cyklem... Trzeba by to parametrycznie opisać, co nie jest wcale łatwe. Trygonometrię sobie przypomnij

Przy dużej partii możesz zamówić frez kształtowy u producenta.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jeśli nie masz tokarki, to pewnie i tak można, ale dużo prościej nożem do kanałków, takim dostosowanym do średnicy 95.2
Jeśli takiego nie masz, to można z jakiegoś przecinaka lekko zaokrąglić, bo kanałek nie jest specjalnie głęboki (7.9 mm). Pewnie, normalnie to taki nożyk: https://www.artykulytechniczne.eu/compo ... l?Itemid=0
Ale samoróbką też wjedziesz. Są często cykle, można samemu, wpisując po prostu kolejne ruchy noża, nie widzę żadnej filozofii w tym wykonaniu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dokładnie tak jak napisał Jasiu, jak nie masz na tokarce żadnego cyklu, to odpowiednikiem G1 na Fanucu (nie znam Fanuca) najpierw na głębokość, potem boczne kanałka. Jak większa seria to nóż do rowków czołowych o odpowiednim zakresie średnic, jak praca jednostkowa to zeszlifuj nóż z HSS.
Nie chce mi się wierzyć, żebyś nie miał do tego cyklu, poszukaj dobrze, u mnie mam taki cykl nawet na starutkiej tokarce Maho-Graciano z 1990 r jeszcze ze sterowaniem Philipsa, G10 czy G11 z parametrami J K (dokładnie nie pamiętam bo już od 10 lat programuje ją tokarz), więc na 99% masz to i u siebie. Cykl jest o tyle wygodniejszy od "ręcznego" programowania, że jednym parametrem możesz zmienić warstwę skrawanie np.
Nie chce mi się wierzyć, żebyś nie miał do tego cyklu, poszukaj dobrze, u mnie mam taki cykl nawet na starutkiej tokarce Maho-Graciano z 1990 r jeszcze ze sterowaniem Philipsa, G10 czy G11 z parametrami J K (dokładnie nie pamiętam bo już od 10 lat programuje ją tokarz), więc na 99% masz to i u siebie. Cykl jest o tyle wygodniejszy od "ręcznego" programowania, że jednym parametrem możesz zmienić warstwę skrawanie np.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Wybranie zgubne takiego kanałka wykonuje się neutralnym narzędziem vnmg lub vbmt.
Możesz to zrobić przy użyciu cyklu G72.
Na gotowo użyj tego samego narzędzia używając kompensacji narzędzia G41 i G42, lub rozpisz ścieżkę bez użycia kompensacji.
Jest to standardowy rowek tzw. BX groove w branży olejowej
Na gotowo użyj tego samego narzędzia używając kompensacji narzędzia G41 i G42, lub rozpisz ścieżkę bez użycia kompensacji.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
O mamy specjalistę z branży olejowej to bardzo dobrze sie składa i się podepnę, co to za kanałek?cieslak_2005r pisze: ↑15 paź 2019, 16:50Wybranie zgubne takiego kanałka wykonuje się neutralnym narzędziem vnmg lub vbmt.
-
- Posty w temacie: 3
Wygląda na oring - rovek pod uszczelkę tak jak rowki BX. Kąty się zgadzają (23st). Tylko jakiś kształt ma dziwny, być może pod inny typ uszczelnienia. Osobiście w olejówce się z takim nie spotkałem.
Dodane 3 minuty 10 sekundy:
Może to być też rowek zgrubny pod spaw inkonelowy w którym będzie wykonany rowek.
Ale tak jak już napisałem, z takim kształtem się jeszcze nie spotkałem
Dodane 3 minuty 10 sekundy:
Może to być też rowek zgrubny pod spaw inkonelowy w którym będzie wykonany rowek.
Ale tak jak już napisałem, z takim kształtem się jeszcze nie spotkałem
-
Jest to raczej rowek "RTJ" lub inaczej "J" stosowany w rurociągach i armaturze przemysłowej. Wykonanie nożem neutralnym z płytką V będzie o tyle trudne, że jest to kanałek czołowy i nóż przy pełnym zagłębieniu będzie przycierał dołem o boczną ścianę kanałka. Chyba że się go mocno podetnie z dołu ale to szkoda noża. Raczej trzeba tak jak proponuje Jasiu. Co do reszty to w zasadzie się zgadzam. Można wstępnie cyklem i ostatnie przejścia rozpisać ścieżkę. Można też całość rozpisać bo wstępnie to raptem 3 wcięcia.cieslak_2005r pisze: ↑15 paź 2019, 16:50Wybranie zgubne takiego kanałka wykonuje się neutralnym narzędziem vnmg lub vbmt.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Do kanalka trapezowego jest narzedzie dedykowane
https://youtu.be/sfZaStjcwdE
https://www.sandvik.coromant.com/en-gb/ ... ooves.aspx
https://youtu.be/sfZaStjcwdE
https://www.sandvik.coromant.com/en-gb/ ... ooves.aspx