Tworzenie nowych cykli. Heidenahain iTNC 530
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
-
Wydaje mi się że można tworzyć cykle podobne do tych które są standardowo w maszynie (tak gdzieś słyszałem), lub przynajmniej stworzyć coś na zasadzie wywołania modalnego. W fanucu i mazaku programując w iso można wywołać podprogram modalnie formułą np. G65 P4 X10 Y10, i w tym wypadku wywołany został by program nr 4, z przekazanymi wartościami do zmiennych #, i właśnie coś podobnego chciałbym stworzyć na heidenhainie.
Dokładniej ten "cykl" ma służyć np. do wybrania kołowego, w przykładzie który podałem chciałbym przesyłać wartość Q1 i Q2 do programu, ale podając to w jednej linii, a nie w sekwencji:
CALL PGM XX.H
Q1=10
Q2=50
Przykładowy programik który miał by być wywoływany:
BEGIN PGM FI MM
TOOL CALL 17 Z S2000 F150
;
Q80 = ( Q1 / 2 ) - Q108 ;Y i R
Q1 = Q1 / 2 ;Z
L X+Q2 Y+Q80 FMAX M3
L Z+5 FMAX
L Z-Q108 F AUTO M8
CR Y+0 Z-Q1 R+Q80 DR-
L Z+5 FMAX
L Y-Q80 FMAX
L Z-Q108 F AUTO
CR Y+0 Z-Q1 R+Q80 DR+
L Z+5 FMAX M9
END PGM FI MM
Dokładniej ten "cykl" ma służyć np. do wybrania kołowego, w przykładzie który podałem chciałbym przesyłać wartość Q1 i Q2 do programu, ale podając to w jednej linii, a nie w sekwencji:
CALL PGM XX.H
Q1=10
Q2=50
Przykładowy programik który miał by być wywoływany:
BEGIN PGM FI MM
TOOL CALL 17 Z S2000 F150
;
Q80 = ( Q1 / 2 ) - Q108 ;Y i R
Q1 = Q1 / 2 ;Z
L X+Q2 Y+Q80 FMAX M3
L Z+5 FMAX
L Z-Q108 F AUTO M8
CR Y+0 Z-Q1 R+Q80 DR-
L Z+5 FMAX
L Y-Q80 FMAX
L Z-Q108 F AUTO
CR Y+0 Z-Q1 R+Q80 DR+
L Z+5 FMAX M9
END PGM FI MM
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Do programowania parametrów Q sluzy funkcja
FN1: Q=(wartosc która chcesz nadac), numer po FN to kolejny numer tej funkcji.Nie jestem tylko pewien czy o to ci chodziło.
Inn sprawa to jest tworzenie macro programów ale tego nigdy nie robilem i nie mam zadnej wiedzy na ten temat.
FN1: Q=(wartosc która chcesz nadac), numer po FN to kolejny numer tej funkcji.Nie jestem tylko pewien czy o to ci chodziło.
Inn sprawa to jest tworzenie macro programów ale tego nigdy nie robilem i nie mam zadnej wiedzy na ten temat.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
@STELMI w tym wypadku nie, w późniejszej obróbce używam Cam'a ale na tym etapie jest po prostu wygodniej ręcznie.
@rc666 w starszych sterownikach trzeba używać FN1, FN2 itd. (numer po FN to nie kolejny numer funkcji tylko numer dedykowany np 0 to przypisanie wartosci, 1 dodawanie itd) w iTNC530 nie ma takiej konieczności i zapis który podałem wcześniej jest w pełni poprawny i wystarczający (ten program używam jako cześć głównego), co do tworzenia programów parametrycznych to dlatego nie używam Cama bo programy mam porobione na Q-parametrach, tylko chciał bym je troche zmodyfikować i chciał bym swoje sekwencje wykonywać jako cykle, w celu skrócenia zapisu.
@rc666 w starszych sterownikach trzeba używać FN1, FN2 itd. (numer po FN to nie kolejny numer funkcji tylko numer dedykowany np 0 to przypisanie wartosci, 1 dodawanie itd) w iTNC530 nie ma takiej konieczności i zapis który podałem wcześniej jest w pełni poprawny i wystarczający (ten program używam jako cześć głównego), co do tworzenia programów parametrycznych to dlatego nie używam Cama bo programy mam porobione na Q-parametrach, tylko chciał bym je troche zmodyfikować i chciał bym swoje sekwencje wykonywać jako cykle, w celu skrócenia zapisu.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Typowego cyklu w HH samemu nie da się tak łatwo stworzyć. Jest taka możliwość, że producent maszyny może dołączyć razem z PLC dodatkowe cykle do specjalnych zastosowań tzw OEM-cykle (cykle producenta)
Jednak w twoim przypadku można wykorzystać cykl 12 PGM CALL do wywołania dowolnego programu jako ''cyklu''. Nie chodzi mi tutaj o bardzo podobną funkcję CALL PGM, w odróżnieniu od niej cykl 12 działa właśnie modalnie, czyli można powtórzyć wywoływany program w bloku ze współrzędną oraz M99 lub M89 a Q-parametry działają globalnie dla wszystkich programów i można je zdefiniować w programie głównym np.
........
48 FN0:Q1=10
49 FN0:Q2=50
50 CYCL DEF 12.0 PGM CALL
51 CYCL DEF 12.1 PGM TNC:\PROGRAMY\PGM_1.H
52 L X+0 Y+0 FMAX M99
53 L X+100 Y+100 FMAX M99
Jednak w twoim przypadku można wykorzystać cykl 12 PGM CALL do wywołania dowolnego programu jako ''cyklu''. Nie chodzi mi tutaj o bardzo podobną funkcję CALL PGM, w odróżnieniu od niej cykl 12 działa właśnie modalnie, czyli można powtórzyć wywoływany program w bloku ze współrzędną oraz M99 lub M89 a Q-parametry działają globalnie dla wszystkich programów i można je zdefiniować w programie głównym np.
........
48 FN0:Q1=10
49 FN0:Q2=50
50 CYCL DEF 12.0 PGM CALL
51 CYCL DEF 12.1 PGM TNC:\PROGRAMY\PGM_1.H
52 L X+0 Y+0 FMAX M99
53 L X+100 Y+100 FMAX M99
-
kris852, zastosowanie takie jak podałeś znam, ale niestety na nic mi się ono nie zdaje. Nie popatrzyłeś chyba dokładnie co wykonuje programik który podałem wyżej, nie potrzebuję zmieniania X i Y gdzie ma być wykonany cykl , a wyłącznie potrzebuję zmieniać Q1 i Q2, czyli zapis w sposób taki był by krótszy i prostszy:
Q1=0
Q2=50
CALL PGM X.H
;
Q1=15
Q2=40
CALL PGM X.H
;
ITD
Bardziej chodziło by mi o stworzenie takiego cyklu jak te fabryczne i wyglądało by to wtedy bardziej przejrzyście.
Tak czy inaczej dziękuję za zainteresowanie i czekam na dalsze pomysły.
Q1=0
Q2=50
CALL PGM X.H
;
Q1=15
Q2=40
CALL PGM X.H
;
ITD
Bardziej chodziło by mi o stworzenie takiego cyklu jak te fabryczne i wyglądało by to wtedy bardziej przejrzyście.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Istnieję taka możliwość przy użyciu programu CYCLE DESIGN od Heidenhain. Otrzymujesz go po ukończeniu kursu Cykle pisane są wykorzystując zaawansowane parametry Q. A użytkownik koncowy ma przed sobą taki cykl jak fabryczny (z rysunkami) .silvesters pisze:kris852,
yo men
-