Panowie ratunku, znowu problemy z maszyną ze stołem obrotowym
Okazuje się, że po obrocie stołu i najazdu na punkt zerowy, zero nie jest w zerze. jest pomyłka o 10mm. sprawdziłem środek stołu nie jest w środku punktów ref, nawet nie wiem czy obrót układu obraca się wokół tych punktów. Monteży chyba tego nie ustawili, bo maszyna jest w dwóch kawałkach, stół i kolumna, Gdzie to można ustawić?
próbujemy z MP916, ale nie wiem czy to dobre parametry.
RATUNKU czas nas strasznie goni
Pomoże ktoś???
[ Dodano: 2015-03-17, 17:21 ]
Maszyna to ANAYAK HVM2000+MG
środek stołu nie w osi obrotu HH426
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Może to pomoże mi pomóc, gdzieś wyczytałem, że ta tabela ma coś wspólnego z tym, ale jak zwykle w takich sytuacjach, nie może po prostu pisać "tu wpisz różnicę wartości między środkiem stołu a punktami maszynowymi" jak by tak pisało to życie oczywiście było by za proste, dlaczego życie nie może być proste. Dlatego dalej nie wiem co i gdzie mam wpisać, może mnie ktoś jakoś naprowadzi
ostatnie zdjęcia to różnica jaką mam między środkiem stołu, a punktami REF które jak mniemam są jakoś powiązane ze środkiem maszyny czy obrotu stołu... nie wiem, głupi jestem
ostatnie zdjęcia to różnica jaką mam między środkiem stołu, a punktami REF które jak mniemam są jakoś powiązane ze środkiem maszyny czy obrotu stołu... nie wiem, głupi jestem
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Proponuję zmianę parametru MP 960.0 itd..
Proponuję zmianę parametru MP 960.0 itd..
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Kontakt:
Zmieniałem je, ale tylko z takim rezultatem że różnica zmniejszyła się do paru setek, ale jak obróciłem stół to błąd powrócił. Nigdzie na necie nie ma wzmianki o zmianie ty h parametrów. Jedyne co znalazłem to wzmianki o pm 7500i dalej. Ale one się zmieniają po zmianie tych tabel co są na zdjęciach. W tych 960 dla przykładu mam tam -1441.966. To mam od tej wartości odjąć to co mam na wyświetlaczu w ref. Punktach gdy mam wrzeciono na środku stołu?
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Dzięki
pomógłbym bardziej naprowadzając kolegę jak to się robi .... ale człowiek ma tyle ma głowie że czasami tylko lakonicznie podpowie... i ucieka .... przepraszam może innym razem ...
Dzięki

pomógłbym bardziej naprowadzając kolegę jak to się robi .... ale człowiek ma tyle ma głowie że czasami tylko lakonicznie podpowie... i ucieka .... przepraszam może innym razem ...

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
- Kontakt:
Sie nie gniewam, doskonale to rozumiem, to z tym czasem. Paliło mi się, bo maszyna stała 2 miechy wyłączona, a jak nagle przyszła robota na dwa tygodnie bitego frezowania to powychodziły bambole monterów. Bo szefu mi nie dał się nią pobawić w wolnym czasie.
Mała próbka z programu. NIe mam też czasu konwertować całego cyklu, a jeszcze głupi nagrałem w 4K, nie wiem po co i nie mam miejsca na dysku na całość
[youtube][/youtube]
Mała próbka z programu. NIe mam też czasu konwertować całego cyklu, a jeszcze głupi nagrałem w 4K, nie wiem po co i nie mam miejsca na dysku na całość
[youtube][/youtube]