heidenhain T530i opcjonalny stop
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
heidenhain T530i opcjonalny stop
Witam,
nie mogę znaleźć w którym miejscu uruchamia się opcjonalny stop dla M01.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć w który menu znajduje się ta funkcja lub którego przycisku należy użyć?
pozdrawiam
nie mogę znaleźć w którym miejscu uruchamia się opcjonalny stop dla M01.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć w który menu znajduje się ta funkcja lub którego przycisku należy użyć?
pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Autorowi tematu chodzi o "Opcjonalny stop" (czyli M01), a nie o "Bezwzględny stop" (M00). Opcjonalny stop różni się od bezwzględnego tym, że operator w każdej chwili może go załączyć i wyłączyć, nawet podczas przetwarzanego przez maszynę programu, oraz bez jakiejkolwiek ingerencji w program.
Na tych maszynach na których pracowałem ze sterownikiem HH nie było opcji opcjonalnego stopu, tylko bezwzględny.
inż. Mateusz
Na tych maszynach na których pracowałem ze sterownikiem HH nie było opcji opcjonalnego stopu, tylko bezwzględny.
inż. Mateusz
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
ok. sorry że dopiero odpisuję-znalazłem funkcję opcjonalnego stopu. można ją włączyć tylko wtedy gdy nie jest wykonywany program. trochę to dziwne ale lepsze to niż nic.
[ Dodano: 2015-02-21, 12:38 ]
[ Dodano: 2015-02-21, 12:38 ]
na Fanucu z tym nie ma problemu na hh tak jak napisałem wyżejPiRo_man pisze: Opcjonalny stop różni się od bezwzględnego tym, że operator w każdej chwili może go załączyć i wyłączyć, nawet podczas przetwarzanego przez maszynę programu, oraz bez jakiejkolwiek ingerencji w program.
inż. Mateusz