PROŚBA O OPINIĘ

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
QUANTE
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

PROŚBA O OPINIĘ

Post napisał: QUANTE » 15 lis 2012, 18:57

W najbliższym czasie planuję zakup tokarko-frezarki. Mam do wyboru dwa sterowania, HEIDENHAIN CNC PILOT 620 lub SIEMENS 840D. Jeżeli ktoś pracuje na tych sterowaniach prosiłbym o doradzenie w którą stronę mam iść. Obecnie mam frezarkę ze sterowaniem HH iTNC 530 i nie narzekam na nie, ale jak się dowiedziałem hh 530 i 620 mają niewiele wspólnego ze sobą. Będę bardzo wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam.

Tagi:

figofago
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: figofago » 15 lis 2012, 21:01

Witam, czy pisząc tokarko-frezarka masz na myśli tokarkę z napedzanymi narzędziami czy maszynę wielozadaniową typu Okuma Multus ewentualnie Mazak Integrex?

Co do sterowań nie jestem w stanie ich porównać. Jednak mam tokarkę CTX Alpha 500 z osią Y i napędzanymi narzedziami na sterowaniu Sinumeric 840D z nakładka ShopTurn i powiem krótko w zakresie programowania to POTĘGA.

ShopTurn ma swoją filozofię, którą trzeba poznać i sie do niej przyzwyczaić. Jest logiczny i skupia sie na technologii. Program CNC jest niejako bonusem, który otrzymujemy w zamian za dobrze opracowany plan technologiczny.
Łatwość i szybkość programowania jest zadziwiająca. Ja jestem z tego sterowania zadowolony.

Co do tokarkowego Heidenhaina nie mam doświadczeń i pomimo że pracuję również na HH iTNC 530 jakoś nie udało mi sie zrozumieć filozofi CNC Pilot 620. Symulator tego sterowania można sciągnąć ze strony HH i sobie zainstalować w celu poznania.

Autor tematu
QUANTE

Post napisał: QUANTE » 16 lis 2012, 18:37

Jest to tokarka DMG CTX 310 lub 510 ECOLINE z napędzanymi narzędziami. Czy Mógłbyś mi powiedzieć jak wygląda sprawa obsługi programów CAD/CAM (EdgeCAM, AutoCAD), jeżeli trafi się coć poważniejszego do obróbki, bo jak rozumiem zwykłe proste zadania można robić na pulpicie sterowania.

Loser
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Loser » 17 lis 2012, 09:31

Pracowałem na CTX na Sinumeriku 840 z Shopturnem i byłem bardzo zadowolony, na początku wiadomo... dużo alarmów spowodowanych niedociągnięciami w programie ale jak już się pojmie wspomnianą filozofię Siemensa to można robić cuda łącznie z frezowaniem, aczkolwiek wszystkie programy programowałem na pulpicie. Jeśli chodzi o programy camowskie to nie puszczałem, ale znajomy to trenuje i narzeka, że maszyna ciężko je przyjmuje ("zamula"). Nie wiem czy to wina zbyt rozbudowanych programów, czy dodatku ecoline w nazwie :wink: Więc rzecz jest warta sprawdzenia, najlepiej napisać sobie kilka programów i zawieść do Pleszewa, przed zakupem i sprawdzić jak działają na ecoline i na zwykłej wersji. A i jeszcze jedno, te maszyny nie są zbyt sztywne mniej to na uwadze przy zakupie, pewnie też możńa sobie przetestować w Pleszewie jak sie dogadasz.

skapiec1123
Posty w temacie: 1

Post napisał: skapiec1123 » 17 lis 2012, 19:11

Ja mam okazje pracować z CTX 310 ecoline z ShopTurnem na Sinumeriku 810. Świetnie się pracuje, ale dwa raz szybko się kliknie to czasami zamula no i jak dla mnie mała średnica obróbki. A tak poza tym całkiem fajnie. Powiem jeszcze że z programu CAM nie korzystam .
Myślec zamiast płacić.

figofago
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: figofago » 17 lis 2012, 19:28

[[[Czy Mógłbyś mi powiedzieć jak wygląda sprawa obsługi programów CAD/CAM (EdgeCAM, AutoCAD), jeżeli trafi się coć poważniejszego do obróbki, bo jak rozumiem zwykłe proste zadania można robić na pulpicie sterowania.]]]

Podobnie jak kolega Loser pracuje na nakładce Shopturn. Do tej pory nie miałem potrzeby angażowania żadnego Cama do programowania maszyny z tą nakładką. Korzystając z tej nakładki można programować banalne detale ale również bardzo skomplikowane przedmioty i uwierz mi robi sie to naprawdę szybko i skutecznie.
Programowanie obróbek skomplikowanych konturów na tym sterowaniu to jest zabawa a nie praca.

Przy okazji zajrzałem na stronę DMG Ecoline i aktualnie CTX 310 dostępny jest na Siemensie 840

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”