wykorzystanie polar koordynatow
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
W duzej mierze programisci podczas swojej pracy sluzacej obrobce 3D nie uzywaja i nie rozumieja mozliwosci kryjacych sie w sterowniku heindenhain. Dotyczy to takze krzywych nie zwiazanych z okregiem. W powszechnym mniemaniu jest to ze heindenhain posiada skromne mozliwosci, a caaala reszte zrobi Master Cam Edge Cam etc. Z przyjemnoscia zagaje ten watek. Dolaczam maly programik na wykonanie tangentialnego wycinka kola okreslonego krzywa paraboliczna mieszczaca sie w trojkacie rownobocznym.
Mam nadzieje ze w ten sposob ulegnie sprostowaniu choc w czesci powszechnie panujaca opinia o tym software.
Boguslaw
Mam nadzieje ze w ten sposob ulegnie sprostowaniu choc w czesci powszechnie panujaca opinia o tym software.
Boguslaw
- Załączniki
-
[Rozszerzenie h zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
-
- tangent kola zparabol.txt
- (459 Bajtów) Pobrany 352 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
zgadzam sie z rollaz
przez 9 lat na heidenhain wiele widzialem i wiele udalo mi sie zrobic
sterowanie jest bardzo dobre od 426
a Free Kontur zamiata mozliwosciami.
ale ... cierpliwosci dla uczacych sie
pozdrowienia dla boguslawa
przez 9 lat na heidenhain wiele widzialem i wiele udalo mi sie zrobic
sterowanie jest bardzo dobre od 426
a Free Kontur zamiata mozliwosciami.
ale ... cierpliwosci dla uczacych sie
pozdrowienia dla boguslawa
Ostatnio zmieniony 08 paź 2009, 21:21 przez marcin francus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
polar koordynaty
Ladniusio z samego poczatku zostalem osrany.
Boguslaw
[ Dodano: 2009-10-08, 16:09 ]
Marcin
Potwierdzam mozliwosci FK countouring system.
To trudna warstwa programu. Milo ze ja osiagnales.
Ruszylem temat Q parameter. Ich uzycie zaczyna sie dopiero w krzywych nie wynikajacych z funkcji okregu.
A w kwestii osrania. To z daleka staram sie byc od fachowcow tej specjalizacji. Deszcze.... w pracy z nimi padaja tam obfite.
Amen
Boguslaw
Boguslaw
[ Dodano: 2009-10-08, 16:09 ]
Marcin
Potwierdzam mozliwosci FK countouring system.
To trudna warstwa programu. Milo ze ja osiagnales.
Ruszylem temat Q parameter. Ich uzycie zaczyna sie dopiero w krzywych nie wynikajacych z funkcji okregu.
A w kwestii osrania. To z daleka staram sie byc od fachowcow tej specjalizacji. Deszcze.... w pracy z nimi padaja tam obfite.
Amen
Boguslaw
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Bogusław nie bierz tego do Siebie , wracaj szybkoboguslaw pisze:Za jakis czas moze zajrze tu.

Ja osobiście też uważam iż Heidenhain to bardzo dobra marka ( mam nadzieję, że producent doceni to iż tak o nich pisze ) a wracając do tematu , mam takie sterowniki jak Fagor 8055 T , Sinumerik 802 SC Sinumerik 810 i 840 a nawet stary System 3M jeszcze NUM 760 i Num 1060 II i muszę z ręką na sercu przyznać takich sterowników jak TNC 426 i TNC i530 - więcej
Mam też nadzieję że HH nie zejdzie z tej dobrej drogi i nie zrobi czegoś głupiego na coś na nowy rok jakiś nowy styl czy coś podobnego

I zapraszam do dyskusji np. w moich tematach które pozostają często bez echa
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
Podaje krotki programik wykonawczy okregu opisanego na cylindrze.
Boguslaw Skwierawski
Boguslaw Skwierawski
- Załączniki
-
[Rozszerzenie h zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
-
- OKRAG NA WALCU.TXT
- (744 Bajtów) Pobrany 331 razy