Witam!
Niedawno w mojej pracy pojawila sie nowa maszyna... drazarka wglebna Acutex na sterowniku Heidenhain TNC416. Chcialbym sie dowiedziec jak wyswietlic na monitorze detal ktory jest aktualnie obrabiany? tz droge elektrody?
Czlowiek ktory instalowal maszyne wspolnial ze jest funkcja BLK/FORM ale jak go uzyc? probowalem i nic.... podczas wczytywania programu ustawialem BLK/FORM na ON ale na monitorze nic sie nie pokazuje:/ jest mozliwosc przejscia miedzy widokami statusen narzedzia, pozycja, podprogramami itp... ale juz o BLK/FORM nic nie pisze:/
Heidenhain TNC416
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
mam bardzo prosty program:
L Z 0
L X 20.
L Y 13.
L Y -1.
L X 40.
L Y 13.
L Y -1.
Uproszczony bez funkcji M ani wpisywania promienia elektrody
BLK/FORM gdy wpisuje to mam tak:
BLK/FORM: DEF BLKFORM: Axis X/Y/Z? najpierw przed zdefiniowaniem tego prostopadloscianu mysze wybrac jakas os, ale ktora? probowalem juz wszystkie i nic mi nie pokazuje, zmienia sie tylko troche widok zdefiniowanego prostopadloscianu
Prostopadloscian definiuje tak
X0 Y-5. Z -1
X60 Y20 Z 1
Wiem ze z reguly drazarka wglebna (jak sama nazwa mowi) glownie pracuje ie w osi Z ale akurat na nasze potrzeby bardziej to przypomina frezowanie poprzez erozje...
Pomoze ktos cos z tym zrobic? jakos to ogarnac?
aaa jeszcze podczas wyswietlania bloku wyskakuje komunikat
TOOL AXIS UNIQUAL (badz cos podobnego)
[ Dodano: 2009-03-27, 13:01 ]
Juz wiem co bylo nie tak:)
przy bloku BLKFORM definiowalem os, no i ta os nie pokrywala sie ze zdefiniowana osia przy narzedziu...
ot taki maly szczegol 
L Z 0
L X 20.
L Y 13.
L Y -1.
L X 40.
L Y 13.
L Y -1.
Uproszczony bez funkcji M ani wpisywania promienia elektrody
BLK/FORM gdy wpisuje to mam tak:
BLK/FORM: DEF BLKFORM: Axis X/Y/Z? najpierw przed zdefiniowaniem tego prostopadloscianu mysze wybrac jakas os, ale ktora? probowalem juz wszystkie i nic mi nie pokazuje, zmienia sie tylko troche widok zdefiniowanego prostopadloscianu
Prostopadloscian definiuje tak
X0 Y-5. Z -1
X60 Y20 Z 1
Wiem ze z reguly drazarka wglebna (jak sama nazwa mowi) glownie pracuje ie w osi Z ale akurat na nasze potrzeby bardziej to przypomina frezowanie poprzez erozje...
Pomoze ktos cos z tym zrobic? jakos to ogarnac?
aaa jeszcze podczas wyswietlania bloku wyskakuje komunikat
TOOL AXIS UNIQUAL (badz cos podobnego)
[ Dodano: 2009-03-27, 13:01 ]
Juz wiem co bylo nie tak:)
przy bloku BLKFORM definiowalem os, no i ta os nie pokrywala sie ze zdefiniowana osia przy narzedziu...