Witam,
Czy jest jakiś bardziej prosty sposób na programowe zerowanie licznika danej osi i zapisanie go do wybranego preseta niż ten co wymodelowałem poniżej.
System iTnc530
Q501 = 1 ;nr preseta
42 ;zerowanie licznika osi B i zapis do preseta
43 FN 17: SYSWRITE ID 503 NRQ501 IDX5 = +0
44 CYCL DEF 247 USTAWIENIE PKT.BAZ Q339=+Q501
45 FN 18: SYSREAD Q518 = ID270 NR1 IDX5
46 Q519 = NEG Q518
47 FN 17: SYSWRITE ID 503 NRQ501 IDX5 = +Q519
48 CYCL DEF 247 USTAWIENIE PKT.BAZ Q339=+Q501
49 STOP MO
Programowe Zerowanie osi i jej zapis
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Programowe Zerowanie osi i jej zapis
Aloha
Nie ma czegoś takiego jak "zerowanie licznika osi" - to jest wyznaczanie położenia bazy / puntu zerowego detalu w przestrzeni (układzie współrzędnych) maszyny.
Odpowiadając na pytanie: nie.
Po co negujesz wartość zero? Po co tyle Q użytych?
Mogę wiedzieć dlaczego w ogóle chcesz to robić?
Pozdrawiam.
Nie ma czegoś takiego jak "zerowanie licznika osi" - to jest wyznaczanie położenia bazy / puntu zerowego detalu w przestrzeni (układzie współrzędnych) maszyny.
Odpowiadając na pytanie: nie.
Po co negujesz wartość zero? Po co tyle Q użytych?
Mogę wiedzieć dlaczego w ogóle chcesz to robić?
Pozdrawiam.
Live long and prosper.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
No właśnie jest powód.
Napisałem krótki program do korygowania stołu obrotowego osi B przy pomocy sondy. Dotyk dwóch końców detalu i automatyczna korekcja osi B aby powierzchnie były równolegle do maszyny.
Po korekcji osi B na liczniku potrzebuje mieć wartość B=0 aby obrabiać detal po obrocie stołu.
Wiem że można to ręcznie wyzerowac ale to ma iść z automatu. Pomiar, korekcja, zerowanie licznika, zapis do preseta, oddanie sondy do magazynu i pobranie pierwszego narzędzia do obróbki. Pełen automat. Ma to działać jak cykl 403 sondy tyle że płaszczyźnie poziomej.
Qparametrow jest po to tyle że na początku programu mam odnośniki. Zmieniam kilka danych na początku i nie muszę szukać w gąszczu linijek nic innego.
Nie neguję Zero. Neguje wartość odczytaną z aktywnego preseta piątej osi. Czyli to co wyświetla mi się po skorygowaniu stolu np B+0.06. Wartość tą odczytaną neguje i wstawiam ponownie do aktywnego preseta piątej osi i pokazuje mi się wtedy zero.
Napisałem krótki program do korygowania stołu obrotowego osi B przy pomocy sondy. Dotyk dwóch końców detalu i automatyczna korekcja osi B aby powierzchnie były równolegle do maszyny.
Po korekcji osi B na liczniku potrzebuje mieć wartość B=0 aby obrabiać detal po obrocie stołu.
Wiem że można to ręcznie wyzerowac ale to ma iść z automatu. Pomiar, korekcja, zerowanie licznika, zapis do preseta, oddanie sondy do magazynu i pobranie pierwszego narzędzia do obróbki. Pełen automat. Ma to działać jak cykl 403 sondy tyle że płaszczyźnie poziomej.
Qparametrow jest po to tyle że na początku programu mam odnośniki. Zmieniam kilka danych na początku i nie muszę szukać w gąszczu linijek nic innego.
Nie neguję Zero. Neguje wartość odczytaną z aktywnego preseta piątej osi. Czyli to co wyświetla mi się po skorygowaniu stolu np B+0.06. Wartość tą odczytaną neguje i wstawiam ponownie do aktywnego preseta piątej osi i pokazuje mi się wtedy zero.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Aloha
Ja pozbyłbym się Q501 (zakładam, że Q339 masz już ustawiony na początku programu) i Q519. Możesz zrobić Q518 = NEG Q518.
Pozdrawiam.
Fakt, nie doczytałem dokładnie.morcine pisze:Nie neguję Zero.

Jeśli nie masz 403 albo masz jego starszą wersję - gdzie nie możesz wybrać osi 'B' - to nie pozostaje Ci nic innego jak to co napisałeś.morcine pisze: działać jak cykl 403
Ja pozbyłbym się Q501 (zakładam, że Q339 masz już ustawiony na początku programu) i Q519. Możesz zrobić Q518 = NEG Q518.
Pozdrawiam.
Live long and prosper.