Mam spory problem. zakupiliśmy maszynę ze sterowaniem itnc530 na maszynie był język włoski . Wyczytałem ze zmiana tych parametrów (7230.0
7230.1 7230.2 7230.3) na 11 zmieni język na polski . i teraz mam taki problem .nie można wejsc do plc i u góry pisze tyllko plc error 4 lub inny błąd bez opisu ? jak z tego wybrnąć. ?
Wszystko działa jest język polski w programie .help jest spolszczony . jedyne co to komunikaty u góry ekranu nie są wyświetlane a zamiast tego pisze np plc error 4 lub podobnie, i nie można uruchomic ekranu z plc :/ To moje pierwsze zderzenie z maszyna na hh i chiałem sobie polepszyć..
Spróbuj jak pisze kolega ustawić 7230 na 0(angielski), może wystarczy tylko dla komunikatów PLC (tam w nawiasach masz dopiski, czego która z tych 4 wartosci dotyczy)
Wygląda faktycznie na walniety plik z tlumaczeniem.
Spróbuj jak pisze kolega ustawić 7230 na 0(angielski), może wystarczy tylko dla komunikatów PLC (tam w nawiasach masz dopiski, czego która z tych 4 wartosci dotyczy)
Wygląda faktycznie na walniety plik z tlumaczeniem.
Jesli ponowne uruchomienie maszyny nie da wgladow do parametrow (nawet kilkukrotne) to wyjscia masz w sumie dwa...
Wyjscie jeden - powrot do parametrow fabrycznych przez opcje w sterowaniu jesli masz do niej dostep.
Wyjscie jeden i pol - powrot do parametrow fabrycznych przy pomocy dysku instalacyjnego o ile go masz i maszyna jest wystarczajaco nowa...
Wyjscie dwa ostateczne (tylko jezeli pierwsze nie pomoze) - wlam do pamieci maszyny, odnalezienie odpowiedniego pliku konfiguracyjnego i podmiana wartosci parametrow w pliku. O ile maszyna nie trzyma tych plikow w pamieci ulotnej lub zamknietym sterowniku bez dostepu...
No to trzeba fizycznie wydlubac dysk i podpiac go do kompa z odpowiednim systemem. Fizycznie znalezc plik konfiguracyjny i wyedytowac recznie.
I przede wszystkim znalezc kogos kto to robil w tej marce/typie maszyny. Zadnej partyzantki bo to juz powazny zabieg...
Uprzedzajac pytanie - teorie znam ale nie robilem tego nigdy sam Raz korzystalem z podobnego rozwiazania na Mazaku ale przyjechal do niego czlowiek powiedzmy z serwisu