Ocena stanu wiertarki

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
poStaremu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Ocena stanu wiertarki

Post napisał: poStaremu » 02 maja 2019, 21:32

Cześć. Zdaję się, że kiedyś już podobny temat widziałem ale znaleźć nie mogę.. Mam na oku niemiecką wiertarkę kolumnową, kawał sprzęta, posuwy mechaniczne, stożek mk4, regulacja obrotów za pomocą kół zębatych. Pytanie na co szczególnie zwrócić uwagę przy oględzinach? Albo jeszcze inaczej, jak to zrobić nie rozbierając sprzęta (nie sądzę żeby sprzedający się na takie manewry zgodził co zresztą mnie nie dziwi).
Mogę wrzucić czujnik zegarowy na stół roboczy wysunąć na maksa pinolę i zmierzyć bicie, tylko pytanie ile jest dopuszczalnie? Wiem, że to trudne pytanie bo maszyna maszynie nie równa ale jakaś norma dla stanu "dobry" musi istnieć.
Sprawdzić posuwy, czy chodzą, czy krańcówka je wyłącza i czy wrzeciono wraca do pozycji, sprawdzić prędkości obrotowe, czy działają i czy nie "chrobocze" , ogólny stan zewnętrzny, no i czy głośno pracuję czy w normie.. Co jeszcze? Albo lepiej- JAK?

Awatar użytkownika

maszynista1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: Ocena stanu wiertarki

Post napisał: maszynista1 » 03 maja 2019, 17:25

Sprawdź czy stożek wrzeciona nie ma wżerów, jak luz pinoli jest wyczuwalny ręką przy maksymalnym wysuwie pinoli to znaczy, że jest za duży.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Ocena stanu wiertarki

Post napisał: Steryd » 03 maja 2019, 19:05

Dobrze też wbić duże wiertło I sprawdzić czy się nie obróci przy wierceniu.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”