Machinery's Handbook

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Machinery's Handbook

Post napisał: strikexp » 10 mar 2019, 23:24

Szukam czegoś w rodzaju poradnika mechanika. Ale nie ten z wydawnictwa REA ponieważ taki już posiadam ale jest zbyt ubogi dla mnie. Na amerykańskich filmach z youtube czasami widać takie wielkie książki, nazywa się to chyba Machinery's Handbook (2700 stron) czy jakoś takoś. Ale mi chodzi o polski odpowiednik tego typu. Czyli najlepiej kilkutomową książkę w której jest wszystko dość dokładnie opisane w temacie mechaniki i maszyn. Najlepiej jakby to były stare książki z tą wiedzą której już nie ma w nowych opracowaniach. Oraz bardziej manualne podejście a nie jakaś komputeryzacja itp.

Może ktoś się spotkał na studiach lub w innym miejscu z takim kompletnym opracowaniem a nie samymi normami jak w poradniku mechanika?

Awatar użytkownika

ASOR
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Re: Machinery's Handbook

Post napisał: ASOR » 11 mar 2019, 08:31

"Machinery's Handbook" to głównie wyciąg z norm i tabele przeliczeniowe (mam wydanie z 1945). Najbliższa polska pozycja to chyba "poradnik mechanika warsztatowca". Jest jeszcze trzytomowy "Poradnik inżyniera mechanika", książka dość obszerna, taki bardziej rozbudowany "Mały poradnik mechanika". Głównie o teorię, wytrzymałość, ale jest też technologia i konstrukcja maszyn. Poradnik wydany przez Reę to tłumaczenie niemieckiego "Tabelenbuch-metal", która to książka po obcowaniu z naszym "Małym poradnikiem" była dla mnie odkryciem i najintensywniej używaną książką w firmie. Nie wiem jak kolejne wydania, ale w pierwszym polski przekład był kompletnie skopany.

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 11 mar 2019, 13:09

Z tego co widziałem to odniosłem wrażenie że w Machinery's Handbook są nie tylko normy. Ale o te tabele przeliczeniowe też mi chodzi np do kół zębatych itp bajerów maszynowych.
Czy ten poradnik inżyniera mechanika w starym wydaniu miał tylko napis "mechanika"? Widziałem w antykwariacie taką trzytomową czarną książkę z czerwonym rombem/kwadratem i właśnie na nią się napaliłem ale wolałem najpierw podpytać.

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje obszernych książek o maszynach to będę wdzięczny.

Awatar użytkownika

ASOR

Post napisał: ASOR » 11 mar 2019, 13:35

strikexp pisze:
11 mar 2019, 13:09
Widziałem w antykwariacie taką trzytomową czarną książkę z czerwonym rombem/kwadratem i właśnie na nią się napaliłem ale wolałem najpierw podpytać
To właśnie ten.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”