Chłodzenie i usuwanie wiórów: jaki kompresor do "drewniaka"?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
OlmerPL
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Chłodzenie i usuwanie wiórów: jaki kompresor do "drewniaka"?

Post napisał: OlmerPL » 12 mar 2019, 08:47

W związku z tym że kompletnie nie znam się na temacie (jedynie kiedyś rozglądałem się za kompresorem do aerografu), mam do was pytanie. Zastanawiam się nad jakimś kompresorem do mojego drewniaka aby wywiewał wióry przy obróbce drewna i aluminium. W przypadku aluminium też dochodzi kwestia chłodzenia, dotychczas używałem WD40. Podejrzewam że jeśli miałbym dmuchać samym powietrzem, będzie mijało się z celem używanie WD40 (będzie wywiewany), a mgła olejowa na razie nie wchodzi w rachubę (drewno wszystko wchłonie).
Teraz pytanie, jaki kompresor, aby zabawa z sprężonym powietrzem miała sens, polecacie do domowego użytku?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Chłodzenie i usuwanie wiórów: jaki kompresor do "drewniaka"?

Post napisał: RomanJ4 » 12 mar 2019, 09:50

Do niekomercyjnego zastosowania poleciłbym Ci mały dwucylindrowy ze zbiornikiem 50L,
https://alle.ro.pl/oferta/kompresor-spr ... lsrc=aw.ds
(z tu lidlowski z mniejszą wydajnością i napędem - cena zbliżona do powyższego)
https://www.lidl-service.com/static/542 ... 566_EN.pdf
(przecinarka-plazmowa-parkside-z-lidla-t98335-70.html)
który ma ponad dwukrotnie większą wydajność(370L/min ÷ 170L/min, zależy od mocy napędu - linki powyżej) nad popularnymi 24-litowymi jednocylindrówkami marketowymi (ok.100-115L/min).
Mam oba już wiele lat,
Obrazek
więc wiem z praktyki, że dwucylindrowy pozwoli Ci także używać większości narzędzi pneumatycznych dla których jednocylindrowy jest zbyt mało wydajny.
Do zasilania narzędzi pneumatycznych używaj przewodów(zwłaszcza długich) średnicy wewnętrznej co najmniej ø10mm lub więcej, na popularnych "sprężynkach" ø6mm jest zbyt duży spadek ciśnienia (średnio przyjmuje się spadek ok. 0,6bar na każde 10m dla przewodu wewn. ø9mm!), i przez to narzędzia osiągają niewystarczającą do wydajnej pracy moc (wkurzając przy tym niemożebnie użytkownika Obrazek)
Także kupują pneumatyki trzeba patrzeć na ich zapotrzebowanie na powietrze (choć trzeba tu uważać, bo dystrybutorzy mają nieraz dane z sufitu, podobnie jak z wydajnością i mocą kompresorów).
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”