Pomoc w zakupie sprzętu do amatorskiego malowania proszkowego

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
adamt10
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Pomoc w zakupie sprzętu do amatorskiego malowania proszkowego

Post napisał: adamt10 » 26 lis 2017, 10:29

Witam, mam zamiar zakupić pistolet do malowania proszkowego. Ma być to sprzęt użytkowany kilka razy w miesiącu do pomalowania małych elementów stalowych. Czy jest coś takiego godnego uwagi, ponieważ chcę to malować u siebie w domu, a nie dowozic 50 km do lakierni.

mariuszr

Re: Pomoc w zakupie sprzętu do amatorskiego malowania proszkowego

Post napisał: mariuszr » 27 lis 2017, 23:10

http://allegro.pl/maluj-sam-pistolet-tr ... 90036.html
Ja mam taki - maluję nim średnio 250-300 metrów kwadratowych własnej produkcji / miesiąc.- jedyny minus malowanie farbami typy chrom - też pomalujesz ale słabiej się łapią. Wystarczy mały kompresor, uziemić pistolet, kabinę i element malowany i jedziesz. Odnośnie ciężaru - słyszałem negatywne opinie - pełny pistolet waży ok 800 g, osobiście wolę 8 h malować niż 8h szlifować przed malowaniem ;d
Pistolet to mały wydatek - pomyśl o kabinie i piecu - ja osobiście całość wykonałem sam i jest przy tym trochę zabawy. I powiem szczerze jeżeli producent podaje czas nagrzania się pustego pieca elektrycznego np 40 min do 180 * a mój nagrzewa się z wózkiem pustym (ok 50 kg waży) w niespełna 20 min - to jak oni to robią ze tak wolno się grzeje :lol:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Pomoc w zakupie sprzętu do amatorskiego malowania proszkowego

Post napisał: pitsa » 28 lis 2017, 22:41

mariuszr pisze: to jak oni to robią ze tak wolno się grzeje :lol:

Być może zalecają dla własnego bezpieczeństwa nagrzewać dłużej niż tylko do "pierwszego" osiągnięcia zadanej temperatury. Ważny jest równomierny rozkład temperatury podczas polimeryzacji proszku w komorze pieca. W miejscu gdzie piec nie dogrzeje farbę może mieć inną strukturę, połysk... itp.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”