Wiertarka stołowa WS-01
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Wiertarka stołowa WS-01
Witam, mam możliwość kupna wiertarki ws-01, oglądałem ją z grubsza ale nie włączałem jeszcze, na sucho luzów nie wyczułem, jak w tej wiertarce wygląda sprawa napędu, ta którą oglądałem ma koła na pasek zwykły transmisyjny płaski, nie klinowy. Czy ten sposób napędu nie będzie się ślizgać?
ogółem wiertarka wygląda solidnie, jak z wartością rynkową tej wiertarki ile mogę dać żeby nie przepłacić?
ogółem wiertarka wygląda solidnie, jak z wartością rynkową tej wiertarki ile mogę dać żeby nie przepłacić?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
-
-
Mam wiertarkę stołową na pasek płaski ok. 10mm szerokości. Jest to chyba jakaś odmiana WSD. Silnik zmieniłem na 730W.
Zdarza się poślizg paska szczególnie na krańcowych przełożeniach (najmniejszy kąt opasania). Trochę pomaga dołożenie kołnierza za najmniejszym kołem - nie zapobiega poślizgowi, ale zapobiega spadaniu paska.
Generalnie nie narzekam. Szczególnie po założeniu tego kołnierza działa ok.
Zdarza się poślizg paska szczególnie na krańcowych przełożeniach (najmniejszy kąt opasania). Trochę pomaga dołożenie kołnierza za najmniejszym kołem - nie zapobiega poślizgowi, ale zapobiega spadaniu paska.
Generalnie nie narzekam. Szczególnie po założeniu tego kołnierza działa ok.
-
Witam ponownie, kilka robót już moja nowa wiertarka ma za sobą, Sama maszyna działa wyśmienicie, luzów prawie w ogóle nie ma, silnik nie staje czego się obawiałem, a i płaski pasek po napięciu się nie ślizga ani nie spada, z drobnostek zostało mi odciąć korbkę podnoszenia i przyspawać ją prosto bo kogoś fantazja poniosła jak ją prostował:P Poza tym nie mam zbytnio co na nią narzekać,
Niestety uchwyt wiertarski jaki miałem do niej kończył się na maks 10mm a mój na 16mm niestety jest uszkodzony choć 20 lat przeleżał nie używany w szafie. Rzeczywiście wiertarka posiada stożek zewnętrzny, choć po oględzinach wygląda jak by dało się go wyjąć, przydały by się jakieś rysunki tej maszyny. Tak że na chwile obecną pozostało mi dorobić tuleje redukcyjną na stożek i założyć większy uchwyt i można na niej pracować bez przeszkód:)
Niestety uchwyt wiertarski jaki miałem do niej kończył się na maks 10mm a mój na 16mm niestety jest uszkodzony choć 20 lat przeleżał nie używany w szafie. Rzeczywiście wiertarka posiada stożek zewnętrzny, choć po oględzinach wygląda jak by dało się go wyjąć, przydały by się jakieś rysunki tej maszyny. Tak że na chwile obecną pozostało mi dorobić tuleje redukcyjną na stożek i założyć większy uchwyt i można na niej pracować bez przeszkód:)
-
-
Stożek to chyba 10, taką srednice ma uchwyt na wejściu, rozmawiałem ze znajomym tokarzem bez problemu mi drobi. Problem jest taki że na takie stożki znalazłem uchwyty maks do 13mm, gdzie ja mam sporo narzędzi o średnicy 15 i 16mm.
Ma ktoś może
dtrke do tej wiertarki? organoleptycznie widzę że stożek jest zamocowany w jakiś sposób w wiertarce i może da się dorobić cały ten element na większy. było by najwygodniej. i najsztywniej.
Ma ktoś może
dtrke do tej wiertarki? organoleptycznie widzę że stożek jest zamocowany w jakiś sposób w wiertarce i może da się dorobić cały ten element na większy. było by najwygodniej. i najsztywniej.
-