Proxxon FET

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Proxxon FET

Post napisał: grg12 » 01 lis 2022, 15:45

Czyli mała, modelarska, piła tarczowa. Właśnie kupiłem do domowego warsztatu i testuję - wrzucam "pierwsze wrażenia" na wypadek gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany tą zabawką.
W "zestawie startowym" jest tarcza z zębami z węglika (NO 28 732) - bardzo ładnie tnie drewno: miękkie, twarde (testowane na drewnie bukowym) i płytę multiplex 18mm. Tnie aluminium - testowane na płaskowniku 10mm AlMgSi0,5 i AlCuMgPb - i to dość szybko ale powierzchnia po cięciu nie wygląda zbyt dobrze (może to kwestia braku umiejętności z mojej strony).
Mam też tarczę HSS (NO 28 730) z bardzo drobnymi zębami - zgodnie z opisem "do szczególnie precyzyjnych cięć w drewnie i metalach kolorowych" - drewno rzeczywiście tnie całkiem nieźle ale do aluminium się kompletnie nie nadaje - ma problemy nawet z płaskownikiem grubości 2mm. Na opakowaniu tarczy jest tabela prędkości - ale FET nie ma możliwości regulacji prędkości obrotowej. Starszy model piły stołowej proxxona miał taką możliwość - ale od lat nie jest produkowany...

Tak więc - całkiem fajna zabawka do obróbki drewna ale do metalu lepiej wziąść coś innego.

Wróć do „WARSZTAT”