usunięcie stożka mk3 - problem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: usunięcie stożka mk3 - problem
Podłóż coś od dołu pod wrzeciono jakiś drewniany klocek tak aby oparło się na nim sztywno i z góry na lekko wykręconą szpilkę dobrze puknij tylko raz a stanowczo.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Mat3ys pisze:jakiś drewniany klocek
Raczej solidny metalowy klocek.

-
- Posty w temacie: 5
Koledzy mają rację, chwyty wrzecion ze stożkami samozakleszczającymi należy wybić, dla tego szpilka dociskajaca do gniazda(drawbar) nie może być (i nie jest) z marchewki. A pod wrzeciono dobrze podłożyć (jak radzą) klocek by oszczędzać łożyska, zazwyczaj do wybicia wystarczy z dość twardego drewna..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Panowie - dzięki za pomoc, ciężko idzie - zrobiłem setup jak na zdjęciu, użyłem kilowego młotka i lipa.. nie chce ruszyć. (Oczywiście szpilka była odkręcona ze 2 obroty). Póki co zapodałem trochę WD-40 przez szczelinę w osi wrzeciona - gdzieś na styku stożka i szpilki, może coś spenetruje i ruszy..

-
- Posty w temacie: 3
A czy osobiście montowałeś ten stożek?mariuszk pisze: ↑03 sty 2018, 10:23Panowie - dzięki za pomoc, ciężko idzie - zrobiłem setup jak na zdjęciu, użyłem kilowego młotka i lipa.. nie chce ruszyć. (Oczywiście szpilka była odkręcona ze 2 obroty). Póki co zapodałem trochę WD-40 przez szczelinę w osi wrzeciona - gdzieś na styku stożka i szpilki, może coś spenetruje i ruszy..
-
- Posty w temacie: 2
Miałem podobny problem z ZX7016, gdy zamontowałem w niej chiński stożek MK2 i trochę mocniej pofrezowałem.
Powodem była niezaokrąglona końcówka stożka która prawdopodobnie aż wbiła się w pinolę(tak się to nazywa?). Trochę musiałem natłuc młotkiem żeby wylazło, i to tak porządnie musiałem pi***olnąć żeby w końcu wyszedł.
A kombinowałem na różne sposoby jak Ty. Lałem WD-40, łapałem imadłem od dołu, ale nie przynosiło to skutku. Dopiero przywalenie po raz enty, z dużą siłą w nieco odkręconą śrubę dociągającą przyniosło skutek.
Ten problem nadal u mnie występuje, ale teraz już nie panikuję. Zeszlifowałem końcówkę stożka, więc teraz winna jest tylko kiepska dokładność wykonania.
Jedyny dwa sposoby to chyba tłuc młotkiem coraz mocniej albo spróbować wypchnąć jakimś podnośnikiem samochodowym.
Powodem była niezaokrąglona końcówka stożka która prawdopodobnie aż wbiła się w pinolę(tak się to nazywa?). Trochę musiałem natłuc młotkiem żeby wylazło, i to tak porządnie musiałem pi***olnąć żeby w końcu wyszedł.
A kombinowałem na różne sposoby jak Ty. Lałem WD-40, łapałem imadłem od dołu, ale nie przynosiło to skutku. Dopiero przywalenie po raz enty, z dużą siłą w nieco odkręconą śrubę dociągającą przyniosło skutek.
Ten problem nadal u mnie występuje, ale teraz już nie panikuję. Zeszlifowałem końcówkę stożka, więc teraz winna jest tylko kiepska dokładność wykonania.
Jedyny dwa sposoby to chyba tłuc młotkiem coraz mocniej albo spróbować wypchnąć jakimś podnośnikiem samochodowym.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Cześć.
A jakby zamrażaczem potraktować (ewentualnie puszka sprężonego powietrza trzymana do góry dnem) wystającą część uchwytu narzędzia.
Najpierw schłodzi się stożek, a dopiero później piniola. Teoria mówi że powinien się trochę skurczyć.
No i oczywiście perswazja od góry młotkiem.
A jakby zamrażaczem potraktować (ewentualnie puszka sprężonego powietrza trzymana do góry dnem) wystającą część uchwytu narzędzia.
Najpierw schłodzi się stożek, a dopiero później piniola. Teoria mówi że powinien się trochę skurczyć.
No i oczywiście perswazja od góry młotkiem.
Mierz raz, a dobrze...