Imadło maszynowe - pytania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Imadło maszynowe - pytania
Potrzebuję kupić imadło maszynowe. Grzebiąc forum i internety okazało się że są jeszcze imadła maszynowe precyzyjne.
Pytania jakie mam to jakie jestem w stanie uzyskać dokładności mocowania detalu.
Czy jak będę ustawiać się do wzorcowej jakiejś kostki to będę mieć płaskości i równoległości do 0.01 ?
Potrzebuję mieć dokładność mocowania do 0.01 im dokładniej tym mniej problemów przy składania. Docelowo to obrabianie elektrod, wstawek, rdzeni formujących.
Wstępnie myślałem o Bisonie 6523(dostępne dopiero w połowie kwietnia) albo 6516.
Czy szlifowane precyzyjnie 6620 vs 6621 też Bison.
Pytania jakie mam to jakie jestem w stanie uzyskać dokładności mocowania detalu.
Czy jak będę ustawiać się do wzorcowej jakiejś kostki to będę mieć płaskości i równoległości do 0.01 ?
Potrzebuję mieć dokładność mocowania do 0.01 im dokładniej tym mniej problemów przy składania. Docelowo to obrabianie elektrod, wstawek, rdzeni formujących.
Wstępnie myślałem o Bisonie 6523(dostępne dopiero w połowie kwietnia) albo 6516.
Czy szlifowane precyzyjnie 6620 vs 6621 też Bison.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Docisk hydrauliczny stosuje się przy obróbce HPC i nie ma nic wspólnego z dokładnością mocowania elementu.avatar_mk pisze:Tzn, że w imadłach z dociskiem hydraulicznym nie da się z wyczuciem dokręcać ? Tylko idzie siłowo ?
Twój wybór jest trafny , mam podobne imadło tej firmy.
Dokręcaj śrubę z wyczuciem , aby nie przeciągnąć śruby , a następnie dobij element obrabiany do szlifowanych podkładów.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dokładności mocowania setkowej mieć i tak nie będziesz. Jakie by to imadło nie było.avatar_mk pisze:Czyli jak będę chciał sobie poobrabiać coś dokładnie to 6620 a jak coś zgrubnie pod jakąś dalsza obróbkę to 6523 i będę ok ?
Więc tak sobie nie planuj

[ Dodano: 2016-03-04, 20:03 ]
Ustawienia czy wykonania?avatar_mk pisze: Czy jak będę ustawiać się do wzorcowej jakiejś kostki to będę mieć płaskości i równoległości do 0.01 ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Nie ma takiej opcji. Musiałbyś bazować od każdej sztuki obróbkę. Pozycjonowanie na frezarce jest najczęściej do pół setki (dokładniej na wyższej półce maszyn), dodając błędy obróbki nie uzyskasz tego z frezarki. Pokaż rysunek, bo może myślisz o czymś innym - tzn pozycjonowanie (mocowanie) detalu rozumiemy inaczej.avatar_mk pisze:To zapytam inaczej jeżeli jest plan wykonania np. 10 000 części i wykonanie zakłada do 0.01. Nie ma możliwości łapać łapami tylko trzeba ustawić np. dwa imadła na maszynie i takie imadło 6620 się nie nadaje to jak to zamocować do obróbki?
Ustawienie do 0.01 i wykonanie do 0.01
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Rysunku żadnego nie mam. Potrzebuję kupić dobre imadło do pracy na maszynie (VF2).
Zakładam wykonanie detalu z dokładnością do 0.01
Potem muszę wykonać np. 10 wstawek które wchodzą w matrycę i chcę aby nic nie szło po skosie tylko ładnie spasowało.
https://www.hoffmann-group.com/PL/pl/pe ... 362066-150
To imadło ma niby dokładność mocowania do 0.01.
A im dokładniej tym mam mnie problemów z przekładaniem jeszcze klamotów na drążarkę.
@jasiu... co do przyrządu to mam w głowie np dorabianie odpowiednich szczęk do imadła.
Zakładam wykonanie detalu z dokładnością do 0.01
Potem muszę wykonać np. 10 wstawek które wchodzą w matrycę i chcę aby nic nie szło po skosie tylko ładnie spasowało.
https://www.hoffmann-group.com/PL/pl/pe ... 362066-150
To imadło ma niby dokładność mocowania do 0.01.
A im dokładniej tym mam mnie problemów z przekładaniem jeszcze klamotów na drążarkę.
@jasiu... co do przyrządu to mam w głowie np dorabianie odpowiednich szczęk do imadła.