oprawcafotografii pisze:Chcialbym zrobic sobie kabel / przejsciowke do zasilania innego wrzeciona, zeby moc latwo zmienic wrzeciono na inne ...
Ja takie coś chciałem zrobić już około półtora roku temu i zrobiłem. Mam jeden
mobilny moduł sterowania, czyli skrzynię z falownikiem, gniazdami 230V i włącznikami (pełni to zatem również rolę rozdzielnicy napięcia), w którym na wejściu jest kabel z wtyczką 230V a na wyjściu ekranowany kabel 3x230v z wtyczką przemysłową. W odbiornikach zainstalowane są gniazda.
Hartingi były dla mnie za drogie więc zdecydowałem się na
złącza przemysłowe (bo tak to się nazywa) marki
Wieland. Kupowałem w Conrad Electronic bo wtedy cena była tam korzystna oraz dowolna możliwość konfiguracji - takie złącze to cztery elementy:
obudowa wtyczki
obudowa gniazda
wkład męski (gniazdo)
wkład żeński (wtyczka)
W tym sklepie możesz kupić dowolny pojedynczy element. Zaletą też było (jest?) to, że sprzedają te złącza od małej ilości pinów (takich szukałem i był problem ze znalezieniem), po kilkudziesięciopinowe. Wysyłka idzie z Niemiec, towar pierwszorzędnej jakości, bardzo dobrze zapakowany. Mają też to dobrze zewidencjonowane katalogowo, co jest zaletą w przypadku konieczności dokupienia elementów kompatybilnych.
Nie robię im reklamy, kupisz gdzie chcesz, ale pamiętaj o dwóch rzeczach:
1) Nie kupuj takich złącz używanych bo one mają
gwarantowaną (co nie znaczy, że rzeczywistą) żywotność na 500 załączeń
2) Kupuj złącza, w których wkłady mocowane są w obudowach na śruby, a nie na zaciski - łatwiej będzie zmienić przy ewentualnej wymianie wkładu