Wiertarko Frezarka budzetowa...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Wiertarko Frezarka budzetowa...
Witam
mam dylemat, potrzebuje w 95 % w miare dobrej wiertarki (obecnie mam stolowa dedre - wiec przeskok bedize napewno widoczny), od swieta cos przefrezowac, choc moge zawsze to zlecic gdzies na zewn.... do uzytkowania w przydomowym warsztacie, nic wiecej...
Wiertla max fi 20, stal czarna, konstrukcyjna, czasem cos miekszego...
budzet ograniczony : 3500-4000, wolalbym nowa, nie bardzo mialbym jak ogarnac uzywke jak sie trafi w kiepskim stanie....
co mam na oku ?
ZX7025
Maktek 25 mm MK3
ZX7025
Technologiss 25 mm MK3
oba klony, pytanie tylko ktora ma szanse na lepsze wykonanie, rozne kraza opinie...
7020 G
Technologiss 20 mm MK3
pomijam juz mniejszego brata ZX7016
ewentualnie jeszcze to, ale juz mniejsza waga i przekracza budzet :
Wiertarko frezarka fi 25 mm ODCZYT
[ Dodano: 2015-03-10, 08:59 ]
Ewentualnie jeszcze cos takiego, ale to juz raczej frezarka...
Frezarka BF 20V
mam dylemat, potrzebuje w 95 % w miare dobrej wiertarki (obecnie mam stolowa dedre - wiec przeskok bedize napewno widoczny), od swieta cos przefrezowac, choc moge zawsze to zlecic gdzies na zewn.... do uzytkowania w przydomowym warsztacie, nic wiecej...
Wiertla max fi 20, stal czarna, konstrukcyjna, czasem cos miekszego...
budzet ograniczony : 3500-4000, wolalbym nowa, nie bardzo mialbym jak ogarnac uzywke jak sie trafi w kiepskim stanie....
co mam na oku ?
ZX7025
Maktek 25 mm MK3
ZX7025
Technologiss 25 mm MK3
oba klony, pytanie tylko ktora ma szanse na lepsze wykonanie, rozne kraza opinie...
7020 G
Technologiss 20 mm MK3
pomijam juz mniejszego brata ZX7016
ewentualnie jeszcze to, ale juz mniejsza waga i przekracza budzet :
Wiertarko frezarka fi 25 mm ODCZYT
[ Dodano: 2015-03-10, 08:59 ]
Ewentualnie jeszcze cos takiego, ale to juz raczej frezarka...
Frezarka BF 20V
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Dopinam się do tematu.
Dzisiaj już całkiem rozpadła mi wiertarka, a jak mam kupić za 1500-2400 jakiegoś "słupowego" klocka chińskiego, który ma luzy większe niż wiertła, kolumnę z kija od miotły... to wolę coś lepszego..
Widzę na rynku podobne maszynki, zapewne to jakieś chińskie, ale u nas dostępne pod różnymi nazwami:
1. Maktek HK20 VARIO
3. Quantum (optimum?) BF 16 VARIO
Co wybrać? Czy coś innego, podobnej klasy?
Teoretycznie ma to zastąpić "zwykłą" wiertarkę kolumnową, ale możliwość frezowania też się bardzo przyda.
Który rodzaj uchwytu-trzonka wybrać? MT2, MT3, R8, M10, MK2, MK3 ?
Nie mam zaufania do silników w.w 1faz z regulacją obrotów - to chyba są silniki DC? szczotkowe? Bo falownika to tam raczej nie ma. Wolałbym nawet maszynkę np. dwubiegową, ale 3faz i dodać jej chińskiego falownika...
Dzisiaj już całkiem rozpadła mi wiertarka, a jak mam kupić za 1500-2400 jakiegoś "słupowego" klocka chińskiego, który ma luzy większe niż wiertła, kolumnę z kija od miotły... to wolę coś lepszego..
Widzę na rynku podobne maszynki, zapewne to jakieś chińskie, ale u nas dostępne pod różnymi nazwami:
1. Maktek HK20 VARIO

2. Maktek HK25 VARIO
WIERCENIE 20 mm
FREZOWANIE WALCOWO-CZOŁOWE 16 mm
FREZOWANIE CZOŁOWE 63 mm
STOŻEK WRZECIONA MT2 lub R8
POSUW WRZECIONA 50 mm
MAKSYMALNY PRZESUW PIONOWY 380 mm
NACHYLENIE GŁOWICY +-90°
SILNIK 750 W 230V
ZAKRES PRĘDKOŚCI WRZECIONA 50-2250 obr/min
POWIERZCHNIA ROBOCZA STOŁU 500 x 180 mm
MAKSYMALNY PRZESUW STOŁU 280 x 175 mm
WAGA 105 kg

Czyli praktycznie wszystko 1:1 jak wyżej, oprócz uchwytu MT2 <> MT3 (a równocześnie oba mają R8?)WIERCENIE 20 mm
FREZOWANIE WALCOWO-CZOŁOWE 16 mm
FREZOWANIE CZOŁOWE 63 mm
STOŻEK WRZECIONA MT3 lub R8
POSUW WRZECIONA 50 mm
MAKSYMALNY PRZESUW PIONOWY 380 mm
NACHYLENIE GŁOWICY +-90°
ZAKRES PRĘDKOŚCI WRZECIONA 50-2250 obr/min
SILNIK 750 W 230V
POWIERZCHNIA ROBOCZA STOŁU 500 x 180 mm
MAKSYMALNY PRZESUW STOŁU 280 x 175 mm
WAGA 110 kg
3. Quantum (optimum?) BF 16 VARIO

4. Optimum BF 20 VARIO (ewentualnie BF 20L z większym stołem)Moc silnika 500 W 230 V ~50 Hz
Ilość obrotów – zakres I 100 - 1.500 min-1
Ilość obrotów – zakres II 200 - 3.000 min-1
Średnica wiercenia w stali Ø 16 mm
Średnica przy wierceniu ciągłym Ø 12 m
Mocowanie wrzeciona MK 2 / M 10
Max. rozmiar głowicy Ø 63 mm
Max. rozmiar frezu trzpieniowego Ø 20 mm
Wysuw tulei wrzeciona 50 mm
Posuw w osi Z 210 mm
Odległość wrzeciona od kolumny 175 mm
Przechył głowicy +/- 90 stopni
Wymiary stołu krzyżowego 400 x 120 mm
Posuw w osi X 220 mm Y 160 mm
Waga 60 kg

5. cholerawieco BF 20V - prawie identyczna jak Optimum Frezarka BF20Vario a połowę tańszaMoc silnika: 850 W 230 V ~50Hz
Średnica wiercenia w stali: Ø 16 mm
Średnica przy wierceniu ciągłym: Ø 12 mm
Mocowanie wrzeciona: MK 2 / M 10
Max. rozmiar głowicy: Ø 63 mm
Średnica freza palcowego: Ø 20 mm
Odległość wrzeciono – kolumna: 185 mm
Posuw tulei wrzeciona: 50 mm
Przechył głowicy: +/- 90
Posuw w osi Z: 280 mm
Liczba obrotów zakres I: 90 - 1480 min-1
Liczba obrotów zakres II: 150 - 3000 min-1
Wymiary stołu krzyżowego: 500 x 180 mm
Posuw w osi X: 280 mm , w osi Y: 175 mm
Obciążenie stołu krzyżowego: 55 kg
Waga: 103 kg

czuję się całkiem zagubionyZakres pracy w poziomie 200 x 380 mm
Skok frezu wzdłużnego 50 mm
Max. Średnica frezu palcowego 20 mm
Max. Średnica frezu wzdłużnego 63 mm
Uchwyt MK2
Obroty 50-2250 U/min
Wymiary blatu roboczego 500x180 mm
Moc silnika S1 1,0 PS 0,75 kW
Moc silnika S6 1,4 PS 1,0 kW
Napięcie zasilania 230V
Waga 110 kg

Teoretycznie ma to zastąpić "zwykłą" wiertarkę kolumnową, ale możliwość frezowania też się bardzo przyda.
Który rodzaj uchwytu-trzonka wybrać? MT2, MT3, R8, M10, MK2, MK3 ?
Nie mam zaufania do silników w.w 1faz z regulacją obrotów - to chyba są silniki DC? szczotkowe? Bo falownika to tam raczej nie ma. Wolałbym nawet maszynkę np. dwubiegową, ale 3faz i dodać jej chińskiego falownika...
Pomogłem? Kliknij poniżej "pomógł"
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Do wszystkiegoGrafRamolo pisze:Pytanie do czego potrzebujesz i czego oczekujesz?

Do tej pory używałem "zwykłej" wiertarki "kolumnowej" Dedra (tak, wiem...), konstrukcyjnie podobna do czegoś takiego:
Kupa straszna, a dzisiaj prawie by mnie zabiła (przez wywołanie zawału serca) przewracając się na mnie podczas pracy - podstawa (do której jest kolumna mocowana) po prostu pękła... pewnie była wcześniej pęknięta, ale w końcu zrobiło się na tyle luźno że wyrwała się kolumna i się wiertarka wywaliła z hukiem na bruk. Przy okazji oczywiście obiła, skrzywiła się wajcha od opuszczania, i pogięła osłona.
Tyle razy była już naprawiana (mocowanie silnika, luzy na posuwie góra-dół), i na tyle była niestabilna podczas pracy (wiercenie w stali, trochę większy docisk wiertła a wiertło odjeżdża w przód, puszczam - wraca w miejsce spoczynkowe) - że już nie mam najmniejszej ochoty jej oglądać. Wyjąłem silnik, futerko, reszta stoi pod śmietnikiem - pewnie z rana "pan złomiarz" zajmie się recyclingiem

Najbardziej brakowało mi ruchomego stolika XY - by przyłapać detal i od razu móc zrobić kilka otworów wg wymiaru korbką nakręconego, zamiast przestawiać mierzyć sprawdzać itd. Mógłbym myśleć o zakupie kolejnej takiej wiertarki, tyle żę może tym razem solidniejszej (albo liczyć że będzie solidniejsza) ale... skoro wydać kasę, to czemu nie na coś lepszego od razu.
W każdym razie - główna obróbka to wiercenie aluminium, czasem zdarza mi się wiercić w drewnie sklejce tworzywach, w twardszych metalach to od święta - ale czasem też trzeba.
Jakby dało się ofrezować (splanować czoło/ obrobić pod wymiar boki itp) jakiś klocek z aluminium - to by było pięknie. Potem dokładniejsza obróbka to już na CNC.
Jakby się dało gwintować - też by było przyjemnie (niż ręcznie)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Myślę że każdy z wymienionych modeli da ci takie możliwości, różnice są pewnie w detalach, a to moc silnika a to posuw stołu ale to z grubsza wszystko to samo i obawiam się że różnice są bardziej w wykonaniu poszczególnych egzemplarzy. Ja bym chyba wybrał to co masz dostępne na żywo i co można po prostu pomacać i ocenić samemu jakość wykonania. A i w razie awarii gdzie jest najbliżej z gwarancją.
Osobiście z tych chińskich maszyn macałem dwie i były identyczne jak dla mnie różnica polegała tylko na tym ze jedna była słaba a druga dobra , tylko ta dobra była dopracowana przez właściciela, po zakupie a ta słaba nie. Więc może dobrym kryterium wyboru jest cena i potem liczyć się z dopracowaniem jej.
Osobiście z tych chińskich maszyn macałem dwie i były identyczne jak dla mnie różnica polegała tylko na tym ze jedna była słaba a druga dobra , tylko ta dobra była dopracowana przez właściciela, po zakupie a ta słaba nie. Więc może dobrym kryterium wyboru jest cena i potem liczyć się z dopracowaniem jej.
-
Pomacałem chińską 7025 (czy coś takiego czerwonego), pomacałem Opti - i wybrałem Opti. Idealna nie jest- taki sam chińczyk ją robił zapewne, ale kto inny mu przelew robiłGrafRamolo pisze:Osobiście z tych chińskich maszyn macałem dwie i były identyczne jak dla mnie różnica polegała tylko na tym ze jedna była słaba a druga dobra , tylko ta dobra była dopracowana przez właściciela, po zakupie a ta słaba nie. Więc może dobrym kryterium wyboru jest cena i potem liczyć się z dopracowaniem jej.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 1
R8 to taki patent Bridgeporta.
Był we wszystkich tych frezarkach co to na nich sa wszystkie ta małe przemysłowe manualne frezarki z chin bazowane.
Zacisk na stożku i część cylindryczna dalej.
Tuleja zaciskowa montowana bezposrednio we wrzecionie, 3 1/2 cala na stope zbierzności, 4 cale długa, 1 1/4 cala w najszerszym miejscu, deko mniej jak cal w czesci cylindrycznej.
Trzymane od góry za pomocą jakiegoś śmiesznego amerykańskiego gwintu.
Nie widziałem tego już kilkanaście lat, a ostatnia maszyna na której toto widziałem była starsza ode mnie.
Także żeby wiertara toto miała musiała by mieć śrubę przez cale wrzeciono, bez tego r8 nie da rady.
Podejrzewam że można w takie wrzeciono wsadzić redukcje na morsa.
Osobiście nie widziałem tego w handlu po tej stronie oceanu, ISO 30 skutecznie zastąpiło ten standard.
Był we wszystkich tych frezarkach co to na nich sa wszystkie ta małe przemysłowe manualne frezarki z chin bazowane.
Zacisk na stożku i część cylindryczna dalej.
Tuleja zaciskowa montowana bezposrednio we wrzecionie, 3 1/2 cala na stope zbierzności, 4 cale długa, 1 1/4 cala w najszerszym miejscu, deko mniej jak cal w czesci cylindrycznej.
Trzymane od góry za pomocą jakiegoś śmiesznego amerykańskiego gwintu.
Nie widziałem tego już kilkanaście lat, a ostatnia maszyna na której toto widziałem była starsza ode mnie.
Także żeby wiertara toto miała musiała by mieć śrubę przez cale wrzeciono, bez tego r8 nie da rady.
Podejrzewam że można w takie wrzeciono wsadzić redukcje na morsa.
Osobiście nie widziałem tego w handlu po tej stronie oceanu, ISO 30 skutecznie zastąpiło ten standard.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Pytam się, bo to trochę "dziwne", że piszą mk2/mt2 lub r8. Jeżeli byłoby zamienne, to możnaby w tych frezareczkach zastosować TTS, czyli Tormach Tooling System, czyli zwykłe er20 z walcowym zakończeniem wkładane prosto do takiej oprawki i zaciągane śrubą (wrzeciona są przelotowe, więc to żaden problem).