Klucz imbusowy grzechotka o małych rozmiarach
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Klucz imbusowy grzechotka o małych rozmiarach
Mam problem z niewygodnym dostępem do śrub imbusowych M5 przy przezbrojeniu maszyny.
Zadanie jest bardzo czasochłonne przy korzystaniu ze zwykłego klucza imbusowego.
Potrzebuję rozwiązania takiego jak grzechotka, problemem jest jednak ograniczone ilość miejsca.
Pomiędzy środkiem śruby a ścianką jest zaledwie 7 mm więc średnika głowy grzechotki musiałaby wynosić maksymalnie 14 mm, a czegoś takiego niestety nie znalazłem.
Jakieś pomysły?
Zadanie jest bardzo czasochłonne przy korzystaniu ze zwykłego klucza imbusowego.
Potrzebuję rozwiązania takiego jak grzechotka, problemem jest jednak ograniczone ilość miejsca.
Pomiędzy środkiem śruby a ścianką jest zaledwie 7 mm więc średnika głowy grzechotki musiałaby wynosić maksymalnie 14 mm, a czegoś takiego niestety nie znalazłem.
Jakieś pomysły?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
@egojack1: płasko - oczkowy najmniejszy znalazłem 10, średnica zew będzie za duża 
@allegromtn: gdyby było coś takiego jak imbus zamocowany bezpośrednio po Cardanie, niestety znalazłem tylko rozwiązania Cardan a później podstawka pod nasadkę. Przedłużki elastycznej też niestety nie mogę znaleźć z tak małą średnicą końcówki

@allegromtn: gdyby było coś takiego jak imbus zamocowany bezpośrednio po Cardanie, niestety znalazłem tylko rozwiązania Cardan a później podstawka pod nasadkę. Przedłużki elastycznej też niestety nie mogę znaleźć z tak małą średnicą końcówki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wiem, 5-tki z grzechotką raczej nie znajdziesz. Miałem na myśli przeróbkę klucza płasko-oczkowego z grzechotką w ten sposób, aby do większej grzechotki wchodził imbus 5mm jaki potrzebujesz. Trzeba dorobić swoistą przejściówkę, lub zamocować imbus w grzechotce na stałe i mieć ten klucz tylko do tego celu.krzych07 pisze:@egojack1: płasko - oczkowy najmniejszy znalazłem 10, średnica zew będzie za duża![]()
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Za bardzo aptekarsko podchodzisz do sprawy. Grzechotka 14 mm będzie potrzebna jak imbusik będzie z niej wystawał 5mm, czyli tyle ile wejdzie w gniazdo śruby. Jak weżmiesz imbusa długiego na 50 mm to go tak przekrzywisz na luzie w gnieżdzie śruby, że wejdzie przechotka nie 14 a 20mmm... Poza tym sa imbusy ze swego rodzaju kulistym zakończeniem dłuższego ramienia. Popuszczasz śrubę najpierw wkłądając krótszy koniec w łeb śruby, dłuższy służy jako dźwignia. Potem luźną już śrubę odkręcasz wkładając kuliste zakończenie dłuższego ramienia, przez co klucz można znacznie odchylać na bok. Przykładowe klucze o jakich piszę: http://hobbyhouse.pl/product-pol-1409-K ... T-003.html