Suwmiarka vernier caliper - opinia
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Suwmiarka vernier caliper - opinia
Zakupiłem suwmiarkę 600 mm opisaną na pudełku jako vernier caliper ( takie same w sprzedaży również chińskie np Geko ) . Deklarowana dokładność 0,02 mm, potwierdzona telefonicznie.
Dziś w chwilę wolnego sobie rozpakowałem i
1) skala cofnięta dokładnie o 0,1 mm po zsunięciu suwmiarki. ( może da się regulować bo jest na 3 śrubki )
2) szczęki zewnętrzne po zsunięciu na środku mają japę 0,05 ( taki szczelinomierz wchodzi ) mm przy czym krawędź na dole i górze szczęk się dosuwają jednak chyba przekasza to suwak.
3) szczęki do pomiarów wewnętznych mają 0,05 mm nadmiaru
Dziś w chwilę wolnego sobie rozpakowałem i
1) skala cofnięta dokładnie o 0,1 mm po zsunięciu suwmiarki. ( może da się regulować bo jest na 3 śrubki )
2) szczęki zewnętrzne po zsunięciu na środku mają japę 0,05 ( taki szczelinomierz wchodzi ) mm przy czym krawędź na dole i górze szczęk się dosuwają jednak chyba przekasza to suwak.
3) szczęki do pomiarów wewnętznych mają 0,05 mm nadmiaru
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
proponuje test na wzorcu - np.łożysko - wew/zew wymiary powinno pokazać na 0 

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
No patrzalem na sprawdzianie od mikrometru jak to się przedstawia na różnych wysokościach szczęk i 0,17 mm błędu.
[ Dodano: 2013-12-25, 18:56 ]
Skalę po zmniejszeniu łebków śrub będzie się dało przesunąć do zera. Krzywoliniowość szczęki lub szczęk to nie wiem - chyba się pobawię bo nie sądzę że mają jakąś dobrą.
[ Dodano: 2013-12-25, 18:56 ]
Skalę po zmniejszeniu łebków śrub będzie się dało przesunąć do zera. Krzywoliniowość szczęki lub szczęk to nie wiem - chyba się pobawię bo nie sądzę że mają jakąś dobrą.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jak chcesz dobrze mierzyć, musisz dobrze płacić. Takie niestety czasy nastały, że są suwmiarki i "suwmiarki". Sam widziałem taką, że powierzchnie boczne (nie pomiarowe) wyglądały jakby pociągnięte pilnikiem zdzierakiem. Cena: 300PLN.Mariuszczs pisze:Tak na 150 mm mitutoyo było mnie stać.( nawet cyfrową )
Jak chcesz dobrze mierzyć, a nie masz pieniążków w nadmiarze, to szukaj leżaków magazynowych z czasów PRL - RAVA VIS. Czasem się trafiają na popularnym portalu aukcyjnym.
-
Powierzchnie są szlifowane - optycznie idealnie to wygląda. Brakło jedynie chyba na remont maszyn które to klepią ileś lat.
Cena ceną ale jak pisze że coś ma dokładność taką a taką to nie można tej wartości przekroczyć inaczej jest bubel i podlega wymianie, jednak dochodzi do tego że cały regał w sklepie jest bubli i ani jednego dobrego się nie wybierze a sprzedawca nie ma zamiary tego oddać dostawcy a ten już na pewno nie odda producentowi aby ten się zorientował ze jego towar jest do poprawy.
Suwmiarka ta jest bardzo tania i ponieważ zajmuje się także trochę stolarstwem to powiem że tak precyzyjnego sprzętu do stolarstwa tak tanio nie da się kupić
. I do tego będzie chyba służyć bo jakoś nie mam czasu się zebrać żeby te szczęki wyprowadzić .
Cena ceną ale jak pisze że coś ma dokładność taką a taką to nie można tej wartości przekroczyć inaczej jest bubel i podlega wymianie, jednak dochodzi do tego że cały regał w sklepie jest bubli i ani jednego dobrego się nie wybierze a sprzedawca nie ma zamiary tego oddać dostawcy a ten już na pewno nie odda producentowi aby ten się zorientował ze jego towar jest do poprawy.
Suwmiarka ta jest bardzo tania i ponieważ zajmuje się także trochę stolarstwem to powiem że tak precyzyjnego sprzętu do stolarstwa tak tanio nie da się kupić