Frezarka na złomie - odzysk części.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Frezarka na złomie - odzysk części.
Witam.
Znalazłem na złomie fezarki do metalu i tokarke i mam takie pytanie, czy opłaca sie rozebrać je żeby odzyskać jakieś części ? Myślałem o śrubach trapezowych i nakrętkach, czy to gra warta świeczki ?
Pozdrawiam!
Znalazłem na złomie fezarki do metalu i tokarke i mam takie pytanie, czy opłaca sie rozebrać je żeby odzyskać jakieś części ? Myślałem o śrubach trapezowych i nakrętkach, czy to gra warta świeczki ?
Pozdrawiam!
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam.
Śruby jak znalazł do amatorskich maszynek, stół teowy również pewnie by sie przydał do większej frezarki, tylko prowadnice zamocować po bokach, kawałek bramy i już można jakiś alu skrobać
Suportem z tokarki bym nie pogardził jeżeli zdrowe jaskółki i kompletne sanie narzędziowe, powinien się sprzedać na allegro więcej niż cena złomu, wystarczy spojrzeć w zakończonych aukcjach ile ludzie dają za takie niby graty nadające sie na złom
. Lekkie wrzecienniki na łożyskach tocznych również sie ładnie sprzedają 
Pozdrawiam.
Śruby jak znalazł do amatorskich maszynek, stół teowy również pewnie by sie przydał do większej frezarki, tylko prowadnice zamocować po bokach, kawałek bramy i już można jakiś alu skrobać

Suportem z tokarki bym nie pogardził jeżeli zdrowe jaskółki i kompletne sanie narzędziowe, powinien się sprzedać na allegro więcej niż cena złomu, wystarczy spojrzeć w zakończonych aukcjach ile ludzie dają za takie niby graty nadające sie na złom

Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Mateusz-M, - Twoja racja leży tylko w przypadku wrzeciennika od tokarki i suportu... ale co tu można mówic jak nie wiadomo jakie to w ogóle maszyny i jaki stan.
Stół teowy zazwyczaj jest monolitem z osia poprzeczną zadko kiedy odkrecany.
Co do śrub trapezowych to rzyczę powodzenia ,jeżeli srednica ich jest niewielka to jeszcze może by co ugryzł bo jakaś mała krokóweczka z przełozeniem napedzi czego nie mozna powiedziec o grubszych ...
Stół teowy zazwyczaj jest monolitem z osia poprzeczną zadko kiedy odkrecany.
Co do śrub trapezowych to rzyczę powodzenia ,jeżeli srednica ich jest niewielka to jeszcze może by co ugryzł bo jakaś mała krokóweczka z przełozeniem napedzi czego nie mozna powiedziec o grubszych ...
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
Byłem dziś i nie kupiłem jednak śrub, za duże średnice jak na moje potrzeby.
Co do maszyn to są dwie frezarki cnc, a raczej pozostałości bo cały czas je tną
Jedna miała nazwe napisaną tylko nie pamietam jaka było coś typu XX 1000X
Warto brać coś z hydrauliki, jakies zawory węże czy coś? Osobiście wziąłem chłodnice oleju bo szukam takiego czegos do pewnej maszyny to bedzie jak znalazł.
+ Kupiłem jakieś elektrozawory czy cos? Pomożecie mi rozszyfrowac czy to coś warte? Za chwile wrzuce foto.
Co do maszyn to są dwie frezarki cnc, a raczej pozostałości bo cały czas je tną

Warto brać coś z hydrauliki, jakies zawory węże czy coś? Osobiście wziąłem chłodnice oleju bo szukam takiego czegos do pewnej maszyny to bedzie jak znalazł.
+ Kupiłem jakieś elektrozawory czy cos? Pomożecie mi rozszyfrowac czy to coś warte? Za chwile wrzuce foto.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Tak na oko to 1,20zł/kg jako złom użytkowyRobiszToŹle pisze:Byłem dziś i nie kupiłem jednak śrub, za duże średnice jak na moje potrzeby.
Co do maszyn to są dwie frezarki cnc, a raczej pozostałości bo cały czas je tną![]()

Stara hydraulika tylko jeśli jest zalana olejem i raczej nie na złomie, chyba że świeżo przywieziona.