Jestem tu nowy i chciałbym poprosić o pomoc w sprawie wiertarki stołowej, którą udało mi się nabyć.
Chodzi o polską maszynę, którą wczoraj przytargałem do warsztatu. Niestety jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o takie wiertarki i mam dwa zasadnicze pytania.
Pierwsze to jaki to model wiertarki? WSD16 wydaje mi się całkiem podobna, ale chyba takie podobieństwo niewiele świadczy... Pozwalam sobie wrzucić zdjęcie z prośbą o pomoc w identyfikacji.
Drugie pytanie dotyczy pewnego elementu wiertarki. Chodzi o ten mechanizm po lewej stronie wrzeciona. Jest tam taka śruba z podziałką, która się wkręca lub wykręca prostopadle do osi wrzeciona. Zaraz za nią znajduje się stalowy cylinder połączony z wrzecionem, który obraca się razem z opuszczaniem lub podnoszeniem tulei wrzeciona. U mnie te dwa elementy są zupełnie nie połączone i zastanawiam się do czego służą... Domyślam się, że ta śruba to może być jakaś regulacja głębokości wiercenia czy coś podobnego, ale to by oznaczało, że w mojej wiertarce chyba brakuje jakiegoś elementu (śruba maksymalnie wkręcona nie sięga do cylindra)?? Prosiłbym o pomoc w zrozumieniu zasady działanie tego elementu.
Oto zdjęcia:

Z góry dzięki za pomoc.