Wiertarka WSD?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
keilwerth
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Wiertarka WSD?

Post napisał: keilwerth » 20 kwie 2013, 15:38

Witajcie!
Jestem tu nowy i chciałbym poprosić o pomoc w sprawie wiertarki stołowej, którą udało mi się nabyć.
Chodzi o polską maszynę, którą wczoraj przytargałem do warsztatu. Niestety jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o takie wiertarki i mam dwa zasadnicze pytania.
Pierwsze to jaki to model wiertarki? WSD16 wydaje mi się całkiem podobna, ale chyba takie podobieństwo niewiele świadczy... Pozwalam sobie wrzucić zdjęcie z prośbą o pomoc w identyfikacji.
Drugie pytanie dotyczy pewnego elementu wiertarki. Chodzi o ten mechanizm po lewej stronie wrzeciona. Jest tam taka śruba z podziałką, która się wkręca lub wykręca prostopadle do osi wrzeciona. Zaraz za nią znajduje się stalowy cylinder połączony z wrzecionem, który obraca się razem z opuszczaniem lub podnoszeniem tulei wrzeciona. U mnie te dwa elementy są zupełnie nie połączone i zastanawiam się do czego służą... Domyślam się, że ta śruba to może być jakaś regulacja głębokości wiercenia czy coś podobnego, ale to by oznaczało, że w mojej wiertarce chyba brakuje jakiegoś elementu (śruba maksymalnie wkręcona nie sięga do cylindra)?? Prosiłbym o pomoc w zrozumieniu zasady działanie tego elementu.
Oto zdjęcia:

Z góry dzięki za pomoc.Obrazek

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 20 kwie 2013, 16:07

To na pewno jest WSD 16. Inne podobne do niej wiertarki to WS 151 i WSM 16. Ten element, o którym piszesz to są zderzaki do nastawiania głębokości wiercenia i gwintowania oraz zmiany kierunku obrotów wrzeciona przy gwintowaniu (wg. DTR).
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
keilwerth

Post napisał: keilwerth » 20 kwie 2013, 16:44

Dzięki serdeczne za informacje.
A czy dysponuje ktoś może zdjęciem tych elementów tak jak one powinny wyglądać i działać?

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 20 kwie 2013, 16:54

Sprawdziłem jeszcze raz w DTR i jest to słabo pokazane. Tylko jeden obrazek.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

zdzicho
Posty w temacie: 1

Post napisał: zdzicho » 20 kwie 2013, 16:57

Na tym pierscieniu winien znajdować sie zacisk ,który ustawia sie jako opór dla sruby.

Autor tematu
keilwerth

Post napisał: keilwerth » 20 kwie 2013, 21:59

Bardzo dziękuję za pomoc.
Dorobienie śruby, która posłuży jako zderzak chyba nie powinno być problemem, w wolnej chwili się nad tym zastanowię.
Za parę dni pewnie uda mi się podłączyć maszynę i nacieszyć się nowym sprzętem.

aquater
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: aquater » 21 kwie 2013, 14:35

Ta Wiertarka to WSE-16 :)
Zejecia wrzuce pózniej jak zgram

Autor tematu
keilwerth

Post napisał: keilwerth » 22 kwie 2013, 09:39

@aquater: Dzięki!

Gdyby ktoś miał mozliwość udostępnienia DTRki tej maszyny, to byłbym bardzo wdzięczny... Pewnie prędzej czy później będę musiał do niej zajrzeć (stała dobrych parę lat w starym warsztacie, więc samego brudu się trochę w niej zebrało), a będąc laikiem robienie tego "na chłopski rozum" bez DTRki może być złym pomysłem...

Jeszcze jedno pytanko w tym temacie- czy przy takiej maszynie jest już sens pomyśleć o stoliku krzyżowym do drobnych prac frezerskich? Nie planuję nic twardszego niż aluminium (głównie drewno i tworzywa), ale zależy mi na stabilności i dokładności- z założenia odpuszczam dostępne na allegro "stoliki krzyżowe", bo już na pierwszy rzut oka nie wzbudzają zaufania.

[ Dodano: 2013-04-22, 14:53 ]
Jak w przypadku zastosowania do frezowania można zrealizować blokadę wysuwu pinoli?

aquater
Posty w temacie: 4

Post napisał: aquater » 22 kwie 2013, 16:11

Wysłałem wiadomość odnośnie dtr.

Wracając do blokady pinoli to powinieneś gdzieś mieć śrubę na korpusie ....
Wystarczy ją wykręcić i dopasować inną dłuższą...

[ Dodano: 2013-04-22, 17:11 ]
obiecane zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Autor tematu
keilwerth

Post napisał: keilwerth » 22 kwie 2013, 17:30

Dzięki serdeczne!

Czyli u mnie po prostu brakuje całego tego pierścienia z zaciskiem. Musze pomyśleć jak temu zaradzić, mimo mojego braku doświadczenia to raczej chyba całkiem nieskomplikowane.

Teraz pozostaje tylko kwestia blokady pinoli, śruby która można by docisnac nigdzie nie widzę, mozliwe ze bedzie to wymagac jakiejs modyfikacji... Najpierw i tak musze zebrac fundusze na stolik krzyzowy, bo bez tego blokada nie bedzie mi na razie potrzebna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”