Szukałem ostatnio jakiegoś źródła sprężonego powietrza - głównie pod pistolet lakierniczy, klucz pneumatyczny i parę mniej lub bardziej istotnych drobiazgów.
Jak to zawsze - albo nowe chiny albo jakaś stara solidna używka do małego remontu no iii wpadł mi w ręce fajny kompresorek..
WAN-AW - wszyscy pewnie doskonalne znają a jeśli nie to przybliżę - butelka 400l z 3 cylindrową pomką pędzoną 11kW silniczkiem i ~1400l/min.
Wszystko ładnie pięknie lecz brakuje kilku elementów.
Silnik sprawdzał mi znajomy elektryk i jest "żyleta" chociaż nie ukrywam że się martwiłem o nadpalenie lub zawilgocenie - niepotrzebnie jak się okazało.
Butla w świetnym stanie bez sladu rdzy nie obita.
Pompa po remoncie kapitalnym w WAN Gdynia - wymienione zostało wszystko - generalnie - stara została tylko skrzynia korbowa, głowice i ta części między głowicą a cylindrem gdzie wkręcone są zaworki ssące i tłoczne. Cylidry, tłoki, pierścienie, korby, wał, uszczelki, łożyska, tulejki, zaworki ssące i tłoczne z tymi przed zbiornikiem były wymienione na nowe - taki mi się rarytasik trafił

A teraz 'kolce'...
Sprzęt kupiłem wybrakowany - nie składak - zwyczajnie komuś się przydało kilka części.
Mianowicie kolektor pompa-butla i cała szafka sterująca/automatyka

Kolektor już się robi ale na szafke nie mam koncepcji.
Silnik NIE JEST w układzie gwiazda trójkąt.
NIE POTRZEBUJĘ jednak opcji 'bieg luzem' czyli silnik chodzi napędza pompę ale powietrze nie jest tłoczone - butla jest pełna.
Jak mniemam to znacznie upraszcza konstrukcję.
1. Potrzebuję żeby po włączniu kompresor pompował do cisnienia ustawionego które jednocześnie będę chciał sobie regulować do 12atm.
2. Po nabiciu ustawionego ciśnienia żeby się wyłączył.
3. Po spadku ciśnienia poniżej ustawionej wartości np. 2atm sprężarka się uruchamia i bije do - patrz pkt. 1.
Lecz dolną wartość CHYBA też bym chciał regulować.
4. Żeby po wyłączeniu lub przed startem jakiś zawór spuszczał powietrze z kolektora tłoczącego bo mi sprężarka nie ruszy.
Z racji tego że się kompletnie na tym nie znam proszę Was o pomoc bo nawet nie mam pojęcia jaki 'gadżety' kupić żebym mi to człowiek poskładał i żeby działało jak wyżej.
Tak jak wyżej pisałem mam butlę z zaworem kulowym na butli blat na blacie silnik z kołem pasowym po drugiej stronie duże koło pasowe na pompie po remoncie kapitalnym, kolektor ssący wraz z obudową filtra i z całą jego zawartością.
Dodatkowo zawór bezpieczeństwa ale nie wiem na ile jest ustawiony.
Kolektor tłoczący powienien być na dniach jednak nie chcę na wzór oryginalnego - sztywny, a sztywny między cylindrami a między butlą a kolektorem połączenie zakutym przeznaczonym do tego celu wężem.
Będę wdzięczny jeśli ktoś będzie mi w stanie pomóc zrealizować powyższe założenia.