To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość i litość w przypadku naruszenia regulaminów pisanych i niepisanych

Od pewnego czasu (o ile i na ile mi czas pozwala) zaczytuję się w 3 forach: cnc, elektro i stolarskim. Lubię wszelkie dłubaniny warsztatowe, a jako że zanosi się na trochę więcej czasu wolnego w moim życiu (wreszcie kończę studiowanie automatyki, co w połączeniu z fizyczną pracą zarobkową po kilkanaście godzin dziennie, często w delegacjach, sportowym hobby i dziewczęciem na stanie skutecznie pozwalało się realizować jedynie w jednej pasji - spaniu w każdej dogodnej chwili i pozycji), to planuję trochę pozaszywać się w przydomowym warsztacie. No i w tym sęk, że on dopiero powstaje. Sporo narzędzi ręcznych posiadam z racji wykonywanego zawodu, tyle że są to jakieś wiertarki ręczne, szlifierki kątowe, klucze, młotki itp., a chodzi mi po głowie bardziej rozbudowany warsztacik hobbystyczny. Realizacja powyższych zamiarów wiąże się z wydatkami i w tej materii proszę o pomoc.
Jakie narzędzia uważacie za podstawowe? Powiedzmy, że gotów jestem przeznaczyć 10 tysi. Czy warto kupować wiertarkę stołową, czy może lepiej z miejsca pokusić się o wiertarko-frezarkę (np. taką "Zosię")? Tokarka marki Leroy Merlin? Jakaś piła taśmowa? Ukośnica? Piła włosowa? szlifierka taśmowa? Na pewno oscyloskop i generator, bo i z elektroniką pora trochę podłubać. Jakaś stacja lutownicza? Wiadomo, że na początek raczej sporo chińszczyzny, ale i dobre używki chętnie przygarnę (chociaż z tym jest trudno, bo już parę razy próbowałem wyrwać coś w licytacjach, ale ceny często wysoko zaczynają szybować).
Co jest takim waszym minimum? Jest szansa coś uciułać za taką kwotę? Dodam, że narzędzia mają służyć do wszystkiego

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie uwagi i propozycje.