Witam
Ostatnimi czasy przymierzam się do rozpoczęcia zapełniania hobbystycznego warsztatu zlokalizowanego w piwnicy w budynku wielorodzinnym. z racji ograniczeń przestrzeni i budżetu mam nadzieje że staną w nim między innymi tokarka ld550 wiertarko frezarka ts7016(Zosia) i chałupnicza maszynka cnc do drewna/plastiku/laminatu.
Elementy do budowy maszynki już powoli kompletuje mam między innymi: prowadnice podparte fi16 z łożyskami, silniki ok 2Nm, elektronikę, kresa 1050 z uchwytem. Brakuje mi jeszcze elementów przeniesienia napędu i ramy. Rama miała być drewniana napęd na paskach pole pracy około formatu A3 (42x30) skok Z'tki ok 15 już miałem brać się za robotę ale ..
Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy frezarka cnc typu "chałupniczego"(z lepszą ramą reszta j.w.) dorówna użytecznością popularnej wiertarko frezarce typu "Zosia". Jakich ograniczeń lub zysków mogę się spodziewać wybierając jedno lub drugie. co bardziej nadaje się dla początkującego, i w reszcie najważniejsze czy koszt "Zosi" pokrył by koszty lepszej ramy i ew śrub napędowych tak abym zyskał możliwość obróbki alu na cnc wykorzystując posiadane elementy. Oczywiście na razie nie mam żadnej możliwości obrabiania metalu ani znajomości które mi to mogą ułatwić, więc wszystko musiał bym zlecać. Ciekawi mnie też ile wykonawcy mogą sobie liczyć za frezowanie powierzchni pod prowadnice.
TS 7016 vs home made cnc
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zawsze zlecanie i własna konstrukcja będzie droższa w porównaniu do ceny i gabarytu Zosi (Nie liczę sprzętu cnc tylko samą mechanikę). Ja za swoją mocno przepłaciłem bo zamówiłem prosto od Technologisa a widziałem że niektórzy wyrywali zośki nawet w połowie tej ceny na aukcjach (ale to chyba były te starsze). Teraz wyszła jeszcze nowsza wersja , ale nie wiem czy dotarła już do Polski.
Porównujesz konstrukcję drewnianą do może i bardzo wątłej ale jednak żeliwno stalowej budowy ZX/TS 7016.
Musisz sprecyzować czego potrzebujesz, co chciałbyś na tym skrawać i z jaką dokładnością.
Poza tym, wiem że to forum CNC, ale czy na prawdę potrzebujesz cnc?
Porównujesz konstrukcję drewnianą do może i bardzo wątłej ale jednak żeliwno stalowej budowy ZX/TS 7016.
Musisz sprecyzować czego potrzebujesz, co chciałbyś na tym skrawać i z jaką dokładnością.
Poza tym, wiem że to forum CNC, ale czy na prawdę potrzebujesz cnc?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: TS 7016 vs home made cnc
WitamyBloni pisze:Witam
...... już miałem brać się za robotę ale ..
Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy frezarka cnc typu "chałupniczego"(z lepszą ramą reszta j.w.) dorówna użytecznością popularnej wiertarko frezarce typu "Zosia". Jakich ograniczeń lub zysków mogę się spodziewać wybierając jedno lub drugie. co bardziej nadaje się dla początkującego, i w reszcie najważniejsze czy koszt "Zosi" pokrył by koszty lepszej ramy i ew śrub napędowych tak abym zyskał możliwość obróbki alu na cnc wykorzystując posiadane elementy. Oczywiście na razie nie mam żadnej możliwości obrabiania metalu ani znajomości które mi to mogą ułatwić, więc wszystko musiał bym zlecać. Ciekawi mnie też ile wykonawcy mogą sobie liczyć za frezowanie powierzchni pod prowadnice.

Najczęściej budowana maszynka cnc typu ploter, w wielu sytuacjach w warsztacie hobbysty majsterkowicza nie zastąpi tokarki i frezarki.
Jest jednak w mojej ocenie typ maszynki cnc który daje taką możliwość :
Po obejrzeniu tego pierwszego filmu warto obejrzeć inne tego samego Autora - Simpsons36.
Gdy patrzymy na to co prezentuje .... szczęka opada

Simpsons36 - warto obejrzeć Jego wcześniejsze filmy a nie tylko ostatnie 10

Zamiast "Zosi"rozważył bym kupno OUS-1 ( trzeba jednak poszukać dobrego egzemplarza ).
Miłego oglądania

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ja mieszkam na parterze bezpośrednio nad swoją piwniczką wiec jakoś to będziearos pisze:pozdrowienia dla sąsiadów(szczególnie tych z parteru)

może niejasno napisałem, ale miałem na myśli bardziej porównanie zx... do cnc z ramą metalową wykonaną za cenę ww frezarki (i czy to jest w ogóle wykonalne zakładając brak możliwości obróbczych z mojej strony).IgorWojas pisze:Porównujesz konstrukcję drewnianą do może i bardzo wątłej ale jednak żeliwno stalowej budowy ZX/TS 7016.
Prawdę mówiąc nie jest mi potrzebne, nie planuje jakiegoś komercyjnego użytku, jednak twórcze zajęcia są moją ulubioną formą spędzania wolnego czasu. A taka maszynka wydaje się być super zajmującą zabawką dającą ogromne możliwości.IgorWojas pisze:Poza tym, wiem że to forum CNC, ale czy na prawdę potrzebujesz cnc?
IgorWojas pisze:Musisz sprecyzować czego potrzebujesz, co chciałbyś na tym skrawać i z jaką dokładnością.
dokładność bezwzględna ... szczerze nie wiem, natomiast chciałbym uzyskać powtarzalność na poziomie 0,1mm. Albo łopatologicznie: Aby dwa wycięte elementy, które miały do siebie pasować, pasowały sam lub z niewielką pomocą pilniczka/papieru ściernego.
Materiał głównie drewno/plastik/laminat(pcb) a jak się pokuszę o solidniejszą ramę to i aluminium.
najbardziej mi chodziło o taką odpowiedź
Zbych07 pisze:Najczęściej budowana maszynka cnc typu ploter, w wielu sytuacjach w warsztacie hobbysty majsterkowicza nie zastąpi tokarki i frezarki.
Wiec może powtórzę pytanie w innej formie mianowicie
Czy frezarka cnc typu ploter o polu roboczym ok A3 za około 4tys zł jest w stanie zastąpić frezarkę ręczną np typu ts7016 pod kątem obróbki metali kolorowych? Jak wygląda pod kątem możliwości dokładności kosztów eksploatacji itp itd chciałbym poznać wasze opinie na ten temat
Wszystkim odpowiadającym dziękuje
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Niestety nie mam na tyle doświadczenia żeby bezpośrednio odpowiedzieć na Twoje pytanie...
Jeśli do celów hobbystycznych to wybrałbym zestaw tokarka + frezarka. Piszesz o dokładności 0,1mm , na Technologisie jest to do zrobienia i nawet nie trzeba się mocno napocić. Dla mnie działa to tak że jednorazowy wydatek powiedzmy 3 tys jest prawie niewykonalny, wolałem wziąć małą chińska frezarke i poprzerabiać ją do swoich celów, poza tym duża maszyna nie przejdzie u mnie przez drzwi. No i skoro cnc nie jest na liście warunków, to może warto poczuć na własnej skórze jak to jest z tą obróbką metalu
Aha, no i jak masz tokarke i frezarke to zrobienie ramy do cnc jest o parę kroków bliżej a masz satysfakcje że zrobiłeś sam
Pozdrawiam!
Jeśli do celów hobbystycznych to wybrałbym zestaw tokarka + frezarka. Piszesz o dokładności 0,1mm , na Technologisie jest to do zrobienia i nawet nie trzeba się mocno napocić. Dla mnie działa to tak że jednorazowy wydatek powiedzmy 3 tys jest prawie niewykonalny, wolałem wziąć małą chińska frezarke i poprzerabiać ją do swoich celów, poza tym duża maszyna nie przejdzie u mnie przez drzwi. No i skoro cnc nie jest na liście warunków, to może warto poczuć na własnej skórze jak to jest z tą obróbką metalu

Aha, no i jak masz tokarke i frezarke to zrobienie ramy do cnc jest o parę kroków bliżej a masz satysfakcje że zrobiłeś sam

Pozdrawiam!