Przecinarka taśmowa
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Przecinarka taśmowa
Witam.
Będę niedługo kupował niedużą przecinarkę taśmową. Obecnie mam przecinarkę na tarcze tnące. Problem polega na tym, iz pomiary, a co za tym idzie cięte elementy nie są zbyt dokładne. Potrzebuję jakieś ramię, które by ograniczało wysunięty przedmiot do cięcia. Teraz mam tak to zrobione, że mam rurę włożoną w rurę, na końcu ogranicznik. Nie jest to zbyt dokładne. Chodzi o to, że na jednym ustawieniu tnę kilka elementów, i tam są rozbieżności.
Dodatkowo chciałbym zamontować cos w rodzaju elektronicznej miarki do odmierzania długości. Cos laserowego może, bo miarka to trochę mało precyzyjne i szybko się wytrze.
Będę niedługo kupował niedużą przecinarkę taśmową. Obecnie mam przecinarkę na tarcze tnące. Problem polega na tym, iz pomiary, a co za tym idzie cięte elementy nie są zbyt dokładne. Potrzebuję jakieś ramię, które by ograniczało wysunięty przedmiot do cięcia. Teraz mam tak to zrobione, że mam rurę włożoną w rurę, na końcu ogranicznik. Nie jest to zbyt dokładne. Chodzi o to, że na jednym ustawieniu tnę kilka elementów, i tam są rozbieżności.
Dodatkowo chciałbym zamontować cos w rodzaju elektronicznej miarki do odmierzania długości. Cos laserowego może, bo miarka to trochę mało precyzyjne i szybko się wytrze.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Obstawiam, że masz przecinarkę z tarczą ścierną a nie zębatą.
Jeśli chcesz mieć precyzyjne cięcia, to może zrób zderzak na śrubie trapezowej, z prostym sterowaniem. Ustawiasz wymiar, silnik np krokowy przestawia zderzak i możesz zaprogramować by jedną sztangę ciąć na kilka różnych wymiarów.
Zastanów się dobrze nad zakupem przecinarki taśmowej. Z tanich jeszcze nie spotkałem takich, które cięły by precyzyjnie bez robienia rogala.
Precyzyjne cięcia wykonasz już szybciej na przecinarce z tarczą zębatą.
Jeśli chcesz mieć precyzyjne cięcia, to może zrób zderzak na śrubie trapezowej, z prostym sterowaniem. Ustawiasz wymiar, silnik np krokowy przestawia zderzak i możesz zaprogramować by jedną sztangę ciąć na kilka różnych wymiarów.
Zastanów się dobrze nad zakupem przecinarki taśmowej. Z tanich jeszcze nie spotkałem takich, które cięły by precyzyjnie bez robienia rogala.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Bez przesadyeinstein pisze:Zastanów się dobrze nad zakupem przecinarki taśmowej. Z tanich jeszcze nie spotkałem takich, które cięły by precyzyjnie bez robienia rogala.

Na prościutkiej PROMIE PPK-115 kroję profile zamknięte 100x100 i różne inne i jakoś przy dołożeniu kątownika do ciętej krawędzi żadnego rogala nie widzę ,nawet pod światło

Dobra taśma i chwila regulacji zaraz po zakupie

Pozdrawiam , Michał. 

-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Tak, w chwili obecnej mam tarczówkę. Za bardzo nie rozumiem zaproponowanej przez ciebie konstrukcji. A co z jakimś elektronicznym pomiarem?Obstawiam, że masz przecinarkę z tarczą ścierną a nie zębatą.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Równolegle do osi ciętego materiału mocujesz śrubę trapezową, w odległości powiedzmy 50mm. Na śrubie znajduje się zderzak zintegrowany z nakrętką brązową.
Potrzebny prosty sterownik, od biedy może to być stary komp z machem, bo do sterowania masz tylko 1 oś. Wpisujesz np 400mm i zderzak przesuwa się o 400mm od tarczy/brzeszczotu. Materiał dosuwasz zawsze do zderzaka i tniesz. Potrzebował byś bardzo dużej siły by przesunąć zderzak. Nie musisz robić pomiaru, co najwyżej zerowanie względem tarczy.
Zderzak przesuwa się praktycznie bez oporów, więc marne szanse by silnik zgubił krok.
Potrzebny prosty sterownik, od biedy może to być stary komp z machem, bo do sterowania masz tylko 1 oś. Wpisujesz np 400mm i zderzak przesuwa się o 400mm od tarczy/brzeszczotu. Materiał dosuwasz zawsze do zderzaka i tniesz. Potrzebował byś bardzo dużej siły by przesunąć zderzak. Nie musisz robić pomiaru, co najwyżej zerowanie względem tarczy.
Zderzak przesuwa się praktycznie bez oporów, więc marne szanse by silnik zgubił krok.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Pochmurny umysł?noname79 pisze:Jaki może być koszt wykonania czegoś takiego i kto może się tego podjąć? Bo wybacz mi, ale nie rozumiem

Nie mogłem lepszego przykładu wymyślić, ale ten jest adekwatny.
Wyobraź sobie, że w miejscu noża jest tarcza twojej przecinarki,
a ten ruchomy "grzebień" z tyłu to jest to o czym koledzy mówią

Ustawia się on na zadaną odległość od noża (w twoim przypadku tarczy), a operator (ty) dosuwa papier (cięty detal) do niego a następnie *CIACH*

Precyzyjny i powtarzalny sposób.
Inna sprawa, że to wcale nie musi mieć napędu sprzęgniętego z zaawansowaną elektroniką,
zwykła korbka wystarczy, jak raz ustawisz dobrze wymiar i zablokujesz zderzak to o ile ta przecinarka nie jest zrobiona z plastiku powinna ciąć tak samo za każdym razem.
Pozdrawiam,
GSM