Oglądając kiedyś Discovery zobaczyłem coś co mnie zaintrygowało.
Otóż program dotyczył recyklingu złomu elektronicznego, a szczególnie jego selekcji.
Pracownik podchodził sobie do pojemnika z różnym złomem w tym metale kolorowe z urządzeniem nazwanym przez komentatora "skaner rentgenowski" i to cudo po przyłożeniu do metalu wyświetlało na LCD jego skład. tzn tego tyle procent tego tyle!!??? jedyne co udało mi się zobaczyć to znany symbol producenta drukarek i komputerów "HP". Skaner przypominał pirometr lub coś co bardziej jest znane

W firmie przerabiamy mnóstwo różnych gatunków stali zwłaszcza nierdzewne zdarza się nawet tytan, sami dorabiamy narzędzia (produkcja jednostkowa) stale szybkotnące , itp.
Jest spory magazyn z materiałami i najstarsi górale nie wiedzą co jest co.
Jest w sąsiedztwie laboratorium, ale z każdego kawałka materiału wycinać próbkę itd . Poza tym na dostawców stali padłby blady strach, tak jak to miało miejsce po zakupie elektronicznej wagi hakowej.
Oczywiście nie chodzi tutaj o potwierdzenie gat. stali ani atestu . Od tego jest laboratorium. ale szybka kontrola

Teraz zasadnicze pytanie: Ktokolwiek widział , ktokolwiek wie?
Oczywiście sprawdzałem w internecie nic nie znalazłem. Przed kontaktem z jakąś firmą np. "INTROL"(mam od nich Pirometr) wypadałoby coś wiedzieć bo tak to nawet nie wiadomo o co pytać (człowiek nie chce się zbłaźnić).
Może , któryś z kolegów coś wie coś widział.
Tylko identyfikując te materiały ze starego magazynu zarobiłby na siebie. No chyba że cena jest rzeczywiści kosmiczna
Jeśli zły dział wybrałem na ten temat proszę Szanownych Modów o przeniesienie