Paleciak zwiekszenie udzwigu

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Paleciak zwiekszenie udzwigu

Post napisał: blasterpl » 22 lis 2022, 07:54

Potrzebuje dosłownie raz w roku w warsztacie podnieść i przemieścić rzeczy o wadze ok.4-5t. Rolki transportowe odpadają (mam i nie zdają egzaminu). Paleciak nadawał by się idealnie ale ten który mam ma udźwig ok 2 max 3t. Zakup nowego o udźwigu 5t to min 6 tys zl wiec odpada , używanych jeszcze nigdy nie widziałem wiec wpadłem na pomysł przerobienia zwykłego paleciaka. W tym co mam podstawowy problem to pompa która po prostu przy zbyt dużym obciążeniu przestaje podnosić czy uda się jakoś ja zmodyfikować żeby dzwigneja więcej :?: Ewentualne wzmocnienie konstrukcji to nie problem.
Obrazek

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Paleciak zwiekszenie udzwigu

Post napisał: tristar0 » 22 lis 2022, 16:04

blasterpl pisze: W tym co mam podstawowy problem to pompa która po prostu przy zbyt dużym obciążeniu przestaje podnosić czy uda się jakoś ja zmodyfikować żeby dzwigneja więcej
pompka ma zawór max ciśnienia tyle że jak tym pokręcisz to wygniesz albo łapy albo urwiesz wieszak( jest żeliwny) ,bo to nie jest tak, że zwiększysz sobie max masę podnoszenia bez konsekwencji i z paleciaka 2,5T zrobisz 5T .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”