Wybór wiertarki kadłubowej

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
hubertus_19
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Wybór wiertarki kadłubowej

Post napisał: hubertus_19 » 22 wrz 2021, 08:48

Witam.
Od jakiegoś czasu noszę sie z zamiarem kupna wiertarki kadłubowej i kompletnie zgłupiałem co wybrać. Mianowicie w oko mi wpadły 3 modele. Rosyjska 2H125, Polska WKA 25 i WII 25. Moje pytanie do was: która lepsza, cichsza, mocniejsz, czy wszystkie mają hamulec wrzeciona po wyłączeniu?
Dodam ze wiertarki potrzebuje do malego warsztatu. Mam tez tokarkę ale wszystkiego nie da sie przewiercic czy nagwintowac w tokarce.
Bede wdzieczny za wszelkie rady i spostrzeżenia. Nie ukrywam tez, ze na ten moment najbardziej chyba bym sie skłaniał do kupna tej rosyjskiej. Wygląda na solidna maszynę i chyba prościej u niej z dostępem do wrzeciona i całego mechanizmu w razie jakichkolwiek napraw. Ale to tylko moje spostrzeżenie.
Licze ze wy mi cos podpowiecie wiecej.
Dodam jeszcze ze zadnej maszyny jeszcze nie ogladałem na zywo. Na razie tylko przegladam ogłoszenia.

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi :D

ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Wybór wiertarki kadłubowej

Post napisał: ak47 » 22 wrz 2021, 09:28

Posiadam WII 25N. Bardzo cicha maszyna. Stożek morse'a 3. Automatyczny posuw. Nie posiada żadnego hamulca po wyłączeniu obrotów ale rozpędzona do max obrotów (chyba 1300) zatrzyma się w 3 - 4 sekundy po wyłączeniu zasilania. Największe wiertło jakie mam na stożek morsea 3 to fi33 i bez problemu daje sobie radę z takim wiertłem. Przeniesienie napędu z silnika na reduktor jest zrobione za pomocą ciernej przekładni bezstopniowej. Trzeba by wiec przy zakupie założyć wiertło i jakieś grubsze i zobaczyć czy nie będzie się ślizgać jak wiertło wejdzie w materiał.

Ogólnie to w porządku maszyna. W pracy mamy WKA 40 oraz 2h135 czyli większe wersje tych co wymieniłeś i cóż... robią co muszą. Raczej żadna z tych maszyn to nie będzie zły wybór. Przy WKA musisz tylko pamiętać żę są to wysokie maszyny więc upewnij się, że nie trza będzie dachu rozwalać żeby ją postawić ;)

Autor tematu
hubertus_19
Posty w temacie: 2

Post napisał: hubertus_19 » 22 wrz 2021, 14:08

Dzięki kolego wielkie za cenne informacje.
Z wysokością raczej nie będę miał problemu bo garaż mam wysoki w najniższym punkcie 3,5m.
Pozdrawiam

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: orion32 » 22 wrz 2021, 14:46

Celuj w coś z stożkiem 4, bo jak przyjdzie wywiercić fi 40, to kicha.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”