Zakup frezarki cnc do metalu do 70-80 tys.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
no i każdy może zobaczyć jak wygląda rozmowa z Tobą. Zadałem wcześniej szereg prostych pytań i w odpowiedzi dostaje brednie typu że, tam komornik na tym znajomym siedzi.kamar pisze:Ty naprawdę masz mnie za idiotę ?viper pisze: no dobra daję Ci przykładowo taką Okumę z padniętym systemem dla ułatwienia najprostsza wersja 2 osie. Ok wstawisz tam linuxa. A co zrobisz z silnikami osi Z i X. Wywalisz oryginalne serva i wstawisz tam krokówki z CNCPROFI i przylepisz do maszyny laptopa?I do Twojej wiadomości - laptopy w większości się nie nadają do pracy w czasie rzeczywistym. Już stare deskopy Della są lepsze. Fani szybkich przejazdów powinni trochę porobić na drutówkach to będą się cieszyć z 1mm/min
Znam takiego ktosia, właśnie ten od tłoków do SAME. Od kilku lat już robi w Irlandii a komornik dalej ściągaviper pisze: Nie wiem czy to takie dziwne że, ktoś ma robotę stać go na maszynę i nie musi oszczędzać na samoróbkach bo jedzie na oryginale? Wymaga wysokiej jakości i nie idzie na skróty.
Z Twojej wiedzy o przeróbkach jasno wynika, że dla Ciebie oryginały to nie wybór a konieczność
U mnie sterowanie z tamtego wieku kwalifikuje się tylko pod siekierkę.
Powtarzam, o mnie się nie martw, moja firma produkował części w setkach tysięcy jeszcze w poprzednim wieku na automatach krzywkowych. Do Irlandii mogę jechać co najwyżej na wczasy jeżeli już

Oby jak najwięcej było takich firm (jeżeli w ogóle masz firmę) jak Twoja która dorabia np. trybika takim jak ja którzy jadą serie.
Jałowa rozmowa i nie mam zamiaru uczestniczyć więcej w tej farsie...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Z laptopami to jest ten problem, że mają głęboko "zaszyte"
układy oszczędzania energii, które zakłócają pracę
w czasie rzeczywistym.
Mówię tutaj o sterowaniu bezpośrednim:
przez porty wyjścia - na sterowniki urządzeń.
może się coś w tym zakresie zmieniło?
-----------
MESA
Mesa Electronics http://www.mesanet.com/
m.in. karty rozszerzeń do pc,
zwiększające ilość dostępnych wejść/wyjść
w czasie rzeczywistym.
-----------
MESA
Mesa Electronics http://www.mesanet.com/
m.in. karty rozszerzeń do pc,
zwiększające ilość dostępnych wejść/wyjść
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Chyba jednak tak.triera pisze:Z laptopami to jest ten problem, że mają głęboko "zaszyte"
w czasie rzeczywistym.
Od sześciu lat pod moją prywatna frezarkę podpięty jest notebook toshiby i nie mam takich problemów. Jedynie zatrzymywanie się czyli tzw. zające podczas pracy spowodowane było uszkodzeniem systemu operacyjnego. Po sformatowani dysku i ponownej instalacji problem już nie występuje. A moja frezarka podpięta jest pod lpt1 a pliki obróbkowe podawane są z usb.
Więc nie rozumiem z czym masz problem. Z drugiej strony w nigdy się nie spotkałem z "głęboko zaszytymi układami oszczędzania energii". Może napisz coś więcej o tych układach w notebookach.
robert
-
- Posty w temacie: 3
Niestety ale też nie jesteś bez winy.viper pisze:Jałowa rozmowa i nie mam zamiaru uczestniczyć więcej w tej farsie...

-
- Posty w temacie: 15
Jest to najzwyklejszy xp. Macha nie używam - jak pisałem wyżej. Używam programu o którym można napisać, że jest z rodziny tych tanich i normalnie dostępnych. Nazwy Ci teraz nie podam bo zaraz zacznie się dyskusja i który jest lepszy czy mach czy .......kamar pisze:A jaki to system ? Ma coś wspólnego z pracą w tzw. czasie rzeczywistym ? Czy aby nie Mach przez LPT ?kubus838 pisze: spowodowane było uszkodzeniem systemu operacyjnego.
Ale powiem, że działa takie zestawienie bardzo dobrze. Nie rzadko pracuje po 8-10 godzin dziennie bez żadnych zająców, gubieniu kroków itd. Frezarka 3-osiowa z plikami przygotowywanymi w CAD/CAM. Pliki które importuje do sterownika mają po 160 tysięcy linijek i "ważą" po 70 MGb.
robert