Najważniejsze to przetrzymać gorszy czas i nie zniknąć z rynku.Później jest lepiej i łatwiej.

Ja doskonale rozumiem ,że kolega co brał po 20 starał się przeżyć...no to tyle z grubsza.... powodzenia w dalszym rozwoju z takimi cenami!!!!
251mz pisze:Nie zgodze się.Ty będziesz robił za 20 , to nie pójdą do tego za 50 i on też będzie musiał obniżyć....
Aż w końcu klient będzie płacił grosze a wy będziecie robić oboje za darmochę...
U mnie stawki sie wachają 100-200pln/1h zaleznie od klienta
Niedaleko jest firma 300-500pln i na brak roboty nie narzekają. Nie ma zmiłuj, robią wycenę i albo akceptujesz albo nie, targowanie na rynku.
Sam miałem przypadek ze wyceniając robotę klient zadzwonil i zaproponowal 2x tyle byle bylo dobrze, woli doplacic niz miałbym cos robic byle jak i na szybko.
Jest przekonanie, że za ceną idzie jakość i czasami nie warto robić zbyt tanio bo nawet klienci nie beda mieli szacunku do Ciebie jako wykonawcy
Coś w tym jest , bo też jeśli klient mało płaci to Ty musisz się spieszyć ,żeby przerobić tyle zlecenia aby zarobić na chleb. A wiadomo ,że często robiąc szybko nie da się czegoś zrobić dokładnie tak jak by się to chciało....Alvar4 pisze:Jest też coś takiego, że jak się zgodzisz robić tanio to nie zależy Ci tak na tym co robisz i robisz to na odwal się. A jak walniesz wyższą cenę to i pracę bardziej szanujesz. Wiesz, że klient sporo za tą pracę musi zapłacić i Ty szanujesz bardziej to co robisz i bardziej się do tego przykładasz, wiesz że stoi za tym dobra kasa. Przynajmniej ja tak mam.