Konsumencki Amatorski Test Tarcz do Przecinania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Nie wrzuciłem jeszcze wyników, na razie dwie tarcze - proline i pferd. Test zajmuje więcej niż myślałem, dopiero dziś skompletowałem migomat, to zespawam tę osłonę, którą mi tarcza Proline roztrzepała i kontynuuję. Pferd faaajnie ciął i nadal nie doszedł do 110mm
Byłem dzisiaj w LM i L'eclerc, ale oferta już się powtarza

Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
a ja zaproponuje Koledze troche inna metodologie, zamiast ciac cokolwiek i patrzec czy tarcza sie sybko zurzywa czy nie, wezmie Kolega kawalek blachy stalowej 5mm i tnie kazda tarcza wzdluz, oczywiscie nie dociskajac za mocno, im tarcza wiecej utnie tym bedzie lepsza moim zdaniem, a wyniki mozna latwo przedstawic i "ztabelaryzowac"
taki tescik bedzie moim zdaniem bardziej miarodajny, przy cieciu na plasterki i mierzeniu srednicy Kolega musi tarcze zatrzymac, a sama tarcza oddaje temperature, w warunkach "bojowych" to nie wystepuje a moze w znacznym stopniu zafalszowac wyniki
taki tescik bedzie moim zdaniem bardziej miarodajny, przy cieciu na plasterki i mierzeniu srednicy Kolega musi tarcze zatrzymac, a sama tarcza oddaje temperature, w warunkach "bojowych" to nie wystepuje a moze w znacznym stopniu zafalszowac wyniki
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
- Kontakt:
Spokojnie. Zrezygnowałem z chłodzenia materiału, a średnicę zaznaczam na tarczy, żeby test szedł na ciepło. Z resztą przy wcinaniu się w blachę bez zaznaczania średnicy, też bym musiał co chwilę wycofywać i mierzyć. Ilość plastrów daje się stabelaryzować równie łatwo jak ilość mm blachy. Zjechanie całej tarczy trwa, a metodę dobrałem tak, żeby z każdej zetrzeć identyczną porcję ścierniwa.
Jedni tną blachę, inni (w tym ja) rurki i profile, jeszcze inni pręty, zbrojeniowe, więc im tarcza zdąży wystygnąć i wbijają się w zimny materiał. Test na ciepło jest bliższy pierwszej grupie. Dla niektórych "kawałek blachy stalowej 5mm" szerokości 50mm to już "sztaba", dla innych wiórek i odpad
W sobotę zajechałem 4 sztuki, za tydzień mam czas to resztę postaram się zużyć. Wyniki
Jedna polska tarcza na razie daje radę innym. W tygodniu zmęczę Pferda i Klingspora jako najbardziej polecane i porównam, ale biorąc pod uwagę cenę polskiego krążka, końcowa ocena nie powinna się aż tak różnić.
Jedni tną blachę, inni (w tym ja) rurki i profile, jeszcze inni pręty, zbrojeniowe, więc im tarcza zdąży wystygnąć i wbijają się w zimny materiał. Test na ciepło jest bliższy pierwszej grupie. Dla niektórych "kawałek blachy stalowej 5mm" szerokości 50mm to już "sztaba", dla innych wiórek i odpad

W sobotę zajechałem 4 sztuki, za tydzień mam czas to resztę postaram się zużyć. Wyniki
Jedna polska tarcza na razie daje radę innym. W tygodniu zmęczę Pferda i Klingspora jako najbardziej polecane i porównam, ale biorąc pod uwagę cenę polskiego krążka, końcowa ocena nie powinna się aż tak różnić.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Wiedziałem, że duuuuużo pracy Cię czeka i zajmie to sporo czasu.c64club pisze:W sobotę zajechałem 4 sztuki

Trzymam kciuki.

Cała prezentacja (tabelaryzowanie) wygląda..., jest przemyślana i bardzo czytelna.
Tu duży PLUS dla Ciebie za całokształt przedsięwzięcia, chociaż by dlatego,
że (może) kilku kolegów po zapoznaniu się z wynikami tego testu nie wyrzuci
paru złotych w błoto, bo będą bardziej świadomi,

Pozdrawiam Sławek
-
- Kontakt:
zjechałem kontrolnie jeszcze dwie z Pentara. Wyśmienite. Pferda chyba jednak trafiłem podróbkę, bo jest na poziomie Boscha. Wyników chwilowo nie uzupełniam o te sztuki, bo jeszcze mam dla nich pewne zadanie.
Robota się trafiła "pilna" i testowanie idzie powoli, bo jeszcze chwilowo mam blokadę na roboty po godz. 18. Nie od rodziców
, po prostu warsztat mam w miescu, w którym hałasując bardzo utrudniałbym pracę kilku gościom, którzy również i mojej rudery pilnują przez zimę. Aż mi głupio, bo obiecałem test, dostałem paczki z tarczami i nie bardzo idzie. Ale zawziąłem się i zjadę wszystkie. Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......
Generalnie, na razie najlepiej wypadają polskie tarcze na materiałach 3M.
Który to kol. Adam z Tarnobrzegu? Dziękuję za tarczki, ale dostałem 115 mm :/ Policzę ile z nich zedrzeć, żeby były porównywalne do 125 i dołączą do testu.
Tutaj to bym się zajechał...

Robota się trafiła "pilna" i testowanie idzie powoli, bo jeszcze chwilowo mam blokadę na roboty po godz. 18. Nie od rodziców

Generalnie, na razie najlepiej wypadają polskie tarcze na materiałach 3M.
Który to kol. Adam z Tarnobrzegu? Dziękuję za tarczki, ale dostałem 115 mm :/ Policzę ile z nich zedrzeć, żeby były porównywalne do 125 i dołączą do testu.
Tutaj to bym się zajechał...

-
- Kontakt:
Dzisiaj zajechałem kolejne 9 sztuk, jutro też się postaram coś pociąć.
Na razie Pentar "zwykła" 1mm nie do pokonania. wynik cena/jakość 11, wersja Fe 1.5mm potwierdza wynik, po 40 plastrach jeszcze nie ma dość, odwiesiłem ją na kołek chwilowo, żeby mieć czas dla innych.). Za Pentarem w peletonie Klingspor i Norton (castorama) z wynikami cena/jakość prawie 9, reszta albo im do pięt nie dorasta albo jeszcze nie wytestowana.
Co ciekawe, w tarczach Unifam jest prawie dwukrotna różnica na korzyść tych do nierdzewki, w innych nie aż taka, zaś Pentar do nierdzewki to pomyłka.
Na razie Pentar "zwykła" 1mm nie do pokonania. wynik cena/jakość 11, wersja Fe 1.5mm potwierdza wynik, po 40 plastrach jeszcze nie ma dość, odwiesiłem ją na kołek chwilowo, żeby mieć czas dla innych.). Za Pentarem w peletonie Klingspor i Norton (castorama) z wynikami cena/jakość prawie 9, reszta albo im do pięt nie dorasta albo jeszcze nie wytestowana.
Co ciekawe, w tarczach Unifam jest prawie dwukrotna różnica na korzyść tych do nierdzewki, w innych nie aż taka, zaś Pentar do nierdzewki to pomyłka.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Ja mam przepis na najlepszy stosunek ceny do jakości zakupionych tarcz do cięcia.
Idę na bazarek i kupuję za złotówkę wersję do k/o firmy jakiej popadnie. A wcale nie są to gówienkowe firmy
Przeważnie i tak mmiędzy robotami szybciej taka tarcza pęka podczas transportu czy pakowania szlifierki niż podczas pracy. A na raz nie mam tyle żeby tarczę zjechać.
pozdro maciek
ps. najlepiej tną tarcze grubość 0,8 mm, ale trzeba ostrożnie.

pozdro maciek
ps. najlepiej tną tarcze grubość 0,8 mm, ale trzeba ostrożnie.
Jeśli pomogłem wciśnij "pomógł"
-
- Kontakt:
Porównuję trwałość materiałów. Te za złotówkę niektóre niby potrafią wykonać więcej pracy/zł (taka za 3 zł utnie np. 2.5x więcej materiału), ale potrafią też sypać ścierniwem, śmierdzieć, trząść a nawet pęknąć. Być może też uznasz mnie za dziwaka, ale szanuję narzędzia i nie zdarza mi się pęknięcie w transporcie czy spakowanie narzędzia uzbrojonego.
Cóż to k/o? Kamień? Kiedyś próbowałem do stali tarczę do kamienia i byłem mile zaskoczony
Cóż to k/o? Kamień? Kiedyś próbowałem do stali tarczę do kamienia i byłem mile zaskoczony