jaką piłe taśmową wybrać MAKTEK czy BOMAR
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Panowie mam problem z swoim Bomarem 290.250 GAC.
Materiał S355JR wałek/pręt pełny średnica 85mm.
Posuw na minimum, taśma z zębem 3/4. Nacisk na cięcie (pokrętło nad siłownikiem) ustawiałem raz na minimum raz na środek i raz na max.
Zrywa mi zęby po kilku uciętych sztukach. Zrobi max 25 sztuk i po zębach w taśmie.
Chłodziwo się leje, choć nie zmywa do końca wiórów, nie mam szczotki.
Napięcie taśmy zgodnie z wskazaniem na lcd.
Co może być jeszcze nie tak, nie da się jakoś precyzyjnie dobrać ustawienia tego siłownika.
Materiał S355JR wałek/pręt pełny średnica 85mm.
Posuw na minimum, taśma z zębem 3/4. Nacisk na cięcie (pokrętło nad siłownikiem) ustawiałem raz na minimum raz na środek i raz na max.
Zrywa mi zęby po kilku uciętych sztukach. Zrobi max 25 sztuk i po zębach w taśmie.
Chłodziwo się leje, choć nie zmywa do końca wiórów, nie mam szczotki.
Napięcie taśmy zgodnie z wskazaniem na lcd.
Co może być jeszcze nie tak, nie da się jakoś precyzyjnie dobrać ustawienia tego siłownika.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Obstawiam ze masz nieodpowiednia tasme do stali. Sprawdz jaki jest rozstaw miedzy zebami I na ile mm na boki wystaja zeby z obu stron. Napiecie tasmy jesli jest za male to tasma bedzie pekac od wewnetrznej strony. Jesli jest za duzy nacisk na material to raczej bedzie zcinac - stepiac bardzo szybko zeby.
Przy nowo zalozonych tasmach powinno sie dac wszystkie parametry na minimum I przejechac tak pare centymetrow kwadratowych a dopiero pozniej podnosic parametry ciecia szybciej.
taki walek w S355 to nic szczegolnego, maslo to jest ....
Przy nowo zalozonych tasmach powinno sie dac wszystkie parametry na minimum I przejechac tak pare centymetrow kwadratowych a dopiero pozniej podnosic parametry ciecia szybciej.
taki walek w S355 to nic szczegolnego, maslo to jest ....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam.
Ma ktoś może to :
http://allegro.pl/promocja-pila-tasmowa ... 88499.html
Wiadomo nie jest to cudo ale czy chociaż da się tym w miare pracować czy kasa w błoto ? Ważne żeby cięło prosto i wałki max 80.
Ma ktoś może to :
http://allegro.pl/promocja-pila-tasmowa ... 88499.html
Wiadomo nie jest to cudo ale czy chociaż da się tym w miare pracować czy kasa w błoto ? Ważne żeby cięło prosto i wałki max 80.