Udany połów na giełdzie.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: clipper7 » 06 wrz 2011, 08:56

BYDGOST pisze:W sumie tymi śrubami można wstępnie zablokować imadło zanim mocno dokręci się nakrętki M12.
I dokładnie do tego służą, wewnątrz otworów od strony bieżni powinny być włożone kołki z Al lub mosiądzu/brązu. Po ustawieniu właściwego pochylenia blokuje się je tymi pokrętłami (dlatego są moletowane i nie mają przeciwnakrętek), następnie zaciska nakrętką. Tymi pokrętłami ustawia się też odpowiedni opór przy pochylaniu ( żeby samo nie uciekało ale dało się ustawić ręką).

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: BYDGOST » 06 wrz 2011, 17:32

I takie podkładki dorobię z mosiądzu.
Mam kolejny przykład zakupu, ale czeka na obróbkę.

Jeśli ktoś jeszcze może pochwalić się ciekawym zakupem to zapraszam. Dobrze wiedzieć gdzie są dobre miejsca do zakupów a i przy okazji zawsze można się czegoś nauczyć.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: m.j. » 03 paź 2011, 13:50

Ja osobiście mam dwa niezwykle narzędzio-dajne miejsca :wink: Jednym jest oczywiście giełda, a drugim sklep z narzędziami z zapasów magazynowych. Giełda to wiadomo o co chodzi i nieraz kupowałem tam ciekawe rzeczy za rozsądną cenę. Ostatnio np. 2 oprawki na stożku MK3 do frezów piłkowych (średnicy zapomniałem) i oprawka na MK2 na frezy piłkowe z mocowaniem 10. Dałem całe 60zł za polskie lezaki (nie śmigane jeszcze). Za 300zł kupiłem dwie głowice wytaczarskie: na stozku MK3 i MK2 na noże 10-ki. MK2 dałem kumplowi, a MK3 śmiga na frezareczce. Co prawda uzywki ale śmigają aż miło i są o wiele solidniejsze niż chińskie, które miałem kupić.
Mam też fajne imadełko (na pewno nie chińskie) obrotowe za 150zł. Jak ktoś chce to mogę odsprzedać bo za duże na moją frezarkę i leży nieużywane. Chętnym mogę podesłać zdjęcia i wymiary bo nie pamiętam, ale nie jest malutkie. Nie wspominam tu o całej masie noży, wierteł, rozwiertaków, frezów, przejściówek za które w normalnym sklepie musiałbym dać kilka dobrych tysięcy do tej pory. Przykładowo frez promieniowy NFRa 11 zakupiłem za 40zł, gdzie w sklepie to koszt około 400-600zł, NFRa 9.5 za 20zł (nówka), a w sklepie bagatelka - 300zł. Na allegro przycelowałem czujnik zegarowy L50, polski nieużywany za 150zł. Oj długo by wyliczać. W każdym razie dzięki takim właśnie zakupom jakoś hobbysta amator może sobie pozwolić na narzędzia, na ktróre w innym wypadku mógłby tylko popatrzeć w katalogu lub za szybą wystawową
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 03 paź 2011, 21:30

m.j. pisze:Mam też fajne imadełko (na pewno nie chińskie) obrotowe za 150zł. Jak ktoś chce to mogę odsprzedać bo za duże na moją frezarkę i leży nieużywane.
Kolega prześle mi zdjęcia, obejrzę.

Awatar użytkownika

M 52
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: M 52 » 04 paź 2011, 07:10

m.j. pisze:(...)Jednym jest oczywiście giełda, a drugim sklep z narzędziami z zapasów magazynowych. Giełda to wiadomo o co chodzi (...)
Sklep to pewnie ten na ul.Herc, a giełda? Lublin?
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

m.j.

Post napisał: m.j. » 04 paź 2011, 07:26

Do wszystkich zainteresowanych imadłem podeślę fotki w przeciągu dwóch dni, ponieważ muszę pojechać do warsztatu (a raczej garażu szumnie zwanego warsztatem :wink:) i zrobić zdjęcia. Imadło ma szczęki w stanie idealnym i przesuwa się szczeka przednia. Nie jestem znawcą imadeł ale spasowanie i stan szczęk i prowadnic są naprawdę bardzo dobre. Postaram się zrobić zdjęcia jak najlepiej aby było widać ich stan. Imadło jest dla mnie za duże i po prostu niech idzie w dobre ręce za tyle ile dałem.

Co do owego sklepu to racja: "Chara" na Lucyny Herc. Co prawda już coraz trudniej o dobre okazje i nowe narzędzia ale czasem coś mozna wyrwać. Ostatnio kupiłem noże (lewy i prawy) na płytki S pafany pozytywne za 20zł za sztukę - trzonek 16x16.

Giełda w Lublinie. Jest tam kilku stałych sprzedawców. Przeważnie czterech, a dwóch dwóch zawsze. Jednego lepiej omijać, bo oprócz tego że ma pordzewiałe graty to jeszcze aparycja i odzywki w stylu "kupujesz czy oglądasz, a może chcesz coś zaj....ć?" są jak dla mnie nie do przyjecia nawet na giełdzie. Pozostałych trzech ma naprawdę ciekawy asortyment i aż chciałbym mieć 1000zł w ręce aby porządnie się obłowić :cool: Choć lepiej znac ceny rynkowe, ponieważ za niektóre rzeczy to sobie też słono liczą. Kilka miesięcy temu widziałem OUSa 80 za 1200zł - stan igła + full wyposażenie. Byłem goły i wesoły więc obyło się smakiem i ślinotokiem ale przynajmniej sobie pomacałem :mrgreen:
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 paź 2011, 07:34

M 52 pisze:[, a giełda? Lublin?
Lublin to słabiutko, raczej Słomczyn chociaż też już nie to. Może dlatego że trochę tych gratów to już mam :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 04 paź 2011, 21:09

m.j. pisze: Byłem goły i wesoły więc obyło się smakiem i ślinotokiem ale przynajmniej sobie pomacałem :mrgreen:

To niewiele koledze potrzeba do szczęścia. :roll:
Lublin to słabiutko, raczej Słomczyn chociaż też już nie to. Może dlatego że trochę tych gratów to już mam.
Pewnie też że padające zaklady się kończą, a sporo też bylo za wschodniej granicy handlujących.

Awatar użytkownika

M 52
Posty w temacie: 3

Post napisał: M 52 » 04 paź 2011, 21:58

Gdzie jest giełda w Lublinie i kiedy? Akurat wybieram się do Lublina, to wpadłbym na giełdę.
Słomczyn oczywiście znam, ale to też wyprawa, a ciekaw jestem nowej giełdy.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 paź 2011, 22:04

W niedzielę ale adresu nie pamiętam :) cholerna nawigacja ogłupia :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”