Luzy w kątówce

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 30 maja 2011, 11:11

ojciec robił w budownictwie kątówki kupował zawsze na giełdzie zawsze w średniej cenie i tylko raz kupił firmową (która nie wytrzymała wcale dłużej niż te o których pisze a był znacznie droższa) a no i oczywiście nigdy podróbki typu MIKITA HHILII itd (chociaż ostatnio jadą na przypał i nawet nazwy nie zmieniają a co śmieszniejsze obok siebie leży kątówka BOSCH i HILTI i obie wyglądają identycznie tylko kolor obudowy inny i naklejka - laik na pewno się nabierze ) niemarkowe kątówki pracowały w takim syfie że jak przyszło coś naprawić to strach było w domu to rozkręcić bo wysypywało się tyle syfu że najpierw trzeba odkurzacz było zaprzęgnąć a potem brać się dopiero za naprawę.. ale mimo tego że nikt ich nie szanował służyły długo do teraz mam szlifierkę za 10 zł ( musiałem kopić dwie i złożyć z nich jedną) kupią na na giełdzie jak to się mówi na wagę (u mnie pracuje ponad 5 lat a wcześnie walczyła u ojca )

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

bst
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: bst » 30 maja 2011, 14:52

Bo dla HILTI szlifierki katowe i jeszcze pare narzedzi robi bosch.
HILTI samo robi chyba obecnie tylko młoty i młotowiertarki

A w rzeczowej katowce pewnie uwalone jest male lozysko na wrzecionie.
O ile jest tam lozysko

Autor tematu
spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: spawacz21 » 31 maja 2011, 20:04

No, Panowie, uznałem, że jak jest serwisu jeszcz 6 dni to trzeba korzystać. Maszyna jutro jedzie...

[ Dodano: 2011-06-03, 16:43 ]
Szlifierka już wróciła. Nowa przekładnia. Pracuje w porządku, tylko trochę grzeje, ale to pewnie wina nowych elementów.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Heli
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Heli » 04 cze 2011, 15:22

Gdzie się grzeje ? :shock:
Jak na główce to długo nie popracuje. Za ciasno jest spasowane łożysko ślizgowe i ma szansę szybko się przytrzeć. Bicia zapewne pochodziły od wyrobionej tulei łożyska ślizgowego.

Być może klepnęli tuleje i tyle naprawy było :twisted:
Dobre klepnięcie wielkim błędem nie jest, ale to trzeba na prasie zrobić a potem rozwiertakiem doprowadzić do normy. W praktyce lepiej sobie nową tuleję zrobić z jakiegoś spieku brązu.
Pozdrawiam Mariusz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”