W czym robić prototypy form

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 02 sty 2011, 22:36

To mi brzmi jak biuro architektoniczne, zgadłem?

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

Autor tematu
olosie
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Post napisał: olosie » 02 sty 2011, 22:43

syntetyczny pisze:To mi brzmi jak biuro architektoniczne, zgadłem?
Nie :) Zajmujemy się elektroniką i programowaniem, a maszynkę czasami używamy np.: do wycięcia otworów w obudowach uniwersalnych lub docinania paneli czołowych np. do systemów RACK. Obecnie chcemy robić też formy do zalewania elektroniki czyli chodzi o obróbkę 3D w której jesteśmy zupełnie zieloni :)

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 02 sty 2011, 22:58

No proszę, a elektronikę zalewacie w jakim celu?Ochrona przeciw wilgocią?Przeciw porażeniowa?Ja kończę automatykę na elektrycznym na pg i trochę siedzę w tym. Stąd moje pytania:)
Kreatura CNC

Autor tematu
olosie

Post napisał: olosie » 02 sty 2011, 23:13

syntetyczny pisze:No proszę, a elektronikę zalewacie w jakim celu?Ochrona przeciw wilgocią?Przeciw porażeniowa?Ja kończę automatykę na elektrycznym na pg i trochę siedzę w tym. Stąd moje pytania:)
To zależy. Czasami zalewa się żeby łatwo uzyskać ochronę przez pyłem i wilgocią a czasami po to żeby uzyskać wymagany kształt obudowy. Innym powodem jest koszt - obudowy zalewane są bardzo tanie. Jeszcze innym powód to ochrona układu przed wstrząsami. Przy drobnicy SMD zdarza się, że elementy mogą odpaść od płytki przy dużych wstrząsach, więc w celu ochrony pokrywa się płytkę lakierem i można też zalać całość jakimś wypełniaczem. Pomimo tego że uniwersalnych jest całe mnóstwo to bardzo często mamy problemy z dobraniem odpowiedniej a dla produkcji mało seryjnych nie opłaca się zamawiać form wtryskowych. Wszystko jednak zależy od zastosowania. Jeśli robimy urządzenie dla przemysłu to zazwyczaj nie oszczędzamy i wybieramy obudowy np. Bopli, które mają wszystkie wymagane certyfikaty. Nie musimy się wtedy martwić, że ktoś się do nas przyczepi gdy wystąpi awaria z powodu uszkodzenia obudowy.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 02 sty 2011, 23:18

A jaka to firma, jeżeli można się spytać?
Kreatura CNC

Autor tematu
olosie

Post napisał: olosie » 03 sty 2011, 10:40

syntetyczny pisze:A jaka to firma, jeżeli można się spytać?
TOAN

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jarekk » 03 sty 2011, 15:05

syntetyczny pisze:No proszę, a elektronikę zalewacie w jakim celu?Ochrona przeciw wilgocią?Przeciw porażeniowa?Ja kończę automatykę na elektrycznym na pg i trochę siedzę w tym. Stąd moje pytania:)
No wiesz ja robię elektronikę dla przemysłu jachtowego. Bez takiego zalewania elektronika nie ma szans w mgle silnie aktywnej zasolonej wody morskiej.

Poza tym jak kolega mówił - ciężkie elementy (zalane) już nie odpadną od płytki, a elementy mocy są lepiej chłodzone.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”